De transformatie van Melle Bouwhuis

door fitgirlcode

Iedere week zetten we een Fit Girl in de spotlights die een bijzondere Fit Journey heeft afgelegd. Ze deelt haar ups- en downs, tips en tricks, ergernissen, slechte en goede gewoontes, en hoopt jou hiermee te inspireren om ook de fitste versie van jezelf te worden. Als zij het kan, dan kan jij het ook!

Melle (29) mocht zich tot op heden professioneel bungeejumpster noemen. Een weight bungeejumpster welteverstaan. Plus twintig kilo, min twintig, plus achttien, min achtentwintig, jojo'en, maar dan in de extremen. Sinds de middelbare school streed ze tegen de kilo's, maar haar gewicht bleef schommelen. Toch pakte ze de draad keer op keer weer op, en is ze er eindelijk in geslaagd haar doelen te bereiken! "Dit keer voelt het echt anders." Inspiration, ladies!

Wat was voor jou de reden/aanleiding om het roer om te gooien? Toen ik vorig jaar een foto van mezelf zag schrok ik zo erg! Ik zag niet alleen een dik en ongemakkelijk persoon, maar vooral een persoon die ik niet écht was. Dit moest anders. Vanaf mijn twaalfde ben ik al een strijd aan het voeren tegen de kilo’s. Op een gegeven moment ging het zelfs met ruim twintig kilo af en aan. Professioneel bungeejumpen noem ik het. Ik schaamde me er echt ontzettend voor, en toen ik die foto zag wist ik dat het nu of nooit was! Ik zette alles opzij en ging er voor een laatste keer keihard tegenaan.

Wie of wat heeft jou gemotiveerd? Naast de confrontatie met mezelf heeft de ‘fit girl hype’ me ontzettend geholpen. Ik had altijd het gevoel dat ik de enige was die zo schommelde met m'n gewicht, maar door het Internet – en de openhartige stories van meiden – ging er een wereld voor me open. Ik haalde (en haal nog steeds) veel motivatie uit transformatieverhalen en meiden die hun verhaal delen op blogs of Instagram. Ik vond zoveel herkenning!

Waar schaamde je je vroeger voor? Dat ik naast het vele afvallen ook steeds weer aankwam. Dat vond ik zo enorm zwak. Elke keer voelde het weer als falen. Ik had het wéér zo ver laten komen en ik wist gewoon niet hoe ik het moest oplossen.

Wat durf je nu wat je voorheen niet deed? Trots zijn op mezelf en accepteren dat dingen gewoon gaan zoals ze gaan. Want ondanks dat ik het nog steeds moeilijk vind om balans te vinden - en dat zal de rest van mijn leven zo blijven - voelt het dit keer anders. Ik heb bijvoorbeeld voor het eerst al mijn oude kleding weggedaan. Dit interview zie ik dan ook echt als een afsluiting van deze periode. Ik heb het gewoon gedaan en ik ben er voor het eerst oprecht trots op!

Wat was jouw slechtste gewoonte? Kaas, haha! Het is natuurlijk een product, maar ik denk dat het voor mij eerder een gewoonte was geworden. Jong, 48+, en dan zo veel mogelijk. Op brood, een rijstwafel of een lekkere berg over een bord pasta heen. Niet goed naar mijn lichaam luisteren was dan ook een slechte gewoonte. Nóg een keer opscheppen omdat het lekker smaakte, terwijl ik eigenlijk al voldaan was, deed ik bijvoorbeeld ook echt té vaak.

Heb je deze gewoonte vervangen voor een goede gewoonte of heb je het in balans kunnen brengen? Het is een beetje geleidelijk gegaan, maar kaas ligt niet meer standaard in onze koelkast. Er zijn zo veel andere producten die zelfs lekkerder zijn! Daarnaast houd ik sinds augustus vorig jaar mijn eten bij in de app MyFitnesspal, en dat helpt erg goed om balans te kunnen houden. Mijn hoofd wil altijd meer eten, maar mijn maag en MyFitnesspal zeggen dan dat ik prima genoeg heb gehad. Jammer dan!

