Is sporten goed voor je geheugen?

Fit & Training door Lien

Het lijstje met gezondheidsvoordelen van sporten is eindeloos. Wat blijkt: er kan nog een extra voordeeltje aanschuiven. Regelmatig trainen zou namelijk goed zijn voor je geheugen. Hoe zit het precies? We leggen het voor je uit.

Sporten is goed voor je geheugen

Hoewel een fit lichaam en een boost aan feel-goed hormonen voor velen al genoeg redenen zijn om te sporten, zorgt déze reden voor nog meer motivatie: sporten houdt je geheugen scherp. Dit maakt het regelmatig trainen meteen al meer dan waard!

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh ontdekte dit fenomeen aan de hand van 36 (!) verschillende studies over lichaamsbeweging. Je kunt er dus vanuit gaan dat er wel wat waars in zit. De onderzoekers focusten zich op het verband tussen gezond ouder worden en geheugenbehoud. Wat blijkt: regelmatig sporten helpt bij het ondersteunen van het episodisch geheugen. Het epi- wat? Deze term staat voor het geheugen van persoonlijke gebeurtenissen. Het verbindt informatie aan een locatie en wordt daarom ook wel het contextueel geheugen genoemd. Oftewel, het speelt een rol in het herinneren van momenten die je hebt meegemaakt. En laat dit nou het geheugensysteem zijn die als een van de eerste achteruit gaat wanneer je ouder wordt. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Wat raadt de studie aan? Drie keer per week sporten. Wanneer je dit een paar maanden volhoudt, verbeter je het episodisch geheugen al. En nog meer goed nieuws voor de niet-sportliefhebbers onder ons: het blijkt dat trainingsvormen met een lage intensiviteit het meest effectief zijn. Je hoeft jezelf dus niet in het zweet te werken om je geheugen scherp en gezond te houden. Ook weer fijn om te weten.

Ook interessant: 5 sporttrends die groeien in populariteit