voordelen van minder alcohol

 Tegenwoordig drink ik vrijwel geen alcohol. Ik beperk het tot één keer in de maand maar liever drink ik het nog minder. Ik kan me na zo’n avond vaak hondsberoerd voelen en het doet ook niks goeds voor je lichaam. Geen of minder alcohol drinken zorgt in veel situaties toch voor veel vragen. Natuurlijk, het is ook best logisch wanneer je de enige bent die consequent niets drinkt. Maar daar heb ik dan ook mijn redenen voor…

Uitgaan zonder alcohol

Ik ben er achter gekomen dat geen tot weinig alcohol drinken in veel situaties nog best ‘vreemd’ gevonden word. Vaak moet ik mezelf verdedigen wanneer ik zeg dat ik geen alcohol drink doordeweeks. Ik vind het gelukkig niet erg, maar het is toch enigszins apart dat ik mezelf moet verklaren wanneer ik gewoon ‘gezond’ wil doen.Tijdens een feestje drink ik meestal gewoon de hele avond water. De volgende dag voel ik me kipfit en ben ik er klaar voor om naar de gym te gaan of om iets anders leuks te doen. Dat is nou eenmaal hoe ik het liefst mijn tijd spendeer. Met een kater op bed liggen is wel het laatste wat ik wil doen op een zondagmorgen.

Natuurlijk maak ik zo nu en dan een uitzondering. Een beetje alcohol zorgt soms voor hilarische momenten en let’s be honest: het maakt veel situaties gewoon enorm gezellig. Soms voel ik me dan ook een spelbreker wanneer ik zeg dat ik niets hoef te drinken terwijl de rest dat wel doet. Aan de andere kant, waarom zou je er last van moeten hebben als ik niets drink? Ik hoop dat ik met een glaasje water op net zo gezellig ben!

Op de feestjes waar ik wekelijks heenga is het heel normaal dat meer dan de helft van de mensen knettertje lam is. Ik vind dronken mensen gezellig, of ik nou zelf wat op heb of niet. Ik geniet vooral van de muziek en vrienden waarmee ik op pad ben. Al kan ik me een stuk sneller irriteren aan meiden die enorm ‘uitgebreid’ staan te dansen wanneer ik nuchter ben. Maar goed, dat is dan maar zo!

Wanneer je een avondje nuchter uitgaat zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zul je bijvoorbeeld veel sneller doorhebben in wat voor stank je de hele avond ronddanst. Bier, rook, zweet, je kent het wel... En de meeste jongens zijn een stúk minder zonder wijn. Maar eigenlijk is dat een héél groot voordeel. Nu kun jij, met je gezonde verstand, je vriendinnen helpen aan de leukste mannen. En daar zullen zij jou absoluut dankbaar voor zijn!

Tip: probeer niet constant iedereen op de hoogte te brengen van het feit dat je niet drinkt wanneer je op een feestje bent. Geloof me, daar word je knettergek van. Zolang jij achter jouw eigen beslissing staat is dat voldoende, toch?

De voordelen van een leven met weinig tot geen alcohol

Weinig tot geen alcohol drinken heeft een hoop voordelen. Zowel voor je geest als voor je lijf. Uiteraard gaat je lichaam er niet op vooruit wanneer jij een paar flessen wijn wegtikt ieder weekend. Naast alcohol zit daar natuurlijk ook ontzettend veel suiker in en dat is alles behalve gezond. Ik heb een aantal veranderingen opgemerkt sinds ik minder alcohol drink. Zowel mentaal als fysiek. Ik heb ze hieronder even op een rijtje gezet.

Een zuivere huid

Een aantal jaar geleden dronk ik wekelijks wijn. En dan hield ik het niet bij een glaasje. Nu ik veel minder wijn en andere drankjes met alcohol drink merk ik dit heel goed aan mijn huid. Hij is vrijwel altijd zuiver. Ik krijg denk ik eens in de drie maanden een klein puistje en daar blijft het bij. Doei onzuiverheden! Kom me alsjeblieft nooit meer lastig vallen.

Iedere morgen fit opstaan

Ik sta iedere morgen helemaal fit op. Wanneer ik ‘s ochtends geen college heb duik ik met veel enthousiasme de sportschool in. Gezond eten en heel veel water drinken kan ontzettend veel invloed hebben op je humeur. Ik merk het direct, na een feestje met alcohol voel ik me de hele week erna zo ‘bleh’. Ik heb nergens zin in en slaap slecht. Ik drink dan met evenveel liefde een water tijdens een feestje zodat ik me de rest van de week tenminste energiek voel.

Een betere nachtrust

Wanneer je voor het slapen gaan alcohol drinkt, komt het vaak voor dat je de eerste fase van je slaap, de REM slaap, overslaat. Wanneer de alcohol uitwerkt kun je van je diepe slaap weer terug in je REM slaap terechtkomen en dan is het makkelijker om op te staan. Dit is de reden dat je makkelijker na een klein aantal uur slapen kunt opstaan na een feestje. Sinds ik aanzienlijk minder alcohol drink dan een paar jaar geleden, slaap ik een stuk beter. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor mij, wanneer ik minder dan 8 uur slaap ben ik overdag niets waard. Ik ga best vroeg naar bed omdat ik iedere ochtend extra vroeg op moet staan wanneer ik wil sporten. Ik kan een stuk beter in slaap vallen nu en ben vaak binnen 10 minuten al in dromenland. Een heel groot voordeel want: meer slaap -> meer energie -> betere work-outs -> een beter humeur!

Minder stress

Ik ben een rasechte stresskip. Ik doe er dan ook alles aan om mijn stressniveau tot het minimum te beperken. Weinig tot geen alcohol drinken helpt hier ook bij. Eerder vond ik het wel fijn om even te ‘ontspannen’ met een glas wijn maar nu sta ik het liever uit te zweten in de gym. Wanneer je een stressvolle periode hebt gehad kun je naar mijn idee beter een andere manier uitkiezen om even tot rust te komen. Even chillen in een heet bad bijvoorbeeld, of een uurtje in de sauna zitten.

Allemaal leuk en aardig, maar natúúrlijk geniet ik soms nog van een borrel (of meerdere). Ik ben ‘s werelds grootste Disaronno fan en zou dat nooit volledig uit mijn leven verbannen. Net zoals ik met heel vet of suikerhoudend eten doe, drink ik ook met mate. Ik weet van mezelf dat ik me topfit voel wanneer ik een week heel gezond eet en geen alcohol drink. Dat is dan ook de reden dat ik zo het liefst door het leven ga. Maar zo nu en dan even de remmen los gooien maakt absoluut deel uit van mijn levensstijl.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen! Hoe combineren jullie alcohol met een gezonde levensstijl? 

Recommended Posts

2 Comments

  1. Ja!! Dit herken ik zo erg. Ik drink nog wel, maar veel minder regelmatig dan een jaar geleden en inderdaad nooit meer doordeweeks. Misschien 1 x per twee weken? En inderdaad, als ik drink dan meestal met mate. Dat omdat 1. ik niet meer goed tegen drank kan, 2. ik de volgende dag graag fit ben en 3. omdat ik er zoooo slecht van slaap. Heb er tegenwoordig echt last van! Maar de reacties van anderen.. Sjongejonge! Het maakt anderen vaak heel veel uit of jij wel of niet drinkt dus meestal zeg ik het gewoon niet, dan hoef ik mezelf ook niet te verdedigen. Ