Is hardlopen ongezond?

Fit & Training door Lien

Misschien herken je het wel: je ziet iemand hardlopen en denkt meteen dat diegene  één en al gezondheid ademt. Wat blijkt: als je deze sport beoefend ben je misschien toch niet zo gezond bezig. Hoe zit het precies?

Is hardlopen ongezond?

Hardlopen brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee, het maakt je fitter en verbrant calorieën. Toch zijn er ook een aantal cons aan deze sport verbonden. Gelukkig gaat het om kwaaltjes waar je niet veel van merkt wanneer je net begint met trainen. Maar ren je regelmatig een aantal blokken om? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat je toch niet zo gezond bezig bent.

De nadelen van hardlopen

Hardlopen vergt best wat inspanning. Je knieën en gewrichten raken dan ook snel overbelast. En daar wordt je lichaam nou niet bepaald happy van, ondanks de goede intenties om te gaan sporten. Het is ook nog eens van slechte invloed op je cardiovasculaire systeem. De toestand van je hart en bloedvaten gaat er door deze sport niet bepaald op vooruit, want tijdens het runnen maakt je lichaam een grote hoeveelheid cortisol aan: het stresshormoon. Dit laat de kans op schade, ontstekingen en andere narigheden vergroten. Dan zijn we er nog niet met het lijstje aan negatieve effecten. Om er nog een schepje bovenop te doen kan langdurig hardlopen zelfs leiden tot chronische pijn of artritis.

Ook interessant: 3 manieren om je conditie te verbeteren

We hopen dat je niet al te bang wordt van deze effecten, want af en toe een stukje rennen kan heus geen kwaad. Uiteindelijk kan jij het beste inschatten wat goed voor jou werkt en wat niet. Dus, is hardlopen helemaal jouw ding? Go for it. En voor alle niet-hardlopers onder ons: voel je vooral niet schuldig dat dit niet jouw manier van trainen is. Je kunt ‘m met een gerust hart skippen.