Recept: Andijvie Ovenschotel. Wintervacht Met Winterkost
Herfst en winter zijn de periode dat we lekker onder de dekentjes kruipen en warme comfort maaltijden eten. Waarom eten we dan juist in de winter stamppot? Dat is deels een kwestie van traditie. Vroeger werkten we in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, deden we in de winter extra energie op door ‘stevig’ te eten. De combinatie van aardappelen met worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden. Grote hoeveelheden aardappels worden eind van de zomer geoogst, dus de hele winter door is de aardappel altijd voldoende voorradig, ook vroeger.
Met name boerenkoolstamppot en hutspot zijn échte Hollandse winterklassiekers, omdat boerenkool bij winterse temperaturen op z’n best is en ook onze wortels van eigen bodem dan goed te eten zijn.
Is het nodig?
Hoewel we liefhebber zijn van stamppot is het niet per definitie gezond. Want de aardappelen, boter, spekjes en worst maken van een vitaminerijk maaltje toch een aardig calorierijke maaltijd. Zeker in deze tijd waar we meer binnen zitten en weinig bewegen is het verstandig om wat vaker te kiezen voor een lichte stamppot, een vegetarische variant of een stamppot in een nieuw jasje die minder vet- en calorierijk is. Wil je toch een traditionele stamppot eten? Doe dat dan op de dag dat je lekker hebt getraind of in ieder geval veel in beweging bent geweest. En zorg voor de verhouding van meer groenten dan aardappel.
Wat eet je dan wel?
De donkere maanden vragen wel om wat extra voedingsstoffen. We komen minder buiten en hebben dan ook behoefte aan vitamine C en D. Daarom hier onze tips wat betreft voeding in de herfst en winter:
- Wortelgroenten en knollen. Zoals bieten, wortelen en rapen zijn vers geoogst en bieden je lijf vitamine A en C voor een betere weerstand en meer energie.
- Paprika en spruiten eten, deze zitten boordevol vitamine C!
- Soep, hierin verwerk je vaak veel groenten. Dus eet vaker soep tussen de middag.
- Eieren, maak eens vaker een eiwrap, omelet of gewoon een gekookt eitje. De vitamine D vul je zo goed aan.
- Eet met regelmaat havermout, dit is goed voor je weerstand vanwege het selenium, de ijzer en zink.
- Snacken doe je met ongezouten noten, een klein handje per dag!
- Eet vette vis, minimaal 1-2 x per week.
- Blijf gevarieerd eten. Een maaltijdsalade kan je ook in de winter eten, met volkorenpasta of quinoa bijvoorbeeld.
Wil je een twist geven aan je stamppot, dan hebben we hier een leuke variant voor je, een heerlijke andijvie ovenschotel recept!
Recept: andijvie ovenschotel
3-4 personen | bereiding 40 minuten
- 300 gr andijvie
- 300 gr rundergehakt
- 3 grote zoete aardappelen
- 4 grote aardappelen
- 1 grote ui
- 2 el ketjap manis
- 1 el kerriepoeder
- peper naar smaak
- milde olijfolie om te bakken
- optioneel: paneermeel voor krokant laagje
Bereidingswijze andijvie ovenschotel:
- Schil alle aardappelen, dus ook de zoete en kook ze beetgaar in een pan met water.
- Giet af en pureer, maar de zoete aardappel apart van de gewone aardappel.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snipper de ui.
- Verhit de olijfolie in een wok of koekenpan en bak de ui glazig.
- Voeg het gehakt eraan toe en bak op middelhoog vuur.
- Ondertussen stoom of kook je de andijvie tot het slinkt en laat deze uitlekken.
- Voeg de ketjap en kerriepoeder toe aan het vlees en bak nog even kort op laag vuur, eventueel hier peper aan toe voegen.
- Pak een ruime ovenschaal en werk in lagen. Je begint met een laag zoete aardappelpuree, dan het vlees, dan de andijvie en je eindigt met de gewone aardappel puree. Paneermeel is optioneel en kun je er overheen strooien.
- Zet dit 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Wil je meer gezonde recepten ontdekken? Volg @fitgirlcode en laat je inspireren op het gebied van ontbijt, lunch, diner en snacks!