5x tips voor vetverlies

Tips door robin-den-besten

Je begint aan je fit journey en wilt niets liever dan zo snel mogelijk je doelen behalen. Soms zit je in de lift en ga je als een speer, maar op andere momenten lijkt het wel alsof er helemaal niets gebeurt. Vandaag geef ik je tips voor het verliezen van vet, zodat je straks stap voor stap richting jouw ultieme doel gaat!

1. Eet voldoende en sla geen maaltijden over

Het is inderdaad zo dat je calorieën verbrandt als je minder eet dan dat je verbrandt. Maar wanneer je ineens minder calorieën gaat eten, gaat je lichaam zich aanpassen en zul je hierdoor minder snel calorieën verbranden en vetverlies gaat minder snel. Probeer je calorie-inname geleidelijk aan te minderen en las eens in de week een dag in waarop je wat meer calorieën eet. Zo voorkom je dat je lichaam zich 'te veel' gaat aanpassen en minder vet verbrandt als je minder calorieën eet.

2. Combineer cardio en krachttraining

Yes, cardio kan een positieve invloed hebben op een calorietekort op een dag & vetverlies. Maar met alleen cardio kom je er niet! Tenminste, als je graag jouw spieren wilt behouden. Tijdens cardio wordt er namelijk niet alleen vet verbrandt, er worden ook eiwitten onttrokken aan jouw spieren. Je moet wel heel veel duursport doen om voor veel spierverlies te zorgen, maar het beste is om het gewoon helemaal te voorkomen. Sla daarom voor vetverlies zonder spierverlies zeker het krachthonk niet over en probeer een leuke combinatie tussen de twee soorten sport te vinden die voor jou werkt. Daarnaast zorgt veel spiermassa voor een hogere verbranding, wat het afvallen weer makkelijker maakt.

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Niet alleen als je sport, maar ook in je dagelijkse leven. Eiwitten zorgen niet alleen voor de bouw van spierweefsel en voor een beter herstel, maar het is ook belangrijk voor je stofwisseling en spijsvertering. Eiwitten zitten in veel dagelijkse voedingsmiddelen, maar je kunt ook kiezen voor proteïne poeders zoals die van FITSHE. Alle producten van FITSHE zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, bevatten extra magnesium en zijn vegetarisch! Daarnaast hebben ze ook een vegan variant.

Weten hoe je tegelijkertijd vet kunt verliezen en in spiermassa kunt groeien? Bekijk eens deze tips! >

3. Vetverlies? Laat de weegschaal staan

Ik denk dat iedereen het weleens heeft meegemaakt: je hebt het gevoel alsof je heel lekker gaat en denkt aan jezelf te zien dat je bent afgevallen. Maar wanneer je op de weegschaal stapt, zie je dat er niets is verandert! Dat denk je tenminste. Houd altijd in je achterhoofd dat spieren ook wegen en probeer zo min mogelijk op de weegschaal te gaan staan. Laat in plaats daarvan je vetpercentage meten, hierdoor krijg je een veel beter beeld van je proces.

4. Wees niet bang voor (goede) vetten

Om vet te verliezen, moet je ook vet eten. Het klinkt raar, maar het is echt zo. Je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig om goed te functioneren en te herstellen. Zo is vet een goede bron van energie, maar is het ook nodig voor je ogen, spieren, hart en bloedvaten. Ook blijft vet relatief lang in de maag liggen, waardoor het je lang voorziet van een verzadigd gevoel. Het is dus belangrijk dat je niet één bepaalde groep macronutriënten geheel uit je dieet schopt. (Of dit nu vetten of koolhydraten zijn.) Je lichaam heeft gebalanceerde voeding nodig. Goede bronnen van vet zijn bijvoorbeeld vis, avocado, noten, margarine, pindakaas en olijfolie.

5. Drink voldoende

Water drinken stimuleert je metabolisme, wat er weer voor zorgt dat je meer verbrandt. Daarnaast is het een goede check of je 'echt trek' hebt. Je lichaam is namelijk niet zo goed in het doorgeven van dorstsignalen. In veel gevallen komen deze binnen als een hongergevoel. Automatisch grijp je naar een tussendoortje of hele maaltijd, terwijl je het ook had kunnen 'oplossen' met een groot glas water. Oh, en water is natuurlijk een goede vervanging voor calorierijke frisdranken. Het bevat 0 kcal en is vele malen beter voor je lichaam dan zo'n glas bubbels.

Met deze tips ben je hopelijk weer een stukje dichterbij je te behalen doelen. Dan heb ik nu nog een allerlaatste tip: wees lief voor jezelf en heb geduld! Als je iets echt wilt, kun je het zeker bereiken! Zet 'm op, Fit Girl!

Disclaimer: elk lichaam werkt anders. Bovenstaande tips kunnen goede richtlijnen zijn, maar je weet zelf het beste wat voor jou werkt. Sta jij liever wel op de weegschaal om je progressie bij te houden? Doe dat dan gewoon. :) Luister naar jouw lichaam en doe wat voor jou goed voelt. 

Nu je toch zo lekker bezig bent - hier lees je wanneer je zichtbare buikspieren krijgt! >