Wat veroorzaakt nu die vervelende menstruatieklachten?
PMS, een onregelmatige cyclus, cystes, vleesbomen, etc. zijn allemaal klachten waar wij vrouwen mee te maken kunnen hebben. Heel vervelend en logisch dat je dit graag wilt voorkomen, dus laten we eens kijken waar de klachten vandaan komen en wat je zelf kunt doen om dit voor te zijn.
Oestrogeendominantie
De precieze oorzaak weet men niet. Maar PMS klachten en groei van cystes worden wel in verband gebracht met een disbalans in de hormoonhuishouding. Je cyclus wordt geregeld door verschillende hormonen, waarvan oestrogeen, progesteron en testosteron er drie zijn met een grote rol. Deze drie hormonen fluctueren dan ook gedurende je hele cyclus van +/- 28 dagen (gemiddeld genomen). Een disbalans tussen deze drie kan dan ook klachten veroorzaken. De meest voorkomende disbalans hierin is oestrogeendominantie.
Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er dan teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid en dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid, maar teveel van dit hormoon kan bijv. PMS klachten juist verergeren.
VB. Als de werking van oestrogeen te sterk is, wordt er bijvoorbeeld een te dik baarmoederslijmvlies opgebouwd en dit geeft klachten als hevige en langdurige maandelijkse bloedingen.
In de reguliere geneeskunde wordt hier echter niets mee gedaan en is de meest gebruikte oplossing bij menstruatieklachten de anticonceptiepil (ethinylestradiol en progestageen). Dit is echter een symptoom bestrijdende oplossing, terwijl oestrogeendominantie (de oorzaak) heel goed te verminderen/’behandelen’ is.
Oestrogeen dominantie kan ontstaan doordat:
- De werking van oestrogeen te sterk is ten opzichte van de werking van progesteron. Dit kan betekenen dat er te veel oestrogeenwerking is of juist dat er te weinig progesteronwerking is of beide. De blootstelling aan Xeno-oestrogenen uit de omgeving kunnen hier tevens een grote rol in spelen.
- De afbraak van hormonen niet goed verloopt. Overtollige oestrogenen worden in de lever afgebroken en uitgescheiden met de gal in de darmen en via de ontlasting afgevoerd. Het is belangrijk dat de lever voldoende in staat is om oestrogenen goed af te breken en af te voeren, zodat de oestrogeenspiegel niet te veel stijgt.
Hoe kun je oestrogeendominantie verminderen en/of voorkomen?
#1. Stressmanagement.
Een hoog gehalte van het stresshormoon (cortisol) heeft een averechts effect op oestrogeendominantie. Ons stresshormoon wordt namelijk uit porgesteron (een van onze geslachtshormonen) gemaakt. Oftewel, meer stress = minder progesteron. Stress kan hierdoor tot meer klachten bij vrouwen met aanleg voor PMS, menstruele migraine, vruchtbaarheid en andere ziekten die het gevolg zijn van oestrogeendominantie veroorzaken.
#2. Voeding.
Voeding speelt een grote rol in onze hormoonbalans. Naast het eten van voeding dat ons ontgiftingssysteem (darmen en lever) kan stimuleren, is het ook belangrijk dat we de juiste voedingsstoffen binnen krijgen voor een goede hormoon en algehele werking van het lichaam. Je lijf heeft immer de juiste stofjes nodig om optimaal te functioneren.
Hieronder een paar tips:
Voldoende inname vetten: Geslachtshormonen worden uit vet (cholesterol) gemaakt, eet je alleen maar light producten en zo min mogelijk vetten? Dan kan dit wel eens een oorzaak van een hormonale disbalans zijn.
Voldoende inname eiwitten: Eiwitten hebben we nodig om hormonen door het lichaam te laten transporteren.
Koolsoorten: Koolsoorten bevatten het stofje DIM. Dit stofje stimuleert de afbraak van oestrogeen. Het komt voor in bijvoorbeeld broccoli, spruitjes, koolsoorten en bloemkool.
B-vitamines uit vlees, noten, granen en bladgroenten: B vitamines zijn belangrijk voor onze hormoonbalans en betrokken bij onderdelen van de stofwisseling. Tevens zijn onder andere vitamine B5 en B6 grondstoffen voor progesteron.
Lijnzaad eten: Lijnzaad bevat lignanen die je kunnen helpen bij het herstellen van de oestrogeenreceptor en te hevige oestrogeenwerking te verminderen.
Alcohol vermijden: Onze lever is slim, en kiest altijd het meest giftige om éérst te verwerken. Als de lever alcohol afbreekt dan heeft dit de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen en dit verergert oestrogeendominantie.
Niet teveel cafeïne en theïne: omdat cafeïne cortisol aanspreek. (max 2 kopjes koffie per dag en liever geen cola/energiedrankjes omdat daar meerdere “kopjes koffie” per portie in zitten)