Dit eet je het beste na het sporten

Food & Recipes door Lien

Tijdens een krachtige work-out raak je je energiereserves aan. Het is daarom essentieel om deze reserves weer aan te vullen! Lees hoe je de juiste voeding kiest om je lichaam te voeden en herstellen na inspanning.

Eten na het sporten

Tijdens het sporten verbruik je energie. Je lichaam haalt deze energie uit de voeding die je hebt gegeten, zoals vetten en glycogeen. Wanneer je een stevige work-out hebt gedaan, zijn je glycogeenvoorraden uitgeput en kunnen er kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Het is dan tijd om je lichaam te voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om te herstellen en sterker te worden.

Slim kiezen

De kracht van herstel zit in de combinatie van koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten vullen je glycogeenvoorraden aan, terwijl eiwitten helpen bij het repareren en opbouwen van je spieren. Wat kan je het beste eten? Bijvoorbeeld banaan: deze fruitsoort is krachtige bron van energie en bevat voedzame stoffen als kalium en vitamine B6. Zoete Aardappelen zijn een andere fijne optie. Deze bevatten zo'n 20 gram koolhydraten per 100 gram en voorzien je onder andere van vitamine C. Ook quinoa is krachtvoer voor herstel, het is namelijk rijk aan eiwitten. Dit kun je combineren met havermout. Antioxidanten en B-vitamines maken van havermout een perfect voedingsproduct om na je workout te eten. Doe je aan krachttraining? Dan hebben je spieren extra ondersteuning nodig. Eiwitten zijn de sleutel tot herstel. Met voedingsmiddelen als bonen of peulvruchten zit je goed. Je kunt ook kiezen voor eiwitshakes, gemaakt van bijvoorbeeld soja-eiwit en erwteneiwit.

Meer lezen: Voeding die je serotonineaanmaak verhoogt

Hydratatie

Hydrateren is ook niet geheel onbelangrijk. Binnen enkele uren na je work-out moet je het vocht dat je hebt verloren aanvullen. Over het algemeen is de richtlijn om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Heb je gesport? Dan is het een aanrader om die dag meer water te drinken dan je normaliter doet. Hoeveel precies durven we niet te zeggen. Dat ligt eraan hoe intensief je workout was en hangt ook samen met je lengte en gewicht.

Door slimme voedingskeuzes te maken geef je je lichaam de benodigde brandstof om te herstellen en groeien.