Wat kan je absoluut niet uit je leven schrappen? Lekker eten, en er enorm van genieten! Ik doe dat gek genoeg nu meer dan ooit, en hou er ontzettend van om van elke maaltijd een feestje te maken.

transformatie

Wat is het grootste diepte- en hoogtepunt in jouw journey? Dat ik er gaandeweg achterkwam hoe slecht mijn leefstijl eigenlijk was, was best wel confronterend. Daarnaast was afvallen met het Cambridge-dieet (een hardcore shake dieet) ook niet altijd leuk. Maar dat weegt niet op tegen de positieve kanten! Ruim 25 kilo lichter, waarvan 17 met Cambridge en 10 met gezond eten en sporten, ben ik gelukkiger en blijer dan ooit. En met mijn verhaal op firgirlcode.nl staan vind ik echt ontzettend gaaf!

Wat heeft voor jou het verschil gemaakt, sporten/voeding of bijvoorbeeld de combinatie? Bewust zijn van alles wat ik in mijn mond stop. Onwijs cliché, maar zó waar! Daarnaast helpt het echt om van mijn ontbijt een feestje te maken. Dat zet direct de toon voor de rest van de dag. Lekker blijven bewegen en een sport doen die ik écht leuk vind helpt ook. Toegeven dat ik iets gewoon niet leuk vind trouwens ook, haha... Mij zul je niet meer hardlopend over de straat zien rennen! Laat mij maar zwemmen, me uitleven tijdens een spinningsklasje of in de sportschool met gewichten aan de slag zijn. Veel leuker!

Wat is jouw doel op de korte- en lange termijn? Nu ik zo nadenk over deze vraag besef ik me dat ik ‘op gewicht blijven’ echt op de lange termijn heb kunnen schuiven. Ik was hier zo op gefocust na het afvallen dat ik er een beetje geobsedeerd door werd. Sinds half december ben ik begonnen met krachttraining om wat strakker in mijn vel te komen, en dat bevalt heel goed! Het geeft me de vrijheid om lekker te trainen wanneer het mij uitkomt, en zelf te werken aan mijn doelen. Ik focus me op de korte termijndoelstelling van de training zelf, namelijk minimaal drie keer per week het schema doen, en dan na zes á zeven weken resultaat zien tijdens de meting.

Volhouden is vaak het aller moeilijkste. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft? Wees echt, maar dan ook écht realistisch ten opzichte van je doelen. Daarnaast kun je niet alles zelf, dus vraag ook vooral andere mensen om je te helpen. Het levert zo veel op!

Als je iets kon zeggen tegen de persoon die je was 'voor' je transformatie, wat zou je dan zeggen? Het is dan niet gelukt om op gewicht te blijven, maar de draad opnieuw oppakken is super knap en daar mag je best trots op zijn. Je bent sterker dan je denkt, dus ga ervoor! GO YOU!

Hoe ziet jouw sport-regime eruit? En heb je een vast schema? Per februari ben ik begonnen met een nieuwe baan, dus het is nog even wennen aan én fulltime werken én sporten. Ik probeer nu minimaal drie keer per week te trainen. Twee keer doordeweeks, en één keer in het weekend. Alles wat daar nog bij komt – van thuis planken, fietsend naar het werk, tot een avondje yoga – is een bonus!

Wat vind jij de grootste bullshit hype op fitness gebied? Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in de hypes op fitnessgebied, en dat is geloof ik ook precies wat ik belangrijk vind. Doe vooral waar je zelf gelukkig van wordt! Of dat nu meedoen aan een bikiniwedstrijd of een mudrun is, ga ervoor. Mij niet gezien overigens.

Wat is je grootste ergernis als het aankomt op health & fitness? Dat mensen denken dat ik nooit meer iets lekkers eet. Ik eet elke dag super lekker! Blijkbaar kunnen mensen er ontzettend mee zitten als dat niet taart, patat of pizza is.

transformatie

Hoe zorg jij voor balans in je voeding? Meal prepping helpt me ontzettend om me doordeweeks niet meer druk te hoeven maken over mijn eten. In het weekend ga ik graag uit ontbijten, en aangezien je dat niet kunt bijhouden én om mezelf wat meer ruimte te geven, houd ik op die dag mijn eten niet bij. Gewoon lekker genieten van het eten en van het weekend. De dag daarna daarentegen weer strak in het gareel ;)

Hoe staat jij tegenover het tellen van calorieën en macro’s? Ik merk persoonlijk dat het veel inzicht kan geven. Maar als het niet bij je past dan moet je het vooral niet doen. Daarnaast weet ik dat ik dit ook niet voor eeuwig kan doen... Ooit hoop ik helemaal zonder te kunnen, maar voor nu geeft het nog wel de nodige houvast.

Hoe ziet een healthy menu à la Melle eruit? Ontbijt is mijn favoriete maaltijd! Ik begin mijn dag dan ook vaak met een feestje van kwark met fruit en nootjes (superfruit en pitten van de AH is mijn favoriet), warme sojamelk met havermout en diepvriesfruit, of overnight oats. Tussendoor eet ik – het liefst met een kop thee – een handje nootjes. Tijdens de lunch geniet ik van mijn geprepte wrap, zelfgemaakte groentesoep met crackers of brood, of een couscous- of quinoasalade. Aan het einde van de middag is het tijd voor een groentesnackje zoals wortels, tomaatjes, komkommer of kleine paprika’s. Mijn avondmaaltijden verschillen heel erg! Eigenlijk alles behalve een standaard AVG’tje. Voor het sporten, of als ik thuis nog trek heb, eet ik nog wat protein bites van de Body & Fitshop, of een rijstwafel met pindapasta.

Wat is jouw favoriete ‘foodprep’ maaltijd? Het is vast niets nieuws, maar een quinoa- of couscous salade vind ik altijd superlekker, en het is makkelijk om meerdere porties in één keer te maken!

Doe je ook aan de zogeheten cheat meals/cheat days? Ergens ben ik bang dat als ik het een cheat day noem, ik helemaal los ga. Ik geef mezelf nu in ieder geval een MyFitnesspal vrije dag waarop ik extra geniet van eten. Laten we het zo zeggen.

Wat is een gezond alternatief voor je guilty pleasure? Pasta vond ik altijd heel erg lekker. Maar pasta is eigenlijk helemaal niet nodig om een maaltijd tot een feestje te maken. Wat dacht je van courgette als pasta! Net zo lekker. Pizza? Overbodig! Snijd een puntpaprika door de helft en vul het met een mix van tonijn, rode uit, peterselie en feta. Even in de oven en je hebt tonijnpizza. Oeh – nu ik toch bezig ben – met het tostada recept van Fitgirl Roos hoef je nooit meer een ‘echte’ pizza!

Wat is jouw ultieme Lazy Fit Girl product? Als ik lui ben, bestel ik eten. Ik ben onwijs fan van de Dutch Weedburger met zoeteaardappelfriet, en ik kan enorm genieten van sushi op een luie zondag. Beiden niet onwijs ongezond, en tegelijk niet mega gezond, maar hé, wat doet het ertoe. Het gaat om de balans toch?

transformatie

Ben je benieuwd hoe het nu met Melle gaat? Neem een kijkje op haar Instagram, of persoonlijke blog!

Ben jij geïnspireerd door Melle's verhaal? Wil jij zelf nu ook een paar kilo’s kwijt en een healthy en happy levensstijl opbouwen? We hebben een speciale Fitgirlcode guides pagina gemaakt waar je alles vindt om jouw Fit Journey vandaag nog te starten! Voedingsschema's, full body workouts, berekende macro's en nog veel meer! Neem nu een kijkje!

[maxbutton id="56"]

Ken jij of ben jij iemand die ook een bijzondere fit journey heeft afgelegd? Stuur dan een mailtje naar michelle@fitgirlcode.com. Jouw verhaal kan voor iemand het laatste of eerste duwtje in de goede richting zijn.