3 tips om je relatie nieuw leven in te blazen

Love & Sex door willeke

Herinner je jullie eerste ontmoeting nog? Die spannende zoen? Eindeloos bellen, appen, afspreken. Je kon geen genoeg van elkaar krijgen. Eigenlijk is gewoon alles leuk aan je partner.

En op de een of andere manier verandert dat als je langer bij elkaar bent. Dan krijg je relatiegedoe. Het is gewoon even wat minder leuk, minder spannend, je voelt je minder tot elkaar aangetrokken.

Er zijn 3 oorzaken waardoor je relatie na verloop van tijd minder leuk wordt. Zorg dat je ze herkent, doorbreek het patroon, en krijg het weer leuk samen! Om dit te herkennen geven wij jou 3 tips om je relatie nieuw leven in te blazen.

1. STOP MET RUZIE MAKEN

Klagen, verwijten maken, je gelijk willen halen of woedend weglopen. Alle stellen maken wel eens ruzie. Maar als dit een patroon in je relatie is geworden, dan kan het voor veel gedoe zorgen en moet je stoppen met ruziemaken.

Vaak weet je achteraf niet meer precies waar je ruzie over kreeg of denk je: heb ik me daar nou zo druk over gemaakt?

Stel, je partner is gek op veel mensen om zich heen maar jij leest liever een boek op de bank, dan is dat een verschil tussen jullie. Op zich niet erg, maar onbewust roept dat in ons brein een paniekreactie op. Ook wel logisch als je je bedenkt dat ons brein gericht is op overleven. Wanneer je te veel van elkaar verschilt, bedreigt dat je ‘community’, het team dat jullie zouden zijn. We realiseren ons vaak niet dat we elkaar zo triggeren. Het zit niet eens in grote verschillen, zoals dat jij wilt verhuizen maar je partner niet. Het zit in eindeloos veel kleine dingen. Je partner wil tijd voor zichzelf, maar jij wilt liever samen zijn. Je partner luiert, terwijl jij liever ziet dat hij of zij zich nuttig maakt. Het gaat ten diepste niet over de tijdsbesteding of wat er in huis moet gebeuren. Al denk je misschien van wel. Het gaat over iets anders.

Het onbewuste proces in je brein zorgt ervoor dat als je partner anders is dan jij, je gaat vechten of vluchten. Welke strategie je kiest, hangt mede af van je karakter en je temperament.

Ik ben een echte vechter. Als mijn man een beweging maakt die niet past bij wat ik wil of voel of belangrijk vindt, dan ga ik vechten. Desnoods over iets onzinnigs. Ik ga verwijten maken, kom met lijstjes. dingen die nog moeten gebeuren in huis, klagen over mijn leven of over die van hem.

Mijn man vlucht liever. Dus hij valt stil, kijkt weg, loopt weg of gaat niet echt in op wat ik zeg. Dat roept nog meer ‘oerpaniek’ op in mijn brein en ik ga nog meer vechten. Dat roept diezelfde oerpaniek op in zijn brein en hij gaat nog meer vluchten. Tot het moment dat het knapt: als ik denk “bekijk het maar!” en me ook terugtrek, dan komt hij weer in beweging richting mij. De rollen zijn omgedraaid.

Dit soort triggers zijn er in alle relaties en deze bewegingen ook. Een beetje of heel erg. Soms of de hele dag door. En het is een destructief patroon.

Zo doorbreek je het patroon van ruzie maken

Ontdek wat er diep van binnen speelt wanneer je ruzie maakt. Verdiep je samen in waar je vandaan komt, waarom je reageert zoals je reageert en wat je eigenlijk nodig hebt. Meestal is het antwoord eenvoudig: contact over de diepere laag. Je wilt gezien worden, erkenning krijgen, aangeraakt worden. Het gaat bijna nooit om de inhoud.

>> Deze 6 dingen móet je weten over je relatie!

2. MAAK EEN EINDE AAN EENZAAMHEID

Weet jij hoe het voelt om eenzaam te zijn? Zelfs in je relatie is dat mogelijk. Soms heb je dat niet meteen door, zoals met de meeste patronen. In een relatie is het heel goed mogelijk om op afstand van elkaar te leven. Je trekt allebei je eigen plan, deelt weinig ervaringen en gevoelens met elkaar en de laatste keer dat je seks had weet je misschien ook niet meer. Terwijl je relatie verder best oké kan zijn.

Hoe ging dat in het begin van jullie relatie? Veel stellen delen dan juist heel veel met elkaar. Alles wat ze die dag beleefd hebben, maar ook wat ze voelen en ze raken elkaar vaak aan. Waarom verandert dat dan na verloop van tijd?

De ene partner is meer geneigd tot ‘vluchten’ en de ander meer tot ‘vechten’. Stellen die veel ruzie maken, hebben in elk geval één partner die graag vecht, die contact zoekt, zowel positief als negatief. Wanneer je je eenzaam voelt in je relatie, heb je je teruggetrokken. Ergens in je relatie ben je je meer terug gaan trekken. Je voelde je misschien afgewezen, teleurgesteld of niet gezien door je partner. Dat hoort bij relaties en daar moet je juist over praten! Wanneer dat niet goed lukt, trekken partners zich steeds meer terug en ontstaat er afstand. Door een gebrek aan fijn contact en soms ook aanraking, ga je je steeds eenzamer voelen in je relatie.

Zo doorbreek je het patroon van eenzaamheid

Ga met elkaar de uitdaging aan om veel contact te hebben. Begin bijvoorbeeld met het dagelijks samen een koffiemomentje plannen waarin je vertelt aan elkaar hoe je dag was. Vraag dan ook door bij elkaar op gevoelsniveau: emoties, geraaktheid, teleurstelling, dromen, behoeften. Deze online relatiecursus met praktische video’s, opdrachten en gespreksvragen kan hier ook bij helpen.

3. GEEF RUIMTE AAN PASSIE

Stellen die een gebrek aan passie ervaren, weten hoe het is om sleur in hun seksleven te hebben. Niet alleen de slaapkamer valt tegen, de woonkamer is misschien ook niet meer zo gezellig. Er zijn twee oorzaken voor een gebrek aan passie:

  1. Je bent te weinig op jezelf gericht en hebt je te veel aan je partner aangepast
  2. Je bent te veel op jezelf gericht en je mist de connectie met je partner

In het laatste geval, heb je hetzelfde te doen als stellen die worstelen met eenzaamheid: meer tijd samen doorbrengen en veel delen. Raak elkaar ook vaker aan, terloops, onschuldig en zonder verwachtingen.

In het eerste geval, heb je te veel ‘samen’ en te weinig zelfstandigheid in je relatie. Ken je die ANWB-stelletjes die zo vreselijk veel op elkaar lijken? Wanneer je je te veel aanpast aan elkaar in een relatie – en dat zit natuurlijk niet in kleding! – heb je ergens onderweg een stuk van jezelf verloren. Je staat onvoldoende stil bij wie je bent en wat jij wilt. Dat zorgt ervoor dat je meebeweegt met elkaar, het conflict vermijdt en eigenlijk samenleeft als broer en zus. Allebei hebben jullie concessies gedaan.

Zo doorbreek je het patroon van te weinig passie in je relatie

De bekende relatietherapeut Esther Perel zegt hierover: “Kun je verlangen naar wat je al hebt?”

Om naar je partner te verlangen, is er enige afstand nodig. Niet te veel, want dat heb je te weinig contact en mis je een gevoel van verbinding. Maar ook niet te weinig, want dan ‘heb’ je elkaar te veel. Je zit samen in een bubbel en dat is uiteindelijk verstikkend. Het is in elk geval killing voor je seksleven.

Ga dus op zoek naar dingen die jij leuk vindt om te doen, los van je partner. Sta meer op eigen benen. Wie ben jij, waar kom jij vandaan en waar wil jij naartoe? Wanneer dit gaat schuren met je partner, helemaal goed. Dat betekent dat jullie weer contact hebben. Laat het gerust even knallen en maak het daarna weer goed. Verschil mag er zijn in een relatie, graag zelfs. Download ook het gratis e-book ‘6 dingen die je móet weten over je relatie’