Zo zorg je voor meer ontspanning na het sporten

Fit & Training door Lien

Na alle adrenaline die tijdens het sporten vrijkomt is het extra fijn om weer optimaal te kunnen ontspannen. Of je nu wat extra aandacht aan je spieren wilt besteden of je hoofd leeg wilt maken: we zetten een aantal manieren op een rij die daarbij kunnen helpen. Zo ga je met een zen gevoel weer verder met de rest van je dag.

Stretchen

Eentje die vaak wordt overslagen, maar waar je spieren je dankbaar voor zullen zijn als je het doet: stretchen. Structureel hier aandacht aan besteden na het sporten doet wonderen voor spierherstel. Het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur en hartslag sneller zakken. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd.

Masseren

Ook deze manier draagt bij aan het afvoeren van afvalstoffen. Een massage verbeter namelijk de doorbloeding van je spieren. Het kan spierpijn verlichten. Pak vooral de spieren aan die hard gewerkt hebben.

Warm bad

Een bad nemen na het sporten is de ideale manier om tot rust te komen. Een warm bad geeft je een zen gevoel, vooral als je er etherische olie aan toevoegt. Deze zouden stress verlichten en een harmoniserende werking hebben.

Koud bad

Niet iedereen houdt ervan, maar ook een koud bad kan je lichaam meer laten ontspannen na het sporten. Het heeft weliswaar een ander effect dan je onderdompelen in warm water. De kou zorgt ervoor dat bloedvaten samentrekken en ontstekingsprocessen in de spieren worden afgeremd.

Mediteren

Na het sporten is het verleidelijk om je meteen weer op je dagelijkse bezigheden te richten. Probeer die to do’s nog even uit je hoofd te houden en je ontspannen gevoel vast te houden met een meditatie. Tijdens het mediteren focus je je op je ademhaling en het stillen van je gedachten. Een ideale manier om met een relaxed gevoel je work-out af te ronden.

Welke manier ga jij als eerst uitproberen?

Ook interessant: motivatie als je in je eentje sport