Wat te doen als je doordraaft in Fit Girl gedrag

Fit & Training door fitgirlcode

Vier maanden geleden liep ik tijdens het sporten een lies blessure op. Hoe? Ik was geobsedeerd door mijn benen en trainde ze drie maal per week. Dat dit gevolgen voor mijn lichaam zou kunnen hebben, had ik niet voor mogelijk gehouden en ik pushte mezelf tot het gaatje. Eindresultaat? Maandenlang op de bank Netflixen en chocolade eten. Wat te doen als je doordraaft in Fit Girl gedrag...

Tegenwoordig worden we onder andere op Instagram dagelijks geconfronteerd met lichamen die slank, strak en fit zijn en waar je u tegen zegt. Je kunt er bijna niet omheen en ook ik wilde dat killer body en was in staat om minstens zes maal per week te trainen om dit resultaat te bereiken. Dat ik mijn lichaam hiermee zou uitputten en juist het tegenovergestelde effect zou bereiken, had ik niet gedacht.

Ik sport al enkele jaren waarbij ik vasthoud aan een gevarieerd schema en natuurlijk gaat het me de ene periode makkelijker af dan de andere. Zo ben ik soms maandenlang super gemotiveerd en probeer ik de ene workout na de andere uit en zo beland ik opeens in een fit dip waarbij ik onder de dekens kruip en er het liefst niet onder vandaan kom. Klinkt herkenbaar?

Fanaat

Het begon allemaal tijdens de wintermaanden. Na een overvloed aan oliebollen, kerstdiners en de nodige glaasjes champagne was ik vastberaden om in het nieuwe jaar er keihard tegenaan te gaan om zo aan mijn beach body te werken. Dat mijn vriend destijds ook een ware sportfanaat was en we elkaar constant opfokte om naar de sportschool te gaan, hielp ook niet echt mee. Dit zorgde ervoor dat ik nog harder ging werken voor het ultieme fitness lichaam. Ik moest en zou shinen deze zomer!

Ik begon door te draven in mijn fitness gedrag en de sportschool werd mijn tweede huis. De focus lag vooral op mijn bovenbenen; die waren in mijn ogen te dik en niet strak genoeg. Waarom hadden die meiden op Insta wel allemaal strakke dunne bovenbenen? Dat wilde ik ook! Dus dat werd mijn life mission.

Mijn lichaam toonde na een tijdje wel wat meer definitie en mijn bovenbenen raakten gespierder, maar toch liep ik tegen een muur aan. Voor het aantal uren die ik in de sportschool doorbracht, zag ik toch wel heel weinig resultaat. Het werd een obsessie en ik kreeg kriebels in mijn buik als ik een dag niet had gesport. Boksen, bootcamp, bodybalance en daarnaast nog drie keer per week naar de gym. Ik deed het allemaal. Een dag niet gesport, was een dag niet geleefd. Mijn lichaam was moe en uitgeput, maar dat hoorde erbij toch?

Over workout

Totdat mijn benen het op een dag tijdens de walking lunges begaven. Een brandende pijn schoot door mijn lies, maar ik maakte mijn sportsessie braaf af. Eigenwijs dat ik was, bleef ik doorgaan met sporten, werken en alle andere dagelijkse bezigheden. Dit was gewoon een spiertje dat verrekt was en zou zo weer overgaan. Niets bleek minder waar.

Een week later zat ik bij de dokter en kreeg ik crème en onstekingsremmers mee. Dat de situatie alleen maar verergerde en ik twee weken later amper kon bewegen en ’s nachts wakker lag van een brandende pijn in mijn lies, baarde mijn dokter geen zorgen. Vervolgens raakte ik in een enorme dip en liep ik rond op krukken. Mijn dagen bracht ik door op de bank en keek ik de ene serie na de ander terwijl ik mezelf volpropte met comfort food. En dan heb ik het niet over gezonde snacks.

Na vele ziekenhuisbezoeken besloot ik eindelijk langs de fysio te gaan en wat bleek? Jup, ik had mijn benen het afgelopen half jaar overbelast en mijn heupen en lies waren hier de dupe van geworden. Mijn lichaam zei dat het genoeg was, maar ik wilde niet luisteren. Daar ging het lichaam waar ik maandenlang voor had gezwoegd. Ik was zielig en het ergste van alles was dat ik dit mezelf had aangedaan. Waarom? Omdat ik net als al die meiden op internet het perfecte lichaam wilde. Maar wat is het perfecte lichaam?

Nieuwe start

Door zo vaak te sporten, raakte ik mezelf helemaal kwijt en werd ik juist alleen maar onzekerder over mijn lichaam. Ik wilde alsmaar meer en was niet meer tevreden. Ik was heel fanatiek en werkte keihard voor een bepaald ideaalbeeld, maar uiteindelijk was een blessure nodig om mij wakker te schudden.    

Sinds een tijdje probeer ik weer langzaam maar zeker de draad op te pakken. Nog dagelijks struggle ik met het feit dat ik nog niet de oude ben en word ik aan mijn blessure herinnerd. Ik mag en kan nog niet veel, maar met babystapjes probeer ik te herstellen. Ik luister goed naar mijn lichaam en samen met personal trainer Alicia probeer ik weer lekker fit te worden.

En de afgelopen maanden ben ik inderdaad aangekomen, zijn mijn spieren weg en eet en drink ik vaker waar ik lekker zin in heb, maar ik ben veel gelukkiger dan toen ik zes keer per week sportte. Ik wil wel weer wat meer routine in mijn leven en vaker sporten, maar ik zal nooit meer teruggaan naar wat ik eerst deed. Natuurlijk willen we allemaal een modellen lichaam en super strak zijn, maar het is belangrijk om jezelf en je lichaam te accepteren.

Wat ik jullie meiden wil meegeven, is dat je altijd naar je lichaam moet luisteren. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien niet. Als je elke dag helemaal kapot gaat in de sportschool betekent het niet dat je lichaam zal krijgen waar je van droomt en dat het je daarnaast ook nog gelukkig maakt. Misschien ook wel, maar voor mij werkte het niet. Ik probeer van het leven te genieten en mezelf te accepteren in plaats van mezelf elke dag te vergelijken met meiden op Instagram.