Is sporten op een lege maag nu wel of niet goed?

Sport & Eetschema's door Lien

De één vertelt je dat je het best op een nuchtere maag sport, terwijl de ander erbij zweert dat het beter is dit na een uitgebreide, voedende maaltijd te doen. Dus, voor eens en altijd: is het beter om op een lege maag te sporten, of juist na het eten? We geven je het verlossende antwoord op deze prangende vraag.

Is sporten op een lege maag beter?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, sporten op een lege maag brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. Doordat je nog niet hebt gegeten, put je lichaam de koolhydraten uit. Er moeten dan alternatieve energiebronnen worden gebruikt, zoals vetten. Dit kan helpen om sneller resultaten te zien van je work-outs. Verder zou het sporten op een lege maag ook voor minder kramp en misselijkheid zorgen en tot betere sportprestaties leiden. Genoeg redenen om het eens te proberen.

Niet voor iedereen weggelegd

Sporten op een lege maag is niet voor iedereen geschikt. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het raadzaam om eerst te ontbijten voordat je traint. Ook als je een lage bloedsuikerspiegel hebt zou het verstandiger zijn om eerst een maaltijd te nuttigen. Je kunt anders symptomen als duizeligheid en een te hoge hartslag ervaren. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt en in dat geval is de trend van nuchter sporten er eentje die je beter kunt overslaan. Toch de voordelen van het meer verbranden van vet meepakken? Neem dan een lichte snack voor het sporten, in plaats van een zware maaltijd. Zo voorzie je je lichaam wel van de juiste brandstof en pak je ook de voordelen van nuchter trainen mee.

Ook interessant: motivatie voor als je in je eentje sport