Astrid fietst mee met Cycle for Plan Zambia

Fit & Training door michelle-den-elzen

Weet je nog dat we een tijd geleden een oproep deden of er Fit Girls waren die mee wilden doen met Cycle for Plan Zambia: een project van Plan Nederland om in Zambia 700 kilometer te fietsen tegen kindhuwelijken (én langs te gaan bij de projecten)? Astrid kwam onze oproep tegen en was gelijk enthousiast. Deze powerchick gaat volgende maand de uitdaging aan en crosst heel Zambia door op haar mountainbike voor het goede doel. Hier wilde ik natuurlijk alle ins & outs over weten, dus ik nodigde haar uit om alles te delen over haar fietstocht!

Kun je iets vertellen over Cycle for Plan Zambia?

Ja! We gaan met een groep van 36 mensen in totaal 700 km fietsen door Zambia, verdeeld over 7 dagen. Echt van A naar B, dus we zullen het hele land doorkruisen. Onderweg gaan we langs projecten van Plan Nederland waar we met zijn allen geld voor hebben ingezameld. Dus we gaan daar echt meemaken hoe die mensen leven en hoe wij met onze fietstocht hebben kunnen bijdragen.

Waarom heb je besloten om mee te doen?

Dat was eigenlijk een combinatie van meerdere dingen. Het is een heel ander soort reis, je doet iets voor een goed doel, je gaat naar een apart land en je gaat met een hele diverse groep mensen. Ook was het voor mij een persoonlijke uitdaging: zowel het fysieke aspect met het fietsen daar, als het geld ophalen ter voorbereiding. Het is echt een stap uit mijn comfort zone. Voor mij maakte het feit dat je ziet wat er met je geld gebeurt het plaatje helemaal compleet. En dus besloot ik me in te schrijven en deze uitdaging aan te gaan!

Is dit de eerste keer dat je aan zoiets meedoet?

Ja. Iets sportiefs doen op vakantie zoals dit heb ik überhaupt nog nooit gedaan. Ik heb nog nooit geld ingezameld voor een goed doel. Dus dat was allemaal echt een first. Ook is het de eerste keer op een mountainbike. Ik hou op zich wel van fietsen in Nederland, maar dat is natuurlijk heel anders dan deze afstanden. Vier maanden geleden ben ik voor het eerst op een mountainbike gestapt en ben ik gaan trainen.

Weet je al hoe je dagen daar eruit gaan zien?

In totaal zijn we 10 dagen met de groep. Daarvan is de eerste dag reizen en één dag acclimatiseren en de fietsen afstellen. Dan gaan we 7 dagen achter elkaar fietsen – zonder rustdag. Er zijn wel verschillende afstanden, als we veel moeten klimmen of op onverharde wegen moeten fietsen, pak je wat minder kilometer dan op andere dagen. De route loopt door de dorpen heen waar projecten van Plan Nederland zijn, dus die gaan we natuurlijk ook bezoeken. Dat vind ik trouwens echt onderscheidend van andere projecten: we zien echt wat er met ons geld gebeurt. Ik zou bij wijze van spreken over 5 jaar terug kunnen gaan en kunnen zien dat de mensen een beter leven hebben. We eindigen uiteindelijk in een safaripark, waar we de dag erna op safari gaan. En dan met de auto weer terug naar het beginpunt.

Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik denk toch wel de laatste 10km fietsen, haha. Maar toch ook wel de hele ervaring: hoe het landschap daar gaat zijn, alle wilde dieren die we als het goed is tegenkomen, het slapen onder de sterrenhemel in tenten of lodges. En gewoon de hele cultuur meemaken en er middenin zitten. Dat vind ik ook het mooie van op de fiets zitten – je zit niet afgesloten in een auto, maar maakt echt alles mee. Ik heb er echt ontzettend veel zin in.

Heb je het sponsorgeld al bij elkaar?

Nee, nog niet. Ik zit op dit moment op ongeveer 2500,-. Er is een minimumbedrag van 3500,-, dus dat moet ik echt halen om überhaupt mee te mogen doen. Ik hoop met mijn wijnproeverij eind oktober boven de 3000,- te komen, maar dan ben ik er nog niet. Via mijn site zouden mensen mij kunnen sponsoren. Je vindt online een groene knop, en dan kun je direct via iDeal doneren. Maar als iemand (of een bedrijf) contact op wilt nemen voor een samenwerking, dan kun je er ook mijn contactgegevens vinden.

Hoe bereid jij je voor op zo’n lange fietstocht?

Toch zo veel mogelijk trainen hier in Nederland. Niet per se letten op snelheid, maar gewoon dat je lang kunt blijven zitten en kunt trappen. En er de volgende dag weer op de fiets kunt stappen. Ik heb geen idee hoe het Afrikaanse terrein er uitziet, maar ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Dus ik fiets veel door de duinen om hoogteverschillen te pakken, en ik ga ook stukken op het strand fietsen om te trainen voor de onverharde wegen.

Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?

Ik fiets twee à drie keer in de week op de fiets. Doordeweeks ga ik ’s avonds en fiets ik zo’n 40 à 50 kilometer. In het weekend pak ik langere afstanden. Nu zit ik op een maximum van 85 kilometer, maar ik hoop dit weekend over de 100 te gaan. Deze maand wil ik ook nog een keer de Noordzeeroute fietsen. Van Vlissingen naar Den Haag, en dan de dag erna van Den Haag naar Den Helder. Ik probeer mezelf uit te dagen, zodat ik in Zambia het vertrouwen heb in mezelf dat ik het kan. Naast het fietsen sta ik nog twee à drie keer in de week in de sportschool voor krachttraining. Mijn benen gun ik meestal rust, dus ik focus vooral op mijn bovenlichaam en ik plank heel veel.

Pas je jouw voeding aan op je trainingen?

Dat heb ik nog niet gedaan. Ik eet wel overwegend gezond, maar ik heb er wel over na zitten denken om de laatste maand toch nog langs een diëtist te gaan voor een professioneel eetschema. Ook een onderdeel van de optimale voorbereiding: dan heb ik echt alles eraan gedaan! Ik ben echt super benieuwd hoe het daar gaat zijn, maar bovenal heb ik er echt onwijs veel zin in.

Wil jij Astrid helpen om haar fietstocht werkelijkheid te maken en tegelijkertijd Plan Nederland steunen in de strijd tegen kindhuwelijken? Sponsor Astrid dan via haar website Astrid4Zambia. Zodra Astrid terug is van haar awesome reis eind november, lassen we weer even een koffiemomentje in om te vragen hoe het is geweest! En als het goed is, neemt ze dan ook een heleboel foto's voor ons mee. :) We zijn benieuwd!