Voeding die je serotonineaanmaak verhoogt

Food & Recipes door Lien

De neurotransmitter serotonine staat bekend als het gelukshormoon en speelt dan ook een essentiële rol bij het moduleren van je stemming. Meer van dit stofje is het perfecte medicijn tegen vermoeidheid en somberheid. Voeding maakt een groot verschil. Lees hieronder wat je zoal wilt eten voor meer serotonine.

Voeding voor meer serotonine

Voeding kan op diverse manieren het serotoninegehalte beïnvloeden. Interessant feitje: meer dan 90% van alle serotonine in je lichaam wordt geproduceerd in de darmen. Een evenwichtige darmflora omvat voornamelijk gunstige bacteriën die de strijd aangaan tegen schadelijke bacteriën.

Zelf kan je actief bijdragen aan het herstel van een gezonde darmflora door bepaalde bacteriën op te nemen via voeding. Melkzuurbacteriën zijn van positieve invloed op die flora. Voedingsmiddelen zoals zuurkool en tempé bevatten deze bacteriën. Een andere optie is het nemen van probiotica-supplementen. Deze hebben dezelfde heilzame werking op je darmen, de plek waar dus meer dan 90% van je serotonine wordt aangemaakt.

Verder is het raadzaam om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan tryptofaan. Dit aminozuur vormt namelijk de grondstof voor serotonine. Tryptofaan is aanwezig in verschillende voedingsbronnen. Je vindt het onder andere in havermout, avocado, volkoren granen en noten/zaden. Ook niet geheel onbelangrijk voor je serotoninegehalte: je inname van vitamines en mineralen. Vooral vitamine B3, B6 en magnesium zijn van belang. Als je weinig buiten bent kan een supplement met vitamine D3 je op weg helpen, aangezien je lichaam deze vitamine aanmaakt onder invloed van zonlicht.

Meer lezen: Voeding die goed is voor je hersenen

Andere stofjes die je serotonineproductie een boost geven zijn de omega-3 vetzuren. Vette vissoorten zoals makreel, zalm en sardines zijn rijke bronnen hiervan. Toch is het niet nodig om vis te eten voor je omega-3 inname: de vissen halen deze voedzame stof namelijk uit plantjes onder water. De dierenliefhebbers onder ons kunnen ook kiezen voor zeewier en algenolie. Deze plantaardige optie is zelfs gezonder: 100 gram zeewier bevat gemiddeld 88 mg omega 3 vetzuren. Ter vergelijking: 100 gram wilde zalm bevat ongeveer 2 gram omega 3 vetzuren. Let wel op dat je zeewier van goede kwaliteit kiest.