Zoveel water heeft jouw lichaamstype nodig

Body & Health door Lien

Iedere dag twee liter water drinken is gezond. Althans, dat is wat ons altijd wordt verteld. Toch lijkt deze info niet helemaal te kloppen: hoeveel je moet drinken is afhankelijk van je lengte en gewicht. Met dit trucje bereken je hoeveel glazen jouw lichaam per dag nodig heeft.

Water drinken is gezond

Om te beginnen: waarom is genoeg drinken eigenlijk zo belangrijk? Allereerst heeft je lichaam water nodig om afvalstoffen te vervoeren. Je nieren kunnen simpelweg niet functioneren zonder. Verder gebruikt je lichaam het om je temperatuur op pijl te houden, voedingsstoffen te vervoeren en kan het zelfs bijdragen aan het versterken van positieve gevoelens en voorkomen van hoofdpijn. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Hoeveelheid water berekenen

Dan het antwoord op de prangende vraag hoeveel vocht je lichaam nou écht nodig heeft. Zoals je al las hangt het antwoord af van je lengte en gewicht. Een klein en licht persoon hoeft dan ook minder glazen per dag te drinken dan een langer en zwaarder iemand. Berekenen hoeveel jij er zou moeten drinken, doe je met deze simpele formule. Deel je gewicht door dertig - and that’s it. Dus stel dat jij zestig kilo weegt, dan is twee liter per dag het magische aantal. Iemand die 45 kilo weegt heeft genoeg aan 1,5 liter en weeg je 70 kilo? dan zou je dagelijks 2,3 liter moeten drinken. Verder is het ook nog handig om er rekening mee te houden dat je meer vocht verliest bij warme temperaturen. Drink op zonnige zomerdagen daarom iets meer dan je gewend bent. Sta je regelmatig in de gym? Dan zou je extra attent op je vochtinname moeten zijn. Veel sporten zorgt natuurlijk eveneens voor meer vochtverlies.

Ook interessant: Helpt water drinken tegen een droge huid?

Tips om meer water te drinken

Het kan gebeuren dat je vergeet om dagelijks genoeg glazen water achterover te slaan. Gelukkig bestaan er verschillende trucjes om een zekere hydratatieroutine op te bouwen, zonder dat je deze drinkmomenten vergeet. Een simpele, maar effectieve manier is het instellen van reminders op je telefoon. Zo herinner je je gedurende de dag om weer even een glas te vullen. Een andere methode om je hydratatieroutine vorm te geven, is door op vaste tijden te drinken. Zo wordt dit al snel een gewoonte en denk je er op die vaste momenten vanzelf aan om te hydrateren. Wat je verder nog kunt doen is een fles meenemen naar werk of school, die je overal waar je bent met water kunt bijvullen.