Zijn supplementen echt nodig?

Food & Recipes door Lien

Je hebt vast wel eens gehoord van supplementen, die extra dingen die je kunt innemen om gezonder te worden. Maar zijn ze eigenlijk wel zo belangrijk? Let's find out.

Supplementen: nodig of niet?

Niet alle supplementen hebben evenveel nut. Sommige zijn zelfs volledig overbodig of lichtelijk ongezond. Dat komt doordat verschillende supplementen in een fabriek worden gemaakt als een soort nepversie van natuurlijke stoffen. Die kopietjes van echte pillen zijn niet per se goed voor je lijf. Maar er is ook goed nieuws: er bestaan genoeg supplementen die weldegelijk effect hebben. Naast de minder nuttige zijn er verschillende capsules die positief bijdragen aan hoe je je voelt en presteert. Dus, zijn supplementen echt nodig? Als je de juiste gebruikt, dan kan het zeker gunstig zijn voor je gezondheid. Eet je gevarieerd en gezond? Dan zijn supplementen niet nodig. Ze bevorderen je gezondheid, maar zijn geen vervanging van voeding. Zie het als een extra steuntje in de rug, zodat je lichaam krijgt wat het nodig heeft. Soms zit er namelijk niet genoeg van bepaalde stoffen in ons gewone eten, daar kunnen supplementen bijspringen. Let wel op: zomaar willekeurige supplementen slikken kan soms juist problemen veroorzaken. Onderzoek daarom eerst welke voedingsstoffen je tekort komt. Dit is belangrijk, omdat sommige vitamines en mineralen schadelijk kunnen worden als je er te veel van binnenkrijgt. Te veel B6 kan bijvoorbeeld je zenuwen beschadigen en voor vervelende pijntjes zorgen. Ook met ijzer en magnesium moet je voorzichtig zijn om niet te veel binnen te krijgen. In de juiste hoeveelheden zijn deze stofjes natuurlijk wel enorm gezond!

Meer lezen: Alles wat je wilt weten over proteïnepoeder

Supplementen gebruiken

Kies je voor extra ondersteuning? Dan is het handig om het een en ander te weten over het gebruik van supplementen. Allereerst zijn ze beschikbaar in verschillende vormen en sterktes. Je kunt ze kopen bij apotheken, supermarkten, speciaalzaken en online winkels. Welke je kiest hangt af van wat je fijn vindt. Soms worden er stoffen aan supplementen toegevoegd om bijvoorbeeld de smaak of houdbaarheid te verbeteren. Een goed supplement bevat zo min mogelijk hulpstoffen. Kies er eentje die (zoveel mogelijk) vrij is van allergie-uitlokkers. Gist, gluten, maïs, lactose, soja en kleur- en smaakstoffen zijn stoffen die je er niet in wilt hebben. Verder wil je natuurlijk kijken naar de dosering. Als je een voedingssupplement neemt met lage doseringen, wordt het natuurlijk erg lastig om een tekort te verhelpen. Voor bijna alle voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Deze richtlijn helpt je op weg om een goede keuze te maken. Verder is het fijn om te onderzoeken aan welke voedingsstoffen je eventueel een tekort hebt. Zo weet je precies welk supplement je nodig hebt of welk stofje je wilt aanvullen met voeding.