Alles wat je wilt weten over pilates

Fit & Training door Lien

Pilates is het zusje van yoga en niet meer weg te denken in de wereld van sporten en bewegen. Sinds een paar jaar is het enorm populair geworden en dat is niet voor niets: pilates uitoefenen brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. We vertellen je hieronder alles wat je wilt weten over deze trainingsvorm.

Wat is pilates?

Zeg je pilates, dan zeg je houding, stabiliteit, ademhaling en focus. Het is een trainingsvorm die is bedacht door Joseph Pilates. De training droeg toen een hele andere naam, namelijk ‘contrology’. Bij deze vorm van trainen draait het om langzame, gecontroleerde bewegingen, ondersteund door een minstens zo gecontroleerde ademhaling. Je zou het kunnen omschrijven als een inspannende ontspannigsles.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pilates?

Pilates uitoefenen is enorm gezond. Allereerst verbetert het je lichaamshouding, wat fijner aan kan voelen voor bijvoorbeeld je rug. Daarnaast kun je deze trainingsvorm als een workout voor je hele lichaam zien. Je gebruikt hierbij namelijk allerlei verschillende spieren. En al die spieren verlengen en versterken zich dan weer. Een aantal spieren die worden getraind zijn die van je buik, billen en rug. Dit zorgt ervoor dat je een sterkere core krijgt. Andere voordeeltjes zijn: meer energie, meer lenigheid en een betere coördinatie.

Het verschil met yoga

Hoewel ze het een en ander gemeen hebben, is pilates niet hetzelfde als yoga. Bij yoga draait het om het in balans brengen van lichaam en geest. Pilates richt zich meer op het lichamelijke, en dan vooral het versterken van je spieren. Een overeenkomst tussen de twee trainingsvormen is dat er bij beide veel aandacht is voor specifieke ademhalingstechnieken.

Ook interessant: de beste oefeningen voor je bilspieren