Brood is back on the menu

Lifestyle & Tips door christel-gerritsen

De afgelopen jaren predikten diverse boeken en ontelbaar veel artikelen het ‘brood is eng’ evangelie, waardoor iedereen z'n halfje meergranen zo hup uit het raam gooide. Alle soortgelijke producten werden uit het dagelijkse eetpatroon geschrapt. Glutenvrij eten was het je-van-het en broodliefhebbers werden voor gek verklaard. But there's hope voor de broodlovers onder ons! Recent wetenschappelijk onderzoek geeft ons namelijk een wel héle goede reden om weer volkorenbrood te eten...

Een langer leven

Als iemand mij tot voor kort vroeg waar ik 's ochtends mee ontbijt mompelde ik altijd "een bakje havermout". Ik durfde er niet voor uit te komen dat ik in werkelijkheid innige verkering had met mijn bammetje pindakaas met banaan, want van brood word je dik en je krijgt er een opgeblazen buik van. Ronduit slecht allemaal. Maar nu heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat volkenbrood juíst goed voor je is, sterker nog, je zou er zelfs langer van leven. Voordat de wereld nu te klein is en alle broodhaters gaan brullen dat dit onderzoek uit de duim van een broodliefhebber is gezogen, lees even goed verder. Voor dit eerste grootschalige onderzoek werden de resultaten van twaalf studies die tussen 1970 en 2010 in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en verschillende Scandinavische landen werden uitgevoerd met elkaar gecombineerd, waarbij het aantal deelnemers aan dit onderzoek bijna 800.000 is. Behoorlijk significant dus. De duizenden onderzoeksresultaten werden met elkaar vergeleken en daar kwamen razend goede resultaten uit. De Harvard onderzoekers concluderen namelijk dat mensen die dagelijks zeventig gram volkoren binnen krijgen, 22 procent meer kans hebben op een langer leven. Een. Lánger. Leven. Dit willen we allemaal, toch? Bovendien hadden deze personen 23 procent minder kans op hart- en vaatziekten, en werd de kans op kanker met twintig procent verminderd. Nog meer goed nieuws dus!

Het einde van het anti brood tijdperk?

De onderzoekers constateren dat meerdere bioactieve stoffen in volkoren kunnen bijdragen aan een verlenging van je levensduur. Verder stellen zij vast dat een hoog vezelgehalte ervoor zorgt dat je cholesterol laag blijft en je glucoseproductie onder controle wordt gehouden. Hierdoor begint de hype rondom 'brood is slecht en gluten zijn eng' eindelijk aan zijn einde te komen. Ik kan er nu weer openlijk voor uit komen dat ik regelmatig een bammetje smeer zónder dat ik te maken krijg met een hoop gezucht en rollende ogen. Dus ik duik meteen de keuken in om de volgende overheerlijke sandwich te bouwen, want volkorenbrood is immers weer hip. YAZ!

Volkoren sandwich met hummus, kipfilet, en appel

Ingrediënten

 • 2 theelepels grof gemalen mosterd
 • 2 sneetjes geroosterd volkoren brood
 • 2 theelepels hummus
 • 4 dunne plakjes gekookte kipfilet
 • 100 gram Italiaanse kaas flakes
 • 4 dunne plakjes groene appel
 • Tricolor kluitsla

Bereidingswijze

 1. Rooster de sneetjes brood
 2. Snij de groene appel in dunne plakjes
 3. Smeer grof gemalen mosterd op het ene sneetje geroosterd brood
 4. Smeer de hummus op het andere sneetje geroosterd brood
 5. Leg wat blaadjes tricolor kluitsla op het sneetje met de grofgemalen mosterd
 6. Leg de dunne sneetjes appel op het sneetje met de hummus
 7. Voeg een aantal plakjes gekookte kipfilet toe
 8. Voeg vervolgens de Italiaanse kaas flakes toe
 9. Leg de sneetjes op elkaar
 10. Snij het brood als een echte sandwich doormidden

Eet smakelijk!