10 must see food documentaires

Lifestyle & Tips door robin-den-besten

Bij bewust eten hoort voor mij informatie verzamelen. Vaak kiezen we ervoor om dit te doen via het internet, maar er zijn ontzettend veel documentaires die ons in een uurtje meer kunnen vertellen dan we in een dagje surfen kunnen vinden. Ben je toe aan iets anders dan je wekelijkse chick flick, dan heb ik hier een perfect lijstje voor je waar je ook nog eens wat van opsteekt!

Fed Up

Moet je kijken als: Je meer wilt weten over de eetgewoonten van Amerikaanse kinderen.

Fed up gaat over alles wat de voedselindustrie wil verbergen. Je ziet hoe de gehele samenleving ziek wordt van het eten dat ze wordt voorgeschoteld. In de documentaire kijk je mee met een groep Amerikaanse kinderen die volgens een nieuw principe, Dieet & Beweeg, gezonder proberen te eten en leven.

Chef’s Table

Moet je kijken als: Je nieuwsgierig bent hoe topchefs te werk gaan.

In Chef’s Table neem je letterlijk een kijkje in de keuken bij een aantal topchefs over de hele wereld. Als je geïnteresseerd bent in koken en in het vak van deze sterrenchefs is deze docuserie zeker een aanrader. Pas op: honger gegarandeerd.

Dive!

Moet je kijken als: Je wilt werken aan foodwaste en geld wilt besparen.

Veel eten dat nog in perfecte conditie is, wordt toch weggegooid. Waarom eten in de supermarkt kopen als je het ook gewoon uit de container om de hoek kunt halen? Het klinkt vies, maar is een stuk interessanter dan je dacht.

Food Inc.

Moet je kijken als: Je de waarheid achter je eten wilt weten.

Deze ietwat schokkende documentaire is een echte eyeopener. In de film zie je onder andere de macht die multinationals hebben over de hele wereld. Ook kom je erachter dat de grootschalige voedselproductie meer effect heeft op onze leefomgeving dan we denken.

Somm

Moet je kijken als: Je kennis op wilt doen over wijn en sommeliers

The Master Courtesy of Sommeliers is een genootschap waar in meer dan veertig jaar slechts tweehonderd mensen tot zijn toegetreden. In de film zie je hoe vier sommeliers trainen om toe te treden tot dit genootschap en krijg je een exclusief kijkje in de tests die ze doen om die felbegeerde titel te behalen.

Vegucated

Moet je kijken als: Je overweegt om vegan te worden/meer over veganisme wilt weten.

In Vegucated gaan drie vlees- en kaasliefhebbers de uitdaging aan om zes weken lang totaal vegan te leven. In de documentaire leer je meer over veganisme en wat het kan betekenen voor onze wereld.

Hungry for Change

Moet je kijken als: Je meer wilt weten over gezond eten en diëten.

In deze documentaire krijg je duidelijkheid over alle fabels en feiten van diëten. Moet je echt calorieën tellen om af te vallen? Na deze documentaire kun je weer vol goede moed en inspiratie verder aan je fit journey!

Kings of Pastry

Moet je kijken als: Je houdt van toetjes en taart (iedereen dus ;) )

Altijd al willen weten hoe die fantastische bruidstaarten en desserts worden gemaakt? In deze film volg je Jacquy Pfeiffer die het opneemt tegen de vijftien beste patissiers in de strijd om de allerbeste te worden. Spoiler alert: je krijgt zin in taart.

Super Size Me

Moet je kijken als: Je meer wilt weten over het effect van fastfood.

Wat gebeurt er met je lichaam als je dertig dagen lang alleen maar fastfood eet? Dat is de vraag die regisseur Morgan Spurlock zichzelf stelde. Om de vraag te beantwoorden ging hij zelf de proef aan. Het resultaat? Schokkend.

Fat, Sick & Nearly Dead

Moet je kijken als: Je mensen met obesitas wilt volgen in hun weg naar een nieuw leven.

Joe Cross heeft obesitas en moet zijn leven gaan veranderen als hij nog langer te leven wil hebben. Met een slowjuicer onder zijn arm vertrekt hij naar het land van eten: Amerika. Daar gaat hij leven op een sap dieet, terwijl hij zichzelf en omstanders meer leert over de gevolgen van ongezond eten. Een lach en een traan gegarandeerd.

Schuif die chickflicks maar aan de kant, de komende tijd kun jij even vooruit met deze vermakende en soms erg leerzame docu’s. Kun je er al een aantal van het lijstje schrappen, en wat vond je van die films?

Bij een movie night horen snacks toch? Met deze gezonde snacks begint je avond pas echt goed! >