5x nooit meer snoozen

Lifestyle & Tips door christel-gerritsen

Laat ik even gelijk met de deur in huis vallen: I’m not a morning person. De vroege wekker valt mij elke dag weer zwaar. Zolang ik mij kan herinneren wil ik mijn knettervroeg afgaande wekker het liefst meteen het raam uit kieperen en mezelf er achteraan. Er zijn een hoop mensen die ’s ochtends de snoozeknop prima weten te vinden en steevast een kwartier langer blijven liggen. Maar is dit wel goed? 

You snooze, you lose

’s Ochtends gaat de meeste tijd verloren aan snoozen. Alle boekjes en hoge geleerden prediken het, snoozen is bijzonder slecht voor de mens. Zelf denk je dat je die extra minuten slaap nodig hebt om wakker te worden maar het omgekeerde is waar, je wordt er alleen maar vermoeider van. Ondanks dat ik een hartstochtelijke hekel heb aan vroeg opstaan, heb ik wel een slecht huwelijk met mijn snoozeknop. Zo slecht dat ik hem eigenlijk nooit indruk en na het afgaan van mijn wekker binnen vijf minuten naast mijn bed sta. I kid you not, want van snoozen word ik een stuk minder gezellig. Kijk, opstaan moet je liggen of niet (pun intended) en leuker kunnen we het niet maken. Maar, wel makkelijker, dus vandaag tips & tricks om ’s ochtends beter wakker te worden en nooit meer te snoozen. Daar gaan we:

1. Vermijd de weekend jetlag

Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta iedere dag om dezelfde tijd op. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, maar in het weekend laten wij ons bioritme een beetje varen en creëren wij een weekend jetlag. “Als jij vrijdag om 6 uur wakker wordt en je slaapt op zaterdag en zondag door tot 10 uur, dan kom je zondagavond moeilijker is slaap en voel jij je maandag minder fit”, zegt slaapexpert Dr. Neil Stanley. Aha, daarom heb je maandag altijd een enorme moeite met opstaan en zijn wij altijd een beetje knorrig. Dus ook in het weekend, hop, op tijd je bed uit.

2. Ga naar buiten

Stel jezelf ’s ochtends zo snel mogelijk bloot aan daglicht. Daglicht vertelt je lichaam namelijk dat het tijd is om wakker te worden. Hoe meer en sneller jij daglicht tot je krijgt hoe beter dit is. Het beste is om ’s ochtends buiten een workout te doen. Zelfs op de meeste regenachtige, deprimerende of grijze dag is het alsnog beter om naar buiten te gaan, omdat je buiten sowieso meer licht krijgt dan binnen. Bovendien is een beweging in de ochtend ook beter dan ’s avonds, stelt Patrick Fuller, professor aan de Harvard Medicine School. Het is een razend slecht idee om vlak voor het slapen gaan even de gewichten in de gym krom te trekken, omdat je daarmee te veel je spieren activeert. Dit is weer niet goed voor je aanstaande nachtrust.

3. Sta meteen op of slaap langer

Je bed is ontzettend verleidelijk. Het is lekker warm en comfy, niet bepaalt uitnodigend om er meteen uit te springen. Toch moet je zodra de wekker gaat er meteen uit. Ben je toch niet genoeg uitgerust? Zet dan je wekker later, maar ga er wel meteen uit. Zodra jij wakker bent en in je bed blijft liggen associeert je lichaam dit met slaap. Dit verklaart waarom je na eindeloos snoozen nog vermoeider wordt. Je bed is alleen bedoeld om te slapen en och, ook voor wat sexy time natuurlijk.

4. Pas je omgeving aan

Voor de beste nachtrust adviseert het Neurologie Centrum een volledig donkere en frisse slaapkamer, de ideale temperatuur ligt rond 18 graden. Gedurende je slaap daalt je lichaamstemperatuur, waarbij de warmte via je hoofd je lichaam verlaat. Overigens hoeft het in je bed zelf geen standje Siberië te zijn. Kijk, dat scheelt weer. Een betere nachtrust zorgt er immers voor dat je beter je bed uit komt.

5. Eet gezond

Gezond eten. Ook dit klinkt als een behoorlijk open deur en als echte Fit Girls doen wij dit natuurlijk al. Het belangrijkste is dat je geen grote en zware maaltijd nuttigt vlak voordat jij aan je nachtrust begint. Daarbij stelt Dr. Neil Stanley dat er geen enkel voedingsmiddel of wonderpil bestaat waar je beter wakker van wordt. Gewoon de bovenstaande adviezen opvolgen scheelt al een hoop.

Ben jij ook een professioneel snoozer en zet jij je wekker er ook een half uur eerder voor? Of ben je ook iemand die meteen uit bed springt en aan de dag begint? Welke tips heb jij om niet meer te snoozen? Laat het mij weten, want ik ben wel benieuwd.

Heb jij 's avonds moeite om in slaap te vallen? No worries, Roos zet een aantal tips voor je op een rij. >