5 simpele dingen die je kunt doen om in thuisisolatie gezond te blijven

Fit & Training door chrismuru

Nu het coronavirus zich in rap tempo verspreid, begint het tot de meeste mensen wel door te dringen dat social distancing de beste manier is om de verspreiding van het virus te vertragen. Op die manier kunnen we voorkomen dat zorgverleners overbelast raken en tijd winnen om een vaccin te vinden. De meeste van ons zitten nu dan ook in thuisisolatie. In dit artikel belichten we 5 simpele dingen die je kunt doen om in thuisisolatie gezond te blijven.

N.B. Omdat het een nieuw virus betreft, weten we nog relatief weinig over COVID-19. De tips en adviezen in dit artikel zijn dan ook gebaseerd op de informatie die op dit moment voorhanden is.

#1. Was je handen

Dit moet voor zich spreken, maar we willen het toch maar even benadrukken. Je handen wassen met zeep is de meest effectieve manier om de verspreiding van microben (waaronder het coronavirus) te voorkomen. Het is niet per se nodig om een antibacteriële zeep te gebruiken; er zijn vooralsnog geen bewijzen dat deze effectiever zijn dan gewone zeep. Wel belangrijk is dat je de tijd neemt om je handen echt goed te wassen. Dat betekent minimaal 30 seconden ‘soppen’, je handen goed afspoelen en vervolgens afdrogen met een schone doek of keukenpapier.

#2. Hou je huis goed schoon

We weten inmiddels dat het coronavirus enkele dagen kan overleven op oppervlakken, dus zorg dat je je huis goed schoonhoudt. Je weet zelf wel hoe je dat moet doen. Maar let op: als je huisdieren hebt, maak dan je vloer (en andere oppervlakken waar je dieren op lopen, liggen of zitten) niet schoon met Dettol of andere agressieve reinigingsmiddelen. Dit kan namelijk heel schadelijk voor je beestjes zijn, zowel op korte als op lange termijn. Kies in plaats daarvan voor een natuurlijk, niet-schadelijk reinigingsmiddel zoals Method allesreiniger. Dat is een stuk veiliger en net zo effectief.

#3. Creëer de juiste luchtvochtigheid

Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat de luchtvochtigheid een grote impact heeft op de levensvatbaarheid en verspreiding van virussen. Het wordt aangeraden om een luchtbevochtiger (humidifier) te gebruiken. Zo kun je de luchtvochtigheid in huis instellen op 50% tot 55%, wat ideaal schijnt te zijn om de verspreiding van virusdeeltjes te reduceren.

#4. Ga dagelijks even naar buiten

Het feit dat je in thuisisolatie zit, betekent (vooralsnog) niet dat je helemaal niet meer naar buiten kunt. Juist nu is het goed om dagelijks even een frisse neus te halen. Blootstelling aan zonlicht zorgt dat je vitamine D op peil blijft, wat helpt eventuele virale replicatie te verminderen. Dus ga lekker naar buiten, laat de hond uit, maak een wandeling of ga lekker hardlopen. Zolang je fysiek contact met andere mensen kan vermijden is dit een van de beste dingen die je nu kunt doen om in thuisisolatie gezond te blijven.

#5. Focus op de basics

Als #fitgirl weet je dat er tal van dingen zijn die je immuunsysteem een boost kunnen geven. Dat begint met voldoende slapen, genoeg water drinken, dagelijks bewegen en je inname van bewerkt voedsel en alcohol beperken. Het is makkelijk om de basics over het hoofd gezien als je overal advertenties ziet voor allerlei superfoods en supplementen die als wondermiddeltjes worden aangeprezen. Maar uiteindelijk verkies ik toch echt acht uur slaap boven een supplement in een potje.