Wandelen als cardio workout: zo doe je dat

Fit & Training door Lien

Misschien ben je deze virale wandeltechniek al tegengekomen op TikTok, of zie je in de sportschool ineens allerlei mensen ‘m uitvoeren. Het schijnt supereffectief te zijn! Genoeg redenen om deze trend eens onder de loep te nemen.

Wandelen met de 12-4.8-30 challenge

Hierbij gaat het om een intensieve manier van wandelen op de loopband. Die cijfertjes vormen de naam van deze razend populaire techiek. Ze geven aan hoe je de loopband precies instelt. Daar straks meer over! Eerst even dit: want zijn de voordelen van deze work-out? Allereerst traint het je volledige onderlichaam. Er worden allerlei spiergroepen geactiveerd, zoals je quads, hamstrings, bilspieren en kuiten. Nog twee voordeeltjes: je verbetert je conditie en zou er honderden calorieën mee verbranden, mocht dat één van je sportdoelen zijn. De trend wordt op dit moment vooral ingezet voor gewichtsverlies.

Ook interessant: is sporten goed voor je geheugen?

Hoe doe je het?

De training vergt wel wat inspanning! Je loopt namelijk op een steile helling. Dit kan je onderrug en knieën belasten, dus een goede houding is key. Je hoeft ‘m niet per se uit te voeren volgens de 12-4.8-30 instellingen. Beginnen met een lagere helling kan juist fijn zijn, zo bouw je de intensiteit op en geef je je lichaam de kans om te wennen. Wil je ‘m wel aangaan zoals ie is bedacht? Dan is dit hoe je de loopband instelt: je zet de hoogte op 12 procent, het tempo op 4.8 km/u en dit doe je 30 minuten lang, zonder jezelf vast te houden aan de handvatten. En om de tijd met wat leuks te vullen: download van tevoren een aflevering van je favoriete serie. Zo worden die 30 minuten wat makkelijker vol te houden.