ADHD en een gezonde levensstijl

Mind door anna FG

Sinds vorig jaar behoor ik tot een clubje. Die van de mensen met ADHD. Mijn moeder is psycholoog en vermoedde het jaren geleden al, maar als je puber bent is vrijwel alles wat je moeder zegt niet waar. Het ging prima met me en ik had nergens last van. Until I did. Ineens realiseerde ik me dat er terugkerende episodes waren in mijn leven. Op momenten dat er veel dingen tegelijk gebeuren, verlies ik het overzicht en raak ik in paniek. En niet een beetje. Het wordt één grote chaos in mijn hoofd. Ik probeer alles wanhopig tegelijk te doen en houd er letterlijk slapeloze nachten aan over. "Dat heeft toch iedereen in stressvolle periodes?" Dat zal heus, maar als ik mijn 'stressvolle momenten' vergelijk met die van anderen, zijn ze stiekem niet zo heel stressvol. Behalve voor mij dan. 

Voorbeeldje:

Als er vrienden bij mij komen eten, moet ik minstens een halve dag van te voren beginnen met alle voorbereidingen. Krijgen mijn vrienden altijd een 7-gangendiner voorgeschoteld? Nope. Maar in mijn hoofd moet er héél véél gebeuren. Als ik genoeg tijd heb zit er een systeem in de dingen die moeten gebeuren, maar als ik ook maar een beetje het idee heb dat ik in tijdnood kom, loop ik rond als een kip zonder kop. Dat ziet er als volgt uit: ik ben bezig met de afwas, zie vanuit mijn ooghoek een sok op de grond liggen, ga de sok opruimen, bedenk onderweg dat ik mijn haar nog moet stijlen, en als ik daarmee klaar ben en beneden kom is de afwas nog steeds niet gedaan. Uiteindelijk zit ik wonder boven wonder een uur voor tijd te wachten op mijn vrienden. Met perfect gestifte lippen en gestijlde haren. In een huis wat van boven tot onder gepoetst is. Als mijn vrienden vervolgens pas een uur later arriveren trek ik dat heel slecht. En als ze er eenmaal zijn kost het me heel veel moeite tegelijkertijd drankjes in te schenken, een gesprek te voeren en leuke muziek op te zetten. Pas drie wijntjes later ben ik een beetje geland en kan ik zelf ook van de avond genieten. Vermoeiend he? I know...

adhd en een gezonde levensstijl

Piecie structuur en regelmaat

Het leven kan wat mij betreft niet genoeg onverwachte wendingen hebben, anders raak ik verveeld. Ik ben continue op zoek naar nieuwe impulsen om de boel een beetje spannend te houden. Daar staat tegenover dat ik keiharde structuur en regelmaat ook heel fijn vind. Daar ga ik zelfs best lekker op. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Door de week leef ik als een non, een voorbeeldige Fit Girl. Ik ga braaf sporten, drink nul wijn en eet duizend vitaminen en vezels. Totdat het weekend aanbreekt. Dan ontwaakt het beest in mij. Keihard het leven plukken en alles doen wat ik door de week gelaten heb. Dit impulsieve gedrag en snel verveeld raken schijnt ook een 'ADHD-trekje' te zijn.... Maar zoals ik al zei: stiekem vind ik structuur en regelmaat ook heerlijk. Ik moet zelfs toegeven dat ik niet zonder kan. Dan zou het één grote chaos in mijn hoofd worden. Na zo'n yolo-weekendje wil namelijk maar al te graag terug naar mijn saaie burgerbestaan.

Gezond leven speelt hierin een belangrijk rol. Het vereist namelijk planning en regelmaat. En daar vloeit rust uit voort die ik niet altijd in mezelf kan vinden. Als ik op zondag een bananenbroodje bak en mijn lunch alvast klaarmaak, begint de week een stuk overzichtelijker. Dan heb ik het idee dat ik de boel 'heel erg together heb'. Ik vind het stiekem heel chill als ik weet wat me te wachten staat. Ik snak dan wel naar verandering en nieuwe impulsen, maar alleen als ik de touwtjes in handen heb en ze kan laten vieren als ik daar klaar voor ben.

Sporten als reset knop

Naast het structurele aspect van een healthy lifestyle, is de fysieke ontlading ook heel belangrijk voor me. Het werkt als een soort reset knop. 'Je hoofd even leegmaken.' Ik ervaar dat echt zo! Je moet eens weten hoe lekker ik slaap na een uurtje helemaal naar de getver gaan in de sportschool. Niet alleen omdat ik moe ben, maar omdat die gedachtetrein dan geen overuren maakt zodra ik in bed ga liggen. Gelukkig heb ik daar niet iedere avond last van, maar als ik eenmaal in die wirwar van gedachten verstrengeld raak, is het moeilijk om er uit te komen. Het is een soort spinnenweb, waar ik steeds dieper ingezogen word. Het zijn niet per se negatieve gedachtes; het varieert van mijn outfit voor de volgende dag, een zinnetje wat ik wil veranderen in een artikel, tot een rekening die ik nog moet betalen, of Pien nog een wormenkuur moet en hoe het nu met die ene vriendin zou gaan. De gedachten gaan zo snel, dat ik ze niet eens voor jullie zou kunnen uitschrijven al zou ik dat willen. Focussen op mijn ademhaling, een rondje door m'n huis wandelen of alvast een to-do lijstje maken; niks helpt! Uiteindelijk val ik véél te laat in slaap en word ik de volgende dag superverrot wakker waardoor mijn dag al meteen al bleh begint.

Ik kan me voorstellen dat een gezonde levensstijl niet alleen heel fijn is voor mensen met ADHD, maar dat het voor iedereen wel een beetje richting geeft in 'that daily chaos called life'. Het leven is een emotionele rollercoaster, en het is best fijn als sporten en gezond eten daarin een constante factor zijn. Dan heb je tenminste iets waar je je aan vast kunt houden. Niet klampen, want dan neemt weer obsessieve vormen aan, maar een beetje voorspelbaarheid is soms best fijn. Dan maar een beetje burgerlijk. Door de week dan, in het weekend yolo swag. ;)