
Als echte foodie kan ik mezelf online uren vermaken met het zoeken naar inspiratie en recepten! Veel van deze recepten zijn Engelstalig. Niet erg, maar soms is het knap lastig om zo’n recept te vertalen naar het Nederlands. Die lastige maateenheden en verschillende Amerikaanse baktermen… I come to the rescue!
Mijn ideale zondagmiddag besteed ik in de keuken met het bakken van een gezond tussendoortje. Op platformen als Pinterest kom ik vaak de lekkerste recepten tegen! Helaas vaak vol met Amerikaanse baktermen. Om jou (en mezelf) een handje te helpen heb ik de belangrijkste en meestgebruikte Fit Girl-proof baktermen voor je op een rijtje gezet en direct vertaald naar het Nederlands. Bake away!
Het bak-ABC
A
Almond butter = amandelpasta
Almond flour/meal = amandelmeel
Almonds = amandelen
All purpose flour = bloem
B
Baking powder = bakpoeder
Baking Soda = natriumbicarbonaat (soort bakpoeder)
Buttermilk = karnemelk
C
Caster sugar = basterd suiker
Chocolate chips = chocoladedruppels
Cinnamon = kaneel
Coconut oil = kokosolie
Confectioners’ sugar = poedersuiker
Cornstarch = maizena (maiszetmeel)
Cup = maatstaaf (2 dl / 225 gram)
Cream cheese = roomkaas
D
Dash = een scheutje / 3 druppels (1,25 gram)
E
Egg = ei
Egg yolk = eigeel
Eggwhite = eiwit
F
Flaxseed = lijnzaad
Flower = bloem
G
Ginger = gember
Grated = geraspt
Grinded = vermalen
Ground cloves = kruidnagel
H
I
Icing = glazuur
Icing sugar = poedersuiker
J – K
L
Lb = Pound (454 gram)
M
Maple syrup = ahornsiroop
Mulberries = moerbeien
N
Nutmeg = nootmuskaat
O
Oatmeal = havermout
Oz = Ounce (28 gram)
P
Peanut butter = pindakaas
Pinch = een heel klein beetje / snufje (0,5 gram)
Pint = 4,75 dl
Pound (lb) = 454 gram
Powdered cocoa = cacao poeder
Powdered sugar = poedersuiker
Q
Qt = quart (9,5 dl)
R
Raw honey = rauwe honing
Rolled oats = havervlokken
Royal icing = eiwitglazuur
S
Self-rising flour = zelfrijzend bakmeel
Steel cut oats = havergrutten
T
Tsp = teaspoon = theelepel (5 gram)
Tbsp = tablespoon = eetlepel (15 ml)
U
V
Vegetable oil = plantaardige olie
W
Whipping/whipped cream = opgeklopte slagroom
Whole wheat flour = volkorenmeel
X
Y
Yeast = gist
Yolk = eidooier
Z
Zest = rasp van schil (bijvoorbeeld citroenrasp)
Hulp nodig bij het omrekenen van cups naar gram? Lees dan dit artikel van Dorien, waarin zij precies uitlegt hoe je dit moet doen!
Duik jij dit weekend nog de keuken in? Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen. Mis je nog een term? Laat het dan weten in de commentsection, dan voeg ik die nog even aan het lijstje toe!
3 Comments
Ik vind het artikel erg summier en niet helemaal duidelijk. Baking powder bijvoorbeeld is inderdaad ‘een soort bakpoeder’, maar als je bakpoeder in een gerecht vervangt door baking powder heb je kans dat je gerecht mislukt want het is niet 1 op 1 te vervangen.
Hi Karlijn, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn bedoeling met dit artikel is om de termen uit te leggen. Wat zou je nog meer willen weten?
Voor mij zijn de termen wel duidelijk, maar voor iemand die net begint met koken en nog niet op de hoogte is kan ik mij voorstellen dat de termen niet duidelijk zijn, ik vind dat eea aangevuld kan worden.
Een ander voorbeeld: De vertaling van ‘zest’ alleen ‘schil’ noemen zou ik niet zo doen. Dan eerder ‘rasp van de schil’.