5x toffe outside-workout oefeningen

Workout door christel-gerritsen

Sporten in de buitenlucht is the best. Zo kom je nog eens buiten (ja ook jij, generatie Netflix), en een rondje rennen is ook nog eens een top methode om je hoofd leeg te maken. Dag stress! Tijdens een outdoor hardloopsessie hoef je het niet bij cardio te houden, want met een beetje creativiteit is het bos je openluchtgym met prima alternatieven om krachttrainingen te doen (een park is ook top natuurlijk). Gelukkig woon ik vlakbij het Kralingse bos, en ben ik een heuse expert geworden op het gebied van buiten sporten! Vandaag deel ik 5 workout oefeningen die samen of in combinatie met een lekkere hardloopsessie een prima buiten workout vormen. 

1. Schaatsen (zonder ijs)

Dit is absoluut een van mijn favoriete workout oefeningen om buiten te doen, omdat je niet alleen je benen traint, maar ook aan je conditie werkt. Verplaats je gewicht naar je rechtervoet en verlaag je lichaam door je heupen naar achteren te duwen en je rechterknie te buigen zodat je bovenbeen parallel loopt met de grond. Spring een meter opzij en land op je linkervoet met je benen in een hoek van negentig graden. Het lijkt net of je aan het schaatsen bent. Vind je dit toch te makkelijk? Gebruik je armen om je sprong explosiever te maken. Wanneer je helemaal stilstaat spring je weer naar je rechterbeen. Herhaal de oefening eerst 20, en dan 10 keer per kant.

2. Bulgaarse split squat

De Bulgaarse split squat is best pittig, maar heel goed voor je billen (winnen)! Je voeten staan op heupbreedte, je plaatst de wreef van je linkervoet op een verhoging (zoals een bankje/boomstam/enzovoort) en zorgt dat je voeten ongeveer een meter (als je langer bent wat verder) uit elkaar staan. Laat vervolgens je heupen zakken, zodat je rechterknie dicht bij de vloer komt. Houd dit heel even vast, duw je hielen van je andere voet naar de grond en kom terg in de beginpositie. Doe deze oefening 10 keer en wissel dan van been.

3. V-up

Dit is een absolute buikspierkiller, maar wel enorm efficiënt. Ga op de grond liggen met je benen naast elkaar en je armen gestrekt langs je hoofd. Kom in een beweging omhoog totdat je armen en benen in een V-houding staan, dus je benen zijn recht en je hoofd en bovenlichaam vormen een lijn. Houd deze V-houding even vast, en zak dan weer terug naar je beginpositie. Het is even doorbijten, maar deze oefening is heel goed. Herhaal dit 15 keer. Normaal gezegd stik je in de sportschool bij het uitvoeren van de V-up (bestaat er een gym waar het niét kei-warm is?!), maar op een lekker grasveldje buiten is het al stukken beter te doen!

4. Helling push up

Voor deze oefening ga ik altijd even op zoek naar een geschikt bankje. Voor de beginpositie ga je achter het bankje staan in de push-up houding met je voeten op schouderbreedte. Kom vervolgens langzaam met je borst naar het bankje, zodat je lichaam een rechte lijn vormt. Houd deze positie even vast en duw jezelf explosief omhoog. Herhaal deze oefening 15 keer. Vind je dit te makkelijk? Zet dan je voeten bij elkaar. Heb je de smaak te pakken? Roos heeft een Fitgirl-proof push-up schema voor je gemaakt, dat is pas hard werken!

5. Touwtje springen

Touwtje springen vind ik een van de leukste oefeningen! Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt het overal doen. 'Gewoon' touwtje springen doe ik altijd als warming up. Tijdens mijn openlucht workout vind ik het fijn om double unders te doen, hoewel ik moet toegeven dat de techniek best pittig is. Voor double unders is het belangrijk dat je korte en zachte sprongen maakt, het touw vanuit je pols draait en een speedrope gebruikt. En vooral heel veel geduld hebben... (ooit gaat het lukken!).

outside-workout

Zoals je merkt zijn deze workout oefeningen goed te doen als je een bos, park of grasveldje in de buurt hebt. Alleen voor het touwtje springen zou je een springtouw moeten meenemen, maar hiermee kan je natuurlijk ook je buiten workout afsluiten, als je weer thuis bent.Wat zijn jouw favoriete outside-workout oefeningen? Let me know in de comment sectie!