De voor- en nadelen van koffie drinken
Koffie is een drankje waar velen van ons niet zonder kunnen. De meest bekende eigeschap is het geven van een energieboost, maar wat doet koffie drinken eigenlijk nog meer?
Voordelen van koffie drinken
Allereerst brengt een kopje koffie genoeg positieve kanten met zich mee! De cafeïne geeft je een energieboost. Niet gek dat je na een slechte nachtrust snakt naar een kop koffie. Een ander voordeel is een verhoogde alertheid. Als je erg vermoeid bent, herken je wellicht het gevoel dat gebeurtenissen aan je voorbij lijken te gaan of dat je concentratie ver te zoeken is. Een kopje koffie verbetert je focus en daardoor ook je productiviteit. Verder zorgt koffie voor eenn verminderd risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, Alzheimer en diabetes. Hoewel koffie geen wondermiddel is, kan dagelijkse consumptie van 1 á 2 kopjes bijdragen aan een gezond lichaam, aangezien het drankje rijk is aan magnesium en chroom. Nog een voordeel is het verbeteren van het effect van pijnstillers. Het drankje stimuleert de werking van pijnverzachtende middeltjes en kan er zelfs voor zorgen dat deze sneller inwerken. Een dagelijks kopje heeft ook een gunstig effect op je stofwisseling. Het versnelt je metabolisme, wat fijn kan zijn als je wilt afvallen. Een verhoogde stofwisseling betekent namelijk meer calorieverbranding, wat kan leiden tot vetverlies.
Meer lezen: Zijn supplementen echt nodig?
Nadelen van koffie drinken
Ondanks alle fijne voordelen, bestaan er natuurlijk ook nadelen aan het drinken van koffie. Zo kan het hoofdpijnproblemen laten ontstaan en in sommige gevallen zelfs migraine triggeren, wat natuurlijk heel onaangenaam is. Ben je gevoelig voor migraineklachten? Dan is het aan te raden geen of niet te veel koffie te drinken. Nog een nadeel ontstaat wanneer je te veel cafeïne nuttigt. Dit kan al ontstaan vanaf zo'n 2 à 3 kopjes per dag. Wat zijn de effecten van te veel cafeïne in je lichaam? Onder andere een hoge bloeddruk, slapeloosheid en rusteloosheid. Verder kan het ook zorgen voor uitdroging. Koffie onttrekt vocht aan je lichaam. Het is daarom raadzaam om een groot glas water te drinken voordat je dit drankje drinkt. Nog een negatief effect is dat koffie verslavend kan zijn. Stop je plotseling met het drinken van je dagelijkse kopje, dan kun je ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals trillen, hoofdpijn en een verminderde concentratie. Deze zijn van tijdelijke aard. Als je denkt dat je te veel koffie drinkt, bouw het dan langzaam af om de ontwenningsverschijnselen zo min mogelijk te ervaren. Dan het laatste nadeel in dit rijtje: Koffie kan nadelige gevolgen hebben voor je lever. Helaas bevat koffie gifstoffen. Leverenzymen neutraliseren deze gifstoffen. Overmatige koffieconsumptie houdt je lever bezig met het verwerken van deze schadelijke stoffen, wat de leverfunctie kan verminderen. Gelukkig hoeven deze nadelen niet te betekenen dat je geen koffie meer moet drinken. Je kan de negatieve effecten minimaliseren door je koffie-inname te beperken tot maximaal twee kopjes per dag. Voeg geen suiker, koemelk of zoetstoffen toe aan je koffie. Kies eventueel voor een cafeïnevrije variant om je cafeïne-inname te beperken.