Met deze tips haal jij alles uit je bokstraining

Fit & Training door robin-den-besten

Ik weet nog goed dat ik naar mijn eerste boksles ging. Met knikkende knieën stapte ik naar binnen en zag ik hoe iedereen vakkundig zijn of haar bandages omwikkelde. Waar was ik in hemelsnaam aan begonnen? Inmiddels zijn we een stuk of vier jaar verder en boks ik nog steeds wekelijks met plezier, die eerste les moet dus meegevallen zijn. Toch zijn er een aantal dingen die ik gedurende de jaren heb geleerd, die ik best wel wat eerder had willen weten. Het leek me leuk om die met je te delen, zodat jij je huidige boksskills kunt verbeteren of wellicht wel de drempel overstapt om ook een keertje te gaan boksen. Want man, wat is dit een leuke sport!

 1. Zet je vooroordelen opzij

Voordat ik aan mijn eerste boksles begon, had ik een aantal vooroordelen gehoord en nu nog steeds slingeren ze om mijn oren als ik vertel dat ik boks. “Zo dan moet je met jou zeker geen ruzie zoeken!” is iets wat ik regelmatig terugkrijg. Als ik één ding heb geleerd tijdens mijn trainingen, dan is het wel dat boksen niets met agressiviteit of ‘vechten’ te maken heeft. Je focust voornamelijk op techniek en conditie en ik heb nog nooit enkele boosheid gevoeld tijdens een training. Verder wordt vaak gedacht dat boksen een echte mannensport is, maar ook daar is niets van waar. Ik boks met zowel mannen als vrouwen en merk eigenlijk nauwelijks verschil. Gelukkig is de sport over de laatste jaren wel een stuk populairder geworden onder vrouwen en zijn er zelfs bokslessen speciaal voor vrouwen. Zet dus alles wat je nu denkt over boksen opzij en ervaar zelf hoeveel plezier de sport geeft!

2. Blijf werken aan je conditie

Boksen is een sport waarbij je conditie behoorlijk op de proef wordt gesteld, je moet continu scherp blijven en blijven bewegen. Als je conditie nog niet op pijl is, betekent dit natuurlijk niet dat je er niet aan moet beginnen, maar het is wel slim om alvast een beetje aan je conditie te werken. Toen ik meer conditietraining ging doen naast het boksen, merkte ik dat ik beter en scherper werd. Een van de meest simpele en ook meteen meest gebruikte manieren bij boksen om aan je conditie te werken, is touwtjespringen. Dit wordt vaak gedaan als warming up en is de perfecte manier om je conditie te verbeteren. Je kunt letterlijk overal touwtjespringen, dus gooi je smoesjes overboord en springen maar!

tips bokstraining

3. Zorg voor de juiste gear

Dit is zo belangrijk! Nee je hoeft niet meteen tijdens de eerste paar lessen eigen handschoenen en bandages te hebben. Maar het dragen en gebruiken van de juiste spullen helpt zo erg! Zo heb ik maanden m’n legging moeten ophijsen na elk rondje touwtjespringen of sparren en was m’n focus dus telkens weg. Ook ben ik regelmatig uitgegleden omdat m’n zolen te glad waren en dat kan natuurlijk echt niet als je gefocust moet zijn. Met de juiste gear kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: jouw prestaties.

Ik ben jaren op zoek geweest naar de beste leggings, shirts en schoenen en vond nooit iets wat perfect was. Totdat PUMA haar nieuwe collectie lanceerde die, ja echt waar, helemaal gericht is op het verbeteren van je boksprestaties. Je kunt je voorstellen dat ik heb staan springen toen ik dit zag. Het gaat hier om de Weave XT collectie, die in samenwerking met Adriana Lima (die ook regelmatig bokst) is gelanceerd. De Weave XT trainers zijn gemaakt zodat jij optimaal kunt bewegen in de boksring. Ze verbeteren je flexibiliteit, vormen zich precies om je voeten heen zodat jij onbezorgd kunt bewegen en hebben daarnaast de perfecte grip. Mooi niet dat jij je nog verstapt of omver laat stoten. Jij staat stevig in je schoenen, letterlijk en figuurlijk. Oh en het oog wil ook wat natuurlijk: deze trainers zijn zo tof dat ik ze stiekem ook af en toe buiten de sportschool ga aantrekken. De Weave XT heeft letterlijk alles wat je nodig hebt tijdens je bokstraining.

4. Blijf bij de basis

Er zijn een aantal dingen die ik in het begin heb geleerd, die nu nog steeds belangrijk zijn. Het allereerste en meest belangrijke wat je leert is: let op je dekking. Houd je dekking ten alle tijden hoog, ook als je moe bent of je een move maakt naar je tegenstander. Zonder dekking ben je niets. Het tweede waar ik altijd op probeer te focussen is m’n ademhaling. Je bent vaak snel aan het beginnen en veel aan het springen, maar als jij je ademhaling onder controle blijft houden, word je minder snel moe en houd je focus.

Ben jij nu net zo enthousiast geworden over boksen als ik én wil je er meteen voor zorgen dat jouw boksprestaties nog beter worden? Volg mijn tips dan op en haal meteen de beste gear in huis. De Weave XT trainers zijn een dikke aanrader en scoor je vanaf nu exclusief bij Perry Sport. Dus waar wacht je nog op? Knallen maar!

Dit artikel is in samenwerking met Perry Sport geschreven, dit verandert echter niets aan mijn mening. Ik sta 100% achter dit artikel.