Als echte foodie kan ik mezelf online uren vermaken met het zoeken naar inspiratie en recepten! Veel van deze recepten zijn Engelstalig. Niet erg, maar soms is het knap lastig om zo’n recept te vertalen naar het Nederlands. Die lastige maateenheden en verschillende Amerikaanse baktermen… I come to the rescue!

Mijn ideale zondagmiddag besteed ik in de keuken met het bakken van een gezond tussendoortje. Op platformen als Pinterest kom ik vaak de lekkerste recepten tegen! Helaas vaak vol met Amerikaanse baktermen. Om jou (en mezelf) een handje te helpen heb ik de belangrijkste en meestgebruikte Fit Girl-proof baktermen voor je op een rijtje gezet en direct vertaald naar het Nederlands. Bake away!

 

Het bak-ABC

A

Almond butter = amandelpasta

Almond flour/meal = amandelmeel

Almonds = amandelen

All purpose flour = bloem

 

B

Baking powder = bakpoeder

Baking Soda = natriumbicarbonaat (soort bakpoeder)

Buttermilk = karnemelk

 

C

Caster sugar = basterd suiker

Chocolate chips = chocoladedruppels

Cinnamon = kaneel

Coconut oil = kokosolie

Confectioners’ sugar = poedersuiker

Cornstarch = maizena (maiszetmeel)

Cup = maatstaaf (2 dl / 225 gram)

Cream cheese = roomkaas

 

D

Dash = een scheutje / 3 druppels (1,25 gram)

 

E

Egg = ei

Egg yolk = eigeel

Eggwhite = eiwit

 

F

Flaxseed = lijnzaad

Flower = bloem

 

G

Ginger = gember

Grated = geraspt

Grinded = vermalen

Ground cloves = kruidnagel

 

H


I

Icing = glazuur

Icing sugar = poedersuiker

 

J – K

 

L

Lb = Pound (454 gram)

 

M

Maple syrup = ahornsiroop

Mulberries = moerbeien

 

N

Nutmeg = nootmuskaat

 

O

Oatmeal = havermout

Oz = Ounce (28 gram)

 

P

Peanut butter = pindakaas

Pinch = een heel klein beetje / snufje (0,5 gram)

Pint =  4,75 dl

Pound (lb) = 454 gram

Powdered cocoa = cacao poeder

Powdered sugar = poedersuiker

 

Q

Qt = quart (9,5 dl)

 

R

Raw honey = rauwe honing

Rolled oats = havervlokken

Royal icing = eiwitglazuur

 

S

Self-rising flour = zelfrijzend bakmeel

Steel cut oats = havergrutten

 

T

Tsp = teaspoon = theelepel (5 gram)

Tbsp = tablespoon = eetlepel (15 ml)

 

U

 

V

Vegetable oil = plantaardige olie

 

W

Whipping/whipped cream = opgeklopte slagroom

Whole wheat flour = volkorenmeel

 

X

 

Y

Yeast = gist

Yolk = eidooier

 

Z

Zest = rasp van schil (bijvoorbeeld citroenrasp)

 

Hulp nodig bij het omrekenen van cups naar gram? Lees dan dit artikel van Dorien, waarin zij precies uitlegt hoe je dit moet doen!

Duik jij dit weekend nog de keuken in? Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen. Mis je nog een term? Laat het dan weten in de commentsection, dan voeg ik die nog even aan het lijstje toe!

 

Recommended Posts

3 Comments

  1. Ik vind het artikel erg summier en niet helemaal duidelijk. Baking powder bijvoorbeeld is inderdaad ‘een soort bakpoeder’, maar als je bakpoeder in een gerecht vervangt door baking powder heb je kans dat je gerecht mislukt want het is niet 1 op 1 te vervangen.

    • Hi Karlijn, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn bedoeling met dit artikel is om de termen uit te leggen. Wat zou je nog meer willen weten?

      • Voor mij zijn de termen wel duidelijk, maar voor iemand die net begint met koken en nog niet op de hoogte is kan ik mij voorstellen dat de termen niet duidelijk zijn, ik vind dat eea aangevuld kan worden.
        Een ander voorbeeld: De vertaling van ‘zest’ alleen ‘schil’ noemen zou ik niet zo doen. Dan eerder ‘rasp van de schil’.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.