3 'Fit Girl habits' die stiekem niet zo gezond zijn voor je mondflora

Food & Recipes door lotte

Wij Fit Girls leven bewust, zéér bewust. We weten van ieder product in de supermarkt of het gezond is of niet, zorgen er wekelijks voor dat we onze trainingsuren halen, houden onze persoonlijke records bij en zijn ons zélfs bewust van de hoognodige ontspanningsmomentjes. We leven knetter gedisciplineerd en volgens bepaalde gewoontes. Maar wat als ik jou nou eens vertel dat er aan een aantal van die bewust gekozen gezonde gewoontes keerzijdes zitten die ervoor zorgen dat je mondflora not so on fleek is?

1 – A smoothie a day, definitely does not keep the dentist away

Dat groenten en fruit goed voor je zijn, staat natuurlijk als een squat-rek boven water. Royale porties van deze gezonde rakkers passen vlekkeloos in onze #healthylifestyle. We pureren er daarom massaal op los en maken er bijna een sport van om de maximale inhoud van een blender te overschrijden met nóg een extra zak bladspinazie. Vervolgens knallen we natúúrlijk een Instagram-story van onze groene rakker online, om ‘m vervolgens met dichtgeknepen neus achterover te gooien (Oh wacht, lepelen, want: te veel bladspinazie). Met natuurlijk de bijpassende hashtags: #1kilobladspinazie #2appels #3komkommers #halveliterjus #asmoothieaday.

Maar wat als ik jullie nou eens vertel dat er een reden is dat onze kontenkrabbende & holbewonende voorouders óók niet iedere ochtend een smoothie weg klapten en dat daar een reden voor was. Want weet je, terwijl wij allemaal dagelijks onze buttocks rond en gezond trainen, vergeten we compleet dat onze kaakspieren ook spieren zijn. Die arme jongens worden niet echt gestimuleerd door al dit smoothie-geweld en kunnen rustig nog een extra uurtje uitslapen: ze krijgen tenslotte toch alle voeding gepureerd toegediend. Er is zélfs wetenschappelijk bewezen dat bij de kaakbreedte van de moderne mens steeds smaller en zwakker worden daar er steeds meer zacht voedsel gegeten wordt. Lijkt me geen Fit Girl-worthy gegeven, am I right?

Naast dat je kaakspieren niet getraind worden door het drinken van je voeding, maak je ook nog eens minder speeksel en enzymen aan als je een vloeibare smoothie tot je neemt omdat je niet hoeft te kauwen. Speeksel en enzymen zijn nodig voor een goede spijsvertering, maar ook voor het beschermen van je mond en tanden. Je mond heeft hierdoor weer langer de tijd nodig om de boel te neutraliseren: die smoothies bevatten namelijk onwijs veel zuren! Het aanvullen van deze enzymen in je mond kan, naast kauwen, ook door het poetsen met een enzymen-bevattende tandpasta zoals die van Zendium, die daarnaast ook nog eens de natuurlijke weerstand van jouw mond ondersteunt. Wat je best wel eens nodig kunt hebben als jij een aantal liters van die groene rakkers naar binnen slurpt.

Die #halveliterjus in je #healthy smoothie tast óók nog eens je glazuur aan en dan bedoel ik niet dat mierzoete en gezellig roze gekleurde laagje over een cake. Nee: hiermee bedoel ik dat laagje over je tanden waarvoor wij allemaal bij de jeugdtandarts hebben zitten zwoegen.

Tot slot, yes: there is more, is vloeibare voeding ook nadelig voor je tandvlees. Waar je tandvlees normaalgesproken lekker wordt gemasseerd bij het eten van een wortel, is dit bij de gepureerde versie van diezelfde wortel helaas niet aan de orde. Maar gelukkig kun je dat heel gemakkelijk oplossen: naast kauwen, lekker je tandvlees blijven borstelen, het liefst 2 keer per dag!

mondflora

2 – The more the merrier: zure fissa in je mond

Toen ik net begon met mijn #healthylifestyle, was één van de eerste dingen die mij verteld werd dat ik vaker per dag kleinere porties moest gaan eten. Dit was beter voor je bloedsuikerspiegel en zou ervoor zorgen dat ik geen honger zou hebben tijdens het ‘cutten’. Makes sense, als je het mij vraagt. Braaf spreidde ik al mijn eet- en snackmomenten uit over de dag en verloor ik bergen kilo’s, niet wetende dat deze ‘healthy habit’ wat minder best was voor mijn gebit.

Iedere keer als je wat eet of drinkt komt er namelijk, afhankelijk van wat je eet of drinkt, een bepaalde hoeveelheid zuren in je mond. Vanzelfsprekend is dit bij het ene voedingsmiddel meer dan bij het andere, maar dat je je mondflora aantast zodra je wat tot je neemt staat buiten kijf. Zodra je dit hebt doorgeslikt en weer vrolijk verder gaat met de gang van alledag, gaat het speeksel in je mond hard aan het werk om dit zuur te neutraliseren. Dit proces duurt zo’n drie kwartier. Eet je te vaak of te kort op elkaar? Dan heeft je mond te weinig kans om te herstellen wat logischerwijs gevolgen kan hebben voor je gebit.

Naast de gevolgen voor je tanden, heeft dit bijvoorbeeld ook slechte adem tot gevolg. Het regelmatig blijven poetsen van je tanden biedt ook hierin natuurlijk de uitkomst. Zendium heeft sinds kort ook de Extra Fresh variant van hun enzymen rijke tandpasta met natuurlijke werking. Door het gebruik van deze tandpasta vul je de natuurlijke enzymen in je mond aan én houd je een frisse smaak over: zo kun je volkomen veilig aan die hete sportinstructeur vragen of hij alsjeblieft wil komen spotten tijdens het bankdrukken, ook al weet je zelf dat je die 30 kilo prima zelf omhoog krijgt.

mondflora

3 – Gezond? Daar denkt je glazuur anders over

Één van de Fit Girl-approved producten waar ik echt intens van kan genieten is een koud glas light frisdrank. Heerlijk zo ‘s avonds op de bank bij een Netflix-serietje. Het vermindert mijn sweet cravings en geeft me het gevoel dat ik ondanks alle ‘restricties’ toch nog een lekker drankje kan drinken. Nou ben ik niet achterlijk en weet ik dat frisdranken allesbehalve gezond zijn voor je gebit, maar hé: wel zero calorieën, kassa!

Maar laten we eerlijk zijn, frisdranken zijn over het algemeen niet heel goed voor je tanden en kunnen je glazuur nogal aantasten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een lekker schijfje citroen in je water of je dagelijkse schaaltje kwark, want ook die voedingsstoffen bevatten behoorlijk wat schadelijke voedingszuren. Weer zo’n gevalletje van: je denkt dat je gezond bezig bent, maar je gebit denkt daar anders over. Je kunt er dus beter voor zorgen dat jij dat tandglazuur opperbest onderhoudt door flink te poetsen.

En ja: wederom dat glazuur waar je bij de jeugdtandarts voor hebt zitten zwoegen. Ik kan mij dat nog herinneren als de dag van gisteren. Man, wat een eeeeellende was dat: een half uur met zo’n kaak ontwrichtend bitje proberend je ademhaling onder controle te houden en niet te kokhalzen terwijl je agressie langzaam opliep omdat je die pokke ‘’waar is Wally?’’ niet kon vinden. Tot overmaat van ramp zat je óók nog langs je stiekeme crush uit groep 6, die je sowieso niet langer dan een seconde aan kon kijken zonder de kleur van dat bitje te krijgen, waarna je fluoride-wekkertje vastliep en er niets anders op zat dan je al kwijlend met je plastic bekertje door de ruimte te manoeuvreren om de tandartsassistente aan haar jasje te trekken. Anyways: dát zuurverdiende glazuur behoud je niet door het stug door blijven drinken van frisdranken, water met schijfjes citroen en het eten van liters kwark. Abort mission!

Wil jij de weerstand van jouw tanden optimaal ondersteunen? Poets dan 2 keer per dag met Zendium Extra Fresh. Want geloof ons, je tanden zullen je dankbaar zijn en je zult zo fris ruiken als de bloemetjes op een eerste lentedag.

Best gek he? Als al die bewust gekozen gezonde gewoontes stiekem niet 100% gezond zijn voor je. Uiteraard is het niet mijn bedoeling om je door dit artikel compleet af te schrikken van deze gewoontes. Hell; ik blijf ook gewoon lekker mijn schaaltjes kwark eten, maar ik ben mij nu wel bewust van de gevolgen. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik minstens tweemaal daags poets met Zendium, een tandpasta die vol zit met natuurlijke enzymen en proteïne & het herstel van mijn mondflora ook na bovenstaande gewoontes ondersteunt. Hoe houd jij je gebit gezond in een wereld vol sap-kuren en snack-momentjes? Let me know!

Dit artikel is in samenwerking met Zendium geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel.