Zo veel water moet je drinken tijdens het sporten

Tips door Chloe

Wanneer je sport is het natuurlijk extra belangrijk dat je voldoende water binnenkrijgt. Je verliest veel vocht en dat moet aangevuld worden. Maar hoeveel moet je dan drinken?

Hoeveel water per dag?

Over het algemeen moet je zo’n 2 liter water per dag drinken. Vooral op warme dagen zoals nu is dat extra belangrijk. Hoeveel water je precies nodig hebt is ook afhankelijk van je gezondheid. Sommige mensen hebben extra vocht nodig. Ditzelfde geldt voor sporters. 

Zoveel water moet je drinken als sporter

Wanneer je sport verlies je meer vocht en is het dus ook logisch dat je meer moet drinken. Over het algemeen kan je zeker wel 3 liter water per dag aanhouden. Maar dat is ook afhankelijk van hoe intensief je training is. Om uitdroging te voorkomen en goed gehydrateerd te blijven kan je de volgende vuistregel aanhouden: 250 ml per kwartier. Dat klinkt veel, maar wanneer je intensief traint ben je daar zo doorheen.

Wanneer drinken?

Een veel voorkomende vraag is wanneer je dan dat water moet drinken. Het is goed om ongeveer een half uur voor het sporten vast een glas water te drinken. Tijdens het sporten verlies je natuurlijk weer vocht. Drink dan zo’n 125 tot 250 ml per 15 minuten. Ook na het sporten is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink direct na je workout wat. Wanneer je dorst begint te krijgen ben je eigenlijk al te laat, omdat je lichaam zo aangeeft dat je te weinig hebt gedronken.