Daarom voel je je zoals je je voelt voor, tijdens en na je menstruatie

Body & Health door chrismuru

Vraag je je weleens af waarom je je op sommige dagen om onverklaarbare reden zo somber voelt? Waar die puisten op je kin ineens vandaan komen? Of waarom het op sommige momenten lijkt alsof je bezeten bent door de duivel? De kans is groot dat het te maken heeft met je menstruatiecyclus. Je bent vast wel bekend met PMS-symptomen, maar die periode beslaat slechts een deel van je hele cyclus. En hoewel allesbehalve leuk, is het eigenlijk best wel fascinerend. Tijd om daar eens in te duiken. Want hoe beter je je lichaam begrijpt, hoe makkelijker het is om er goed voor te zorgen. Hieronder leggen we uit waarom je je voelt zoals je je voelt voor, tijdens en na je menstruatie.

Daarom voel je je zoals je je voelt voor, tijdens en na je menstruatie

Vergeet niet, de menstruatiecyclus is niet bij iedereen hetzelfde. We zijn hier uitgegaan van de gemiddelde cyclusduur van 28 dagen, maar het kan heel goed zijn dat jouw cyclus korter of juist langer duurt. Daarbij kan je cyclus (en de symptomen die ermee gepaard gaan) ook veranderen in de loop van je leven. Dit is dus meer een algemene indicatie van je cyclus en wat er precies gaande is in je lijf.

Dag 1 tot 5

Wat gebeurt er met je? Je bent ongesteld. Je estrogeen en progesteron zijn op het laagste niveau van de maand. Je lichaam voert bloed en weefsel af, afkomstig van de binnenwand van je baarmoeder. Je bloed bevat een hoog niveau prostaglandinen, die de contracties van je baarmoeder triggeren.

Wat voel je? Die contracties van je baarmoeder zorgen voor de beruchte krampen. En omdat je bloedvaten vernauwen, kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en diarree. Awesome.

Hoe ga je ermee om? Zorg dat je voldoende water drinkt. Kramp en buikpijn kun je verlichten met een warme kruik of een heat pack. Wees lief voor jezelf.

Dag 6 tot 11

Wat gebeurt er met je? Je menstruatie is voorbij! Je estrogeen-niveau begint weer te stijgen. Ondertussen begint je baarmoeder met het opnieuw ‘opbouwen’ van de binnenwand. Het eitje dat je aanmaakt groeit.

Wat voel je? Je voelt je helemaal fantastisch.

Hoe ga je ermee om? Lekker van genieten!

Dag 12 tot 18

Wat gebeurt er met je? Dit is de periode waarin je ovuleert. Dat betekent dat je estrogeen-niveau piekt. Je eitje daalt af naar de eileider, terwijl je baarmoederwand zich blijft opbouwen. In het geval dat er een spermacel bijkomt die het eitje bevrucht, zou het bevruchte eitje die wand nodig hebben om zich vast te hechten.

Wat voel je? Omdat ook je progesteron-niveau stijgt, ontstaat er een frustrerend domino-effect. Dat heeft een impact op je stemming, je huid en je lichaam. Veel vrouwen krijgen in deze periode last van stemmingswisselingen, een vette huid en vochtophopingen.

Hoe ga je ermee om?  Ga lekker sporten; de endorfinen die dan vrijkomen helpen heel goed om je stemming te stabiliseren.

Dag 19 tot 23

Wat gebeurt er met je? Tenzij je zwanger bent geraakt tijdens je ovulatie, gaat je baarmoeder zich weer voorbereiden om de opgebouwde baarmoederwand los te maken en af te voeren. Je hormonen nemen weer een duikvlucht.

Wat voel je? Na de ups en downs van de vorige dagen krijg je nu waarschijnlijk last van vermoeidheid, honger, concentratieproblemen en ja hoor, nog meer bloating. Vervelend, maar als je leert om de symptomen te herkennen kun je vrij nauwkeurig voorspellen wanneer je menstruatie begint.

Hoe ga je ermee om? Waarschijnlijk wil je nu alleen maar junkfood eten, de lichten uitdoen, je opkrullen op de bank en naar sombere liedjes luisteren. Probeer wel actief te blijven en vermijd zout om te voorkomen dat je te veel vocht vasthoudt.

Dag 24 tot 28

Wat gebeurt er met je? Ergens in deze periode bereiken je hormonen het laagste niveau en begint je menstruatie.

Wat voel je? In de laatste dagen voor je begint te bloeden kun je extra veel vocht vasthouden. Ook kunnen je borsten gevoelig worden en kun je last krijgen van krampen en andere PMS symptomen.  

Hoe ga je ermee om? Blijf goed voor jezelf zorgen. Voldoende water drinken, lekker bewegen en gezond eten kunnen de ergste symptomen verlichten.