Ziek gaan sporten, kan dat?

Tips door resy-van-rooijen

Een groot voordeel van regelmatig sporten en het hebben van een gezonde levensstijl is dat je een betere conditie krijgt en dat je weerstand verbetert. Iets wat er in principe dus voor zou moeten zorgen dat je minder vaak ziek wordt. Helaas kan je niet alles voorkomen en voelen ook wij Fit Girls ons wel eens niet helemaal fit. De grote vraag is alleen: wanneer kan je ziek gaan sporten en wanneer is het niet verstandig? 

We zullen direct een grote fabel uit de lucht helpen, namelijk dat je door te sporten de bacterie uit je lichaam kan zweten. Jammer genoeg is het niet zo makkelijk als je had gehoopt. Het is zelfs zo dat wanneer je ziek bent en je gaat sporten, de kans groot is dat het langer duurt voordat je weer fit bent. Om te herstellen heeft jouw lichaam, net als bij een blessure, namelijk voldoende rust nodig. Wanneer jij besluit om dat beetje energie wat je nog hebt toch te gaan gebruiken voor een workout, dan zal dit alleen maar averechts werken.

Locatie van de symptomen

Belangrijk om te weten of het wel of niet verstandig is om te gaan sporten als jij je niet fit voelt, is door na te gaan waar de symptomen zich bevinden. Hiervoor kan je de nek-check gebruiken. Wanneer je je alleen boven de nek niet helemaal goed voelt (hoofdpijn, loopneus), dan kan het geen kwaad om actief bezig te gaan. Voel je je echter onder de nek niet fit (hoesten, koorts, spierpijn), dan is het verstandig om een warm dekentje en een kopje thee erbij te pakken om je lichaam genoeg rust te geven voor herstel.

Minder intensief

Lucky you wanneer de symptomen zich dus boven de nek bevinden (en je geen koorts hebt), want jij zou dus gewoon kunnen sporten. Wel raad ik je een intensieve workout af. Het is begrijpelijk dat je wel even actief bezig wilt zijn, maar ga dan voor een actieve rustdag en voor zo min mogelijk krachttraining. Kies bijvoorbeeld voor zwemmen of fietsen als lichte cardio of doe een aantal yogaposes, maar wees vooral niet te fanatiek.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je naar je lichaam blijft luisteren. Wat geeft deze aan? Als je symptomen boven de nek hebt, maar je hebt geen energie - wees dan niet eigenwijs. Pak gewoon lekker je rust. Jouw lichaam weet namelijk het beste wat wel en niet goed voor je is. 

Heb jij die verkoudheid of griep toch te pakken gekregen? Eerder gaven wij een aantal tips om de verkoudheid zo snel mogelijk te verslaan >