Het nieuws dat je echt niet wilt horen

Lifestyle & Tips door christel-gerritsen

Het is dinsdag 6 januari als mijn vader mij in Mexico opbelt dat hij mij de volgende dag niet kan komen ophalen, omdat hij een afspraak in het ziekenhuis heeft. "Oké, geen probleem. Ik red mezelf zo ook wel hoor", reageer ik. Een dikke 24 uur later, na een turbulente nacht in het vliegtuig en een knetterharde jetlag, vertelt hij dat er eerder die week een melanoom is gevonden. Foute boel. Ineens zweef ik niet meer tussen allemaal tijdzones in, maar sta ik weer met beide benen op aarde.

De zon als boosdoener

Op Fitgirlcode hebben we het al vaak genoeg gehad over gezond eten en we delen talloze workouts. Allemaal om jullie handvaten te geven om voor een gezonde lifestyle en hierbij hoort ook een gezond lichaam. En dan heb ik het niet over abs, clean eaten en meer van zulks. Voor een gezond lichaam hoor jij bijvoorbeeld minstens ieder kwartaal je hele huid te checken op verdachte plekjes. Zijn Stichting Melanoom meldde laatst dat zo'n 65 procent van alle Nederlanders, tussen de 20 en 50 jaar, zich niet checkt op verdachte plekjes. Dit is echt geen goede ontwikkeling, aangezien een melanoom zich vaak ongemerkt ontwikkeld. Zijn er dingen veranderd? Voel of zie ik iets raars? Hup, naar de huisarts! Momenteel pronkt de zon hoog aan de hemel en dat vraagt extra oplettendheid, want zon is een grote veroorzaker van huidkanker. Met dit zonnige weer is het daarom een must om je iedere twee uur opnieuw in te smeren. Tja, op zich is dit een behoorlijke open deur intrappen, maar we doen er te weinig mee. Echt huidkanker, je wilt het gewoon niet.

Gezond zijn én gezond blijven

Een melanoom. Huidkanker, ja. Weet je wat het is? Dit niet het nieuws wat je wilt horen (oké, je wilt dit natuurlijk nooit horen). Tuurlijk weet je dat het kan, maar stiekem denk je dat het jou of iemand in jouw omgeving niet overkomt. Ik negeerde dit nieuws vakkundig. Want hé, ik ben nog jong en gezond en je wilt je vader nog meenemen in allemaal leuke en mooie momenten. Je wilt er in elk geval niks mee te maken hebben. En toch kan er zomaar een dokter zijn die zegt: het is kanker. Gelukkig waren ze er bij mijn vader redelijk op tijd bij en is hij (vooralsnog) schoon. Ik proost op het leven en tel al mijn zegeningen, want met dit nieuws weet je in een klap in zo'n periode waar het allemaal om gaat. Dat je in je leven iets doet wat je ontzettend leuk vind, dat je lieve vrienden en familie om je heen hebt en dat iedereen gezond is. De rest is allemaal bijzaak. Dan maakt het even niet uit dat je meer zou willen verdienen, dat je niet in een groot huis met oprit woont of 500 paar Louboutins in je kledingkast hebt staan. In the end gaat het erom dat je gezond bent én blijft. Dat de mensen om je heen gezond zijn én blijven. En dat er mensen zijn die van je houden.
Zo dat was 'm lieve Fit Girls. Enne, zorg goed voor jezelf.