Zo blijf jij de hele dag zo productief mogelijk

Lifestyle & Tips door roos-aduagyei

Het echte leven is voor veel mensen weer aangebroken en dat betekent: Lange dagen, veel stress, weinig tijd om te sporten en het liefst zo simpel mogelijk eten. Werken en studeren is natuurlijk super leuk, maar het vergt nou eenmaal de nodige energie. Vandaag deel ik een aantal tips die ik zelf vaak gebruik wanneer ik de hele dag zo productief mogelijk wil blijven. Het zijn allemaal vrij simpele dingen die je zelf kunt toepassen in jouw dagen om ze iets meer draagbaar te maken. Want hey, het moet natuurlijk wel leuk blijven. ;) 

1. Begin je dag sportief

's Ochtends sporten is de nachtmerrie van heel veel meiden. Eigenlijk begrijp ik dat wel, want als je mij drie jaar geleden had laten kiezen tussen mijn warme bedje of een stinkende gym, dan had ik sowieso ingestemd met het eerste antwoord. Nu is dat wel anders, omdat ik mezelf deze gewoonte heb aangeleerd. En ja, het is écht waar dat sporten je nieuwe energie geeft. Hoe erg je ook uitgeput bent na je workout, je zult merken dat je gedurende de dag vol zit met nieuwe ideeën. En het idee dat je er al een workout op hebt zitten en na je werk lekker kunt gaan bank hangen, is natuurlijk een erg rooskleurig vooruitzicht. En geen tijd is vaak niet echt een excuus, want je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een uurtje eerder op te staan en weer een uurtje vroeger te gaan slapen. Een halfuurtje hardlopen neemt niet zo veel tijd in beslag maar het is een lekkere vorm van cardio om mee wakker te worden!

2. Maak overzichtelijke to-do lijstjes

Ik ben zo iemand die leeft van lijstjes. Boodschappenlijstjes, wishlists, lijstjes met klusjes voor in huis, lijstjes met inkomsten en uitgaven, I love it. Ik kan niet zonder. Maar ook qua werk is het een goed idee om je taken in lijstjes te verdelen. Dit kun je bijvoorbeeld per week doen, zodat je ze daarna weer per dag kunt indelen. Zo weet je waar je aan toe bent en blijf je de hele dag door doelgericht werken. Wanneer je enkel één grote klus op je scherm hebt staan, kan dat enorm demotiveren. De taak in kleine stukjes breken zorgt vaak al voor een hoop ruimte in je hoofd.

3. Eet gezond

Wanneer je regelmatig blogs op Fitgirlcode leest kan ik denk ik wel aannemen dat je veel bezig bent met gezond eten. Tijdens lange werkdagen (of je nou thuis zit of op kantoor) is gezond eten héél belangrijk. Wanneer je van jezelf weet dat je er 's ochtends geen tijd voor hebt, maak alles dan 's avonds vast klaar. Een simpele lunch met wraps is echt in een handomdraai gemaakt. Hetzelfde geldt voor een lekkere overnight oats of een smoothie. Je moet jezelf gewoon even een schop onder je kont geven, de volgende dag zul je jezelf dankbaar zijn. ;) Naast dat het gezond is, bespaar je natuurlijk ook heel veel geld omdat je niet tussendoor nog zo'n iets te dure maaltijdsalade bij de Appie hoeft te halen. Double win!

4. Onderschat nooit het belang van pauze

Tijdens een drukke dag ben je vaak geneigd om achter je laptop te snacken. Ik zie het vaak om me heen gebeuren als ik ergens op kantoor werk. Soms zit je gewoon zó erg in een project, dat je er liever niet mee ophoudt omdat je bang bent dat je anders je flow kwijt bent. En dat terwijl je eigenlijk veel beter je flow kunt behouden wanneer je soms even een pauze inlast. Dwing jezelf minimaal één keer per dag om een wandeling buiten te maken zodat je je hoofd weer wat ruimte kunt geven. En wanneer je eet of koffie drinkt, doe dan even die laptop dicht. Al is het maar voor 10 minuutjes. Je hoofd legen en ergens anders mee bezig zijn zorgt vaak voor een dosis nieuwe inspiratie. Daarnaast krijg je ook gewoon mega vermoeide ogen wanneer je 8 uur lang naar een scherm met letters blijft staren. Wees dus niet te streng voor jezelf en gun jezelf gewoon een uurtje rust (of langer) gedurende de werkdag!

5. Sta elke ochtend wat vroeger op

Een uurtje of een half uurtje, dat maakt niet per se uit. Wanneer je iets vroeger opstaat heb je meer tijd om je rustig voor te bereiden op je dag. Dit geeft je bijvoorbeeld de kans om uitgebreider te ontbijten zodat je niet met je boterham in je mond naar kantoor hoeft te racen. Je kunt ook een extra halfuurtje mediteren om even helemaal 'zen' wakker te worden. Dit is zo'n gewoonte die de eerste weken lastig is maar na een tijdje ben je er aan gewend, geloof me! Dat (halve) uurtje extra kun je natuurlijk ook gebruiken om alvast wat to-do lijstjes te maken voordat je werkdag begint.

Ik ben heel benieuwd om te horen wat jouw favo productiviteits tips zijn, sharing is caring