Zo doe je dat: Groente en fruit leren eten

Food & Recipes door roos-aduagyei

Een keuken van een ware Fit Girl herken je uit duizenden. Vaak nemen we de halve markt mee om zo onze fruitschaal (of misschien zelfs fruitschalen) aan te vullen aan het begin van de week. Ook de groentenlade zit iedere maandag weer vol met heerlijke spinazie, bloemkool, broccoli en komkommers. Maar geloof het of niet, er zijn ook een hoop Fit Girls die iets minder enthousiast worden van groenten en fruit. Don't worry, ik ga vandaag een aantal fijne tips delen waarmee zelfs jij je dagelijkse dosis vitaminen binnen kunt krijgen wanneer je niet dol bent op veggies. 

De oorzaak

Wanneer je al van kleins af aan weinig groente en fruit gegeten hebt, kan het lastig zijn hier mee te beginnen. Als je opgegroeid bent met groente prutjes is dat al een stuk makkelijker. Je smaken ontwikkelen zich namelijk al direct wanneer je geboren wordt. Proef je veel nieuwe dingen als kind, dan is het makkelijk om dit door te zetten wanneer je later op jezelf woont. Gelukkig is het mogelijk om zelfs met een enorme afkeer voor al die healthy greens elke dag je vitamientjes binnen te krijgen. Met de juiste dosis wilskracht en een groot scala aan lekkere recepten kom jij al een heel eind.

1. Smoothies

Wanneer je een trouwe volgster bent van Fitgirlcode zie je vast regelmatig smoothie recepten terugkomen op de blog. We love smoothies, that's for sure. Smoothies zijn niet alleen een lekkere treat, je kunt er ook perfect ingrediënten in doen die gezond zijn, maar die je liever niet wilt proeven. Zo is spinazie een perfecte groente om te gebruiken in deze sapjes. Je proeft het vrijwel niet wanneer je het combineert met bijvoorbeeld banaan en sinaasappel. Laat je niet afschrikken door het gifgroene kleurtje wanneer je deze variant op tafel zet. Hij is echt heel lekker en smaakt helemaal naar fruit. Geloof me!

Naast smoothies kun je er ook voor kiezen om groenten en fruit te juicen met een slowjuicer. Vriendinnen van me die moeite hebben met groenten hebben deze tip gebruikt, en zij krijgen nu iedere dag hun portie vitaminen binnen. In een juicer kun je ingrediënten stoppen die je normaal niet in een blender zou doen, zoals paprika, broccoli, tomaat en bieten.

Probeer gewoon eens wat soorten groente en fruit uit dat je normaal gesproken niet zou kopen. Alleen omdat je denkt dat je het niet lust, betekent niet dat je geen poging kunt wagen. Zo'n apparaat is een flinke investering, maar als dat er voor zorgt dat jij wél groente en fruit kunt eten, is dat het volgens mij dubbel en dwars waard.

2. Varieer er op los

Dat jij geen warme spinazie lust, betekent niet dat je het niet lekker kan vinden wanneer het in een couscoussalade zit. Voor heel veel mensen helpt het om flink te variëren met groente en fruit. Er zijn namelijk ontzettend veel manieren waarop je een bepaald product kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld een broccoli: Je kunt hem in roosjes snijden, koken en door de couscous doen. Daarnaast zou je het ook kunnen pureren en er een heerlijke soep van kunnen maken. Met een rode puntpaprika kun je perfect snacken maar ze zijn ook uitermate geschikt om in de oven te doen met een vulling van rijst en gehakt.

Probeer dus te variëren wanneer het aankomt op het bereiden van de groenten. Stoom in plaats van bakken, en kies voor koken in plaats van rauw.

Combineer de groenten die je niet lekker vindt eens met iets anders. Ik at zelf bijvoorbeeld nooit erwtjes. Ik vond de textuur raar en de smaak stond me niet aan. Toen ik ze combineerde met feta en couscous werd ik juist enorm enthousiast. Nu eet ik deze combinatie bijna elke week. Je zult dus goed je best moeten doen om te mixen en matchen. Zo zul je absoluut een combi vinden waar je enthousiast van wordt!

3. Gewoon 'doen'

Smaken waarderen is een kwestie van gewenning. Vaak is het eten van fruit, voor jonge kinderen maar ook voor volwassenen, een stuk makkelijker. Dit komt omdat het zoet is en dit is iets wat wij als mensen vaak de voorkeur geven. Wanneer je eenmaal door begint te krijgen dat je inderdaad kunt wennen aan een smaak, is het makkelijker om nieuwe dingen te proberen. Hoe eng dit misschien ook kan zijn voor sommige meiden. Ik zou er een eindeloze blog over kunnen schrijven, maar uiteindelijk is dit de beste tip: ga er op uit, koop verschillende soorten groente en fruit en experimenteer er op los. Wanneer je het niet probeert verandert er sowieso niks.

Er zijn helaas geen wondermiddeltjes waardoor jij geen groente en fruit meer hoeft te eten. Ook al lust je het niet, je zult er uiteindelijk toch aan moeten geloven. Die vitaminen kan jouw lichaam namelijk heel goed gebruiken. Sterker nog, hij kan er eigenlijk niet zonder. Wanneer je opbouwt en steeds meer verschillende soorten groente en fruit probeert, zul je zowel fysiek als mentaal een verschil merken. Die positieve energie is natuurlijk meer dan welkom!

Eet jij graag groenten en fruit? Zo niet, hoe heb jij dit opgelost?