4x ochtendrituelen voor een gezonde dag

Fit & Training door robin-den-besten

Je kent het gezegde wel; een goed begin is het halve werk. Dat geldt dus ook voor je ochtend. Begin jij de dag gezond, dan ben je gedurende de dag een stuk meer gemotiveerd om de beste versie van jezelf te zijn. Doe je dit elke dag? Dan leidt je over het algemeen ook een stuk gezonder leven. Dus wil jij nog fitter door het leven? Voeg deze ochtendrituelen dan aan je lijstje toe!

Uit de veren!

If you snooze, you lose, dat is echt zo. Door 's ochtends nog een paar keer je wekker uit de drukken begin je de dag eigenlijk al met een kleine achterstand. Je had je wekker niet voor niets op die ene tijd gezet, dus is het ook tijd om eruit te gaan. Ook blijkt dat je van snoozen niet meer uitgerust, maar juist vermoeider opstaat. Daarnaast ben je gedurende de dag een stuk minder productief. Dus zet voortaan maar één wekker en probeer meteen je been buiten de deken te doen als je wekker gaat. Dan kom je een stuk fitter door de dag.

Laat licht naar binnen

Doe, wanneer je wakker wordt of beneden komt, meteen de gordijnen open en probeer kunstlicht zoveel mogelijk te vermijden. Ga dus even een minuutje buiten of bij het raam staan en haal een frisse neus. Door jezelf namelijk meteen bloot te stellen aan natuurlijk licht, boost je je biologische klok en wordt je lichaam 'wakker'. Zo begint dus ook meteen je spijsvertering te werken en je bloedsomloop te versnellen. Zorg er dus voor dat je gedurende de ochtend, wanneer het mogelijk is, zo veel mogelijk natuurlijk licht binnenkrijgt en je start je dag een stuk energieker en gezonder.

Drink een glas water

Wanneer je wakker wordt, heeft je lichaam al een tijdje geen vocht binnengekregen en heb je wel gezweet en afvalstoffen aangemaakt. Die afvalstoffen willen uiteraard ook weer je lichaam uit, dus als jij 's ochtends meteen een glas water drinkt, krijgen je spijsvertering en bloedsomloop opnieuw een boost. Ook helpt water drinken tegen de immense trek die je 's ochtends soms kan hebben, je lichaam geeft namelijk dezelfde seintjes voor dorst als voor honger. Uiteraard moet je hierna nog wel een goed ontbijtje nemen, maar een glas water zorgt er in ieder geval voor dat je geen onstilbare trek meer hebt.

Move it

Last but not least: beweeg lekker! We begrijpen heel goed dat je niet echt zin hebt om meteen een hele workout te doen, maar probeer toch zoveel mogelijk te bewegen in de ochtend. Doe een paar yogaoefeningen, rek je even goed uit of doe wat squats tussen het douchen en aankleden door. Je zult zien dat je hierdoor meteen meer energie hebt en je je ook een stuk fitter voelt.

Door deze ochtendrituelen toe te passen ga jij voortaan nog fitter, gezonder en met meer energie door het leven. Zo zie je maar weer dat een paar kleine aanpassingen al een heel groot verschil kunnen maken! Wat is jouw favoriete gezonde ochtendritueel?