Liever natuurlijke zoetstoffen of suiker?

Food & Recipes door Lien

We weten allemaal dat suiker niet zo gezond is. Kunnen we dit dan vervangen met natuurlijke zoetstoffen? 

Suiker of natuurlijke zoetstoffen?

Het lijkt gezond om suiker te vervangen door natuurlijke zoetstoffen. De vraag is: zijn natuurlijke zoetstoffen een betere keuze? Als jij een echte zoetekauw bent, is dit teleurstellend nieuws: het idee dat natuurlijke zoetstoffen dé vervanger van suiker zijn, blijkt niet helemaal te kloppen. Veel van deze alternatieven vertonen nauwelijks verschil met gewone geraffineerde suiker. Hoewel suikervervangers wel andere eigenschappen bevatten dan gewone suiker, betekent dit niet dat ze veel gezonder zijn. In feite worden alle vormen van suiker op een vergelijkbare manier door het lichaam verwerkt, ongeacht hun oorsprong. Aan de andere kant heeft het toch een gezondheidsvoordeel. Sommige natuurlijke zoetstoffen zijn zo zoet en vol van smaak, dat je er weinig van nodig hebt. In dat geval zijn deze stoffen wel een betere optie dan geraffineerde suiker. Dit zijn een aantal natuurlijke, zoete smaakmakers:

Agavesiroop

Deze siroop wordt vaak geprezen als een beter alternatief voor tafelsuiker vanwege de sterkere zoetkracht. Hierdoor heb je maar heel weinig van deze zoetstof nodig. Daarnaast heeft de siroop een lagere glycemische index, wat betekent dat het minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Desondanks bestaat agavesiroop grotendeels uit fructose.

Honing

Dit vloeibare goud is gezond vanwege de aanwezigheid van vitaminen, mineralen en antibacteriële eigenschappen. Toch zijn deze voedingsstoffen in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat de gezondheidsvoordelen ten opzichte van suiker minimaal zijn.

Meer lezen: Dit eet je het beste na het sporten

Stevia

Stevia bevat geen calorieën en slechts een kleine hoeveelheid is nodig om genoeg zoetheid te bereiken. In theorie zou dit de ideale suikervervanger kunnen zijn. Maar... de smaak wordt door veel mensen als erg bitter ervaren. Stevia is daarom niet voor iedereen het perfecte suikeralternatief.