10x irritante dingen die je meemaakt in de sportschool

Fit & Training door michelle-den-elzen

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om naar de sportschool te gaan. Met ijzer smijten, stoom afblazen en spierballen kweken vind ik fantastisch om te doen. En ik ben ook absoluut geen verbitterd persoon - ik gun het iedereen om fit te worden en ik ben altijd trots als er veel mensen om me heen ook met hun fit journey bezig zijn. Maar toch gebeuren er ook een hoop dingen die ik meemaak in de sportschool die ik irritant vind. En met mij velen, want toen ik mijn lijstje aan collega's Roos en Resy voorlegde, kwamen zij zonder aarzeling met aanvullingen en frustraties. Daarom deel ik vandaag: 10x irritante dingen die jij sowieso ook weleens meemaakt in de sportschool. 

irritante dingen in de sportschool

1. Te hard kreunende mannen

Iedereen kent ze wel: van die mannen die zo ontzettend hard kreunen als ze bezig zijn met een set, dat je bijna verdwaasd opkijkt dat iemand zo'n geluid kan maken. En dat ook nog eens zo ongegeneerd doet. Ik maak ook wel eens geluid als het zwaar is hoor, maar dat is eerder een zachte 'hmpf'. Geen 'UUUUURGRRGGRGRH'. Ze komen boven de muziek van de sportschool uit, tetteren door je koptelefoon heen en laten iedereen om zich heen een beetje ongemakkelijk voelen. Daarom zijn de te hard kreunende mannen perfect om dit lijstje mee af te trappen.

irritante dingen in de sportschool

2. Beunhazen die hun dumbbells en barbells keihard laten vallen

Gevolgd door te hard kreunen zijn mannen die ook veel geluid produceren, maar dan op een hele andere manier. Het zijn de beunhazen die hun dumbbells of barbells zo hard laten vallen, dat jij je afvraagt of de vloer wel heel blijft. Soms twijfel ik ook een beetje of ze het doen omdat ze echt geen kracht meer hebben na die laatste rep 'en wel moeten', of dat ze graag aan de hele sportschool willen laten weten dat ze zwaar aan het trainen zijn. Either way, het is behoorlijk irritant.

irritante dingen in de sportschool

3. Groepjes die op één apparaat gaan

Superleuk als je samen hetzelfde trainingsschema volgt of dezelfde spiergroep wilt trainen hoor, maar waarom moet de hele groep dan tegelijkertijd op hetzelfde apparaat? Met zijn 5'en om de beurt een setje doen, en dat minstens 3x, zorgt ervoor dat ik na een kwartier nog steeds niet aan de beurt ben. Aan de ene kant geen probleem, want er zijn genoeg andere oefeningen waarmee je een bepaalde spiergroep kunt trainen. Maar soms heb je daar gewoon helemaal geen zin in en wil je dat ene apparaat doen, omdat die zo goed gaat of effectief is. En als dat niet kan door 5 mensen die rouleren, is dat best irritant.

4. Huisvrouwen die abductor en adductor bezet houden

Speaking of mensen die apparaten bezet houden... In dit lijstje heb ik een ereplaatsje vrijgehouden voor huisvrouwen die naast elkaar op de abductor en/of adductor zitten. Standje op 10 kilo en lekker kletsen over hoe Henk eindelijk uit zichzelf eens de stofzuiger heeft gepakt of dat Lotte bevallen is van een dochtertje. En ondertussen heel trots zijn en het gevoel hebben dat ze lekker bezig zijn. Tip: zolang je nog steeds kunt praten aan het einde van je set train je niet hard genoeg, Petra. En jij ook niet, Wilma. Kom op, gooi er wat kilo's bij, ram er 3 setjes uit en ga door naar de volgende oefening!

5. Zichtbare tepels

Sorry, dude, maar we staan hier niet op een of ander technofestival waar mensen staan te konijnen. Misschien kun je nogmaals over jouw kledingkeuze nadenken en iets uit de kast trekken wat wel op zijn plek blijft zitten als je traint. Iets waar je tepels niet van uit je shirt vallen, zeg maar. Dat je een man bent en gespierd bent, betekent nog niet dat het oké is om jouw torso open en bloot tentoon te stellen. Bewaar dat maar voor thuis en doe hier een hemdje met iets minder grote okselgaten aan, oké?

6. Starende mensen

Niks zo vervelend als je niet op je gemak voelen in de sportschool. In de zomer wordt het helemaal een feestje als het zo warm is dat je in shorts gaat trainen, maar voor die tijd zijn starende mensen (eh, mannen dus vooral) ook al in grote getale aanwezig helaas. Nog irritanter: dat je wilt checken of ze nog steeds kijken en dan per ongeluk oogcontact maken, waardoor ze zich aangemoedigd voelen om nog meer te staren. Please stop. Ik wil gewoon mijn squats kunnen doen zonder dat ik bang hoef te zijn dat jij constant naar mijn billen zit te kijken.

irritante dingen in de sportschool

7. Mensen die middenin je comfortzone wachten

Ik vraag weleens aan iemand hoeveel setjes hij/zij nog op een bepaald apparaat moet doen, omdat ik hem ook graag wil gebruiken. 'Top, kun je me daarna toevallig een seintje geven als je klaar bent? Ik sta daar!' is meestal mijn antwoord daarna. Ik blijf in de buurt zodat ze niet de hele gym hoeven af te zoeken waar ik ben gebleven, maar ik ga ook niet creepy naast ze staan te wachten. Mensen die dit wel doen (zowel optie 1 als 2) zijn zo irritant! Als ik je niet kan vinden wanneer ik klaar ben met een apparaat, heb je pech, dan gebruikt iemand anders het maar voor jij weer aan de beurt bent. Maar je hoeft ook zeker niet in m'n comfortzone te gaan staan wachten, terwijl ik nog een stuk of twee sets moet doen. Dan verander je namelijk in een 'starend persoon', alleen dan omdat je me weg probeert te kijken van het apparaat. Ga gewoon vijf meter verderop wat bicep curls doen met die dumbbells die daar liggen, dan ben je de eerste die het hoort als ik opsta.

8. Mannen die je ongevraagd advies geven

Next up: mannen die je ongevraagd advies geven. Ik ben geen expert en sta er altijd voor open om meer te leren, maar dan wil ik wel graag dat je jouw info vertelt vanuit een oogpunt dat je me echt iets wilt leren. Omdat je ziet dat ik een oefening fout doe bijvoorbeeld, of omdat ik meer uit een beweging kan halen zodat mijn progressie beter is. Niet omdat je een excuus zoekt om me aan te spreken en daarom maar slap advies geeft dat niet eens echt op mij van toepassing is. Wel props hoor, dat je iemand aanspreekt. Maar waarschijnlijk hebben we elkaar wel eens gezien aangezien we allebei meerdere keren per week trainen, dus een simpel 'Hey! Hoe is het?' volstaat ook.

9. Spiegelmisbruikers en selfies

Jep, met een enorme spiegel aan de wand is het logisch als je af en toe even naar jezelf kijkt. Je checkt of je de oefening goed uitvoert, maar soms valt het licht ook goed dat je mooie spierdefinitie hebt of spot je dat je kont best goed uitkomt in die nieuwe legging. Even snel spieken is helemaal geen misdaad - dat doen we allemaal wel eens. Maar de hele tijd in de spiegel kijken naar jezelf, even je shirt omhoog trekken om je abs te bekijken of je borstspieren flexen: dat hoeft allemaal niet hoor. Hetzelfde geldt voor selfies. Jouw volgers geloven best dat je naar de gym bent geweest, ook als er geen bewijs online staat in de vorm van een foto of een Instagram Stories.

10. Sportscholen die de airco niet snappen

Als laatste een irritatiepuntje naar de sportschool zelf toe: get your sh*t together als we het over de airco hebben. Op dagen dat het zonnetje keihard op de ramen brandt, staat de airco niet eens in de hele zaal aan. Waarom niet?! Mensen sporten en krijgen het dus best wel warm - een beetje frisse lucht of briesje van de airco kan dan absoluut geen kwaad. Ik geloof echt niet dat je daar op moet besparen van de CEO als er elke maand door heel Nederland nieuwe vestigingen als paddenstoelen uit de grond schieten. Mag daar deze zomer alsjeblieft verandering in komen?

Wat zijn irritante dingen die jij in de sportschool meemaakt? Maak dit lijstje langer door jouw puntje met ons te delen via de comments! 

Bron: Finelinervreter (illustraties)

Ook irritant: zonder plan naar de sportschool gaan. Met deze how to maak je in slechts enkele stappen jouw eigen trainingsschema en ben je altijd voorbereid! >

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.