7 tips voor voordelig sporten

Fit & Training door shelley

Sporten is gezond, dat weet je waarschijnlijk al wel. Dat mensen die sporten ook nog eens gelukkiger zijn dan mensen die niets doen wist je misschien niet. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Yale en Oxford. Sporters gaven hun geluksgevoel een 7,5, terwijl dat bij de niet-sporters een 7,0 was. Tijd om te gaan bewegen dus om je geluksgevoel omhoog te krikken! Ook zonder een dikke portemonnee of een vette bankrekening kun je voldoende aan sport doen. In dit artikel lees je 7 eenvoudige en efficiënte tips om lekker te bewegen zonder dat je daar (veel) geld aan kwijt bent.

Begin met hardlopen

Een van de meest goedkope sporten die je kunt uitoefenen, is hardlopen. Voor hardlopen heb je namelijk alleen maar écht goede hardloopschoenen nodig; de rest is helemaal gratis. Je kunt overal beginnen met hardlopen waar je maar wilt. Het maakt niet uit of je in een grote stad woont of wanneer je juist in het groen wilt starten met rennen. Het is wel aan te raden om advies te vragen bij het uitzoeken van goede hardloopschoenen. Daarmee voorkom je veel lichamelijke ongemakken. Extra tip: online vind je genoeg schema’s voor beginners en gevorderden.

Check je zorgverzekering

Moet je bewegen als revalidatie of om bepaalde medische redenen? In dat geval kun je alsnog zo goedkoop mogelijk sporten. Check de voorwaarden van je zorgverzekeraar: de meeste verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor dergelijke sportieve doeleinden. Ook wanneer je geen medische reden hebt, is het aan te raden om je zorgverzekering te controleren. Er zijn namelijk heel wat zorgverzekeraars die bewegen en sporten stimuleren en daarom kortingen aanbieden bij sportscholen en fitness.

Volg een online yogacursus

Wil je liever vanuit huis beginnen met sporten? Misschien is dan een online yogacursus iets voor jou. Het grote voordeel van zo’n digitale cursus is dat dit een stuk goedkoper is dan wanneer je de cursus in real life volgt. Meestal betaal je slechts enkele euro’s om vervolgens onbeperkt te kunnen profiteren van alle lessen binnen zo’n cursus. Natuurlijk kun je ook altijd zelf aan de slag gaan met yogaoefeningen. Begin bijvoorbeeld met deze 5 yogaoefeningen voor thuis. Deze oefeningen kun je iedere dag doen waar je ook maar bent.

Koop een goede fiets en ga fietsen

Stiekem is het hartstikke fijn om af en toe een frisse neus te halen. De buitenlucht is immers heel goed voor de mens. Hoe kun je de buitenlucht beter combineren dan met een flinke work-out? Begin bijvoorbeeld met fietsen! Je kunt al met een doodgewone fiets flink wat kilometers maken. Je hoeft echt niet een mountainbike of wielrenfiets te hebben om een lekkere fietstocht te kunnen maken. Zorg er in ieder geval wel voor dat je een stevige fiets hebt die het goed doet. Het is ook weer zo wat om vol energie te beginnen op een fiets die bijna uit elkaar valt.

Volg gratis sportlessen via YouTube

Wat je ook kunt doen voordat je werkdag begint of juist om je werkdag af te sluiten, is het volgen van gratis sportlessen via YouTube. Inmiddels vind je flink wat work-outs via dit gratis videoplatform. Volg bijvoorbeeld een paar lessen gratis yoga of ga voor een kosteloze fitnessles. Je moet er rekening mee houden dat dit soort gratis lessen niet altijd even kwalitatief zijn. Dat betekent dat je eerst even goed moet zoeken voordat je een sportles hebt gevonden die bij jou past. Heb je die eenmaal gevonden dan zit je goed voor de komende tijd.

Zwemmen in natuurwater

Ben je een echte waterrat? Skip dan het drukke zwembad en kies voor een gratis duik in natuurwater! Verspreid over heel Nederland vind je diverse meren, rivieren en ander soort water waar je lekker in kunt zwemmen. Het voordeel van zwemmen in natuurwater is dat kouder water je lichaam en immuunsysteem een flinke boost geeft. Daarnaast is het enige wat je nodig hebt goede zwemkleding en zonnebrandcrème; verder niets. Extra mooi meegenomen is natuurlijk het feit dat je ook nog eens een mooi kleurtje krijgt van buiten zwemmen.

Begin met wandelen

Niet iedereen vindt het leuk om te gaan hardlopen, fietsen of zwemmen. Wil je echter toch het liefst buiten bewegen dan is het aan te raden om te beginnen met wandelen. Dat betekent niet zomaar een wandelingetje naar de supermarkt, maar wandeling van minstens een uur per dag. Hoe meer stappen je zet op een dag hoe gezonder je je wordt en je voelt. Schaf een paar stevige wandelschoenen aan en zorg dat je goed voorbereid bent op verschillende weersomstandigheden en je kunt volledig gratis bewegen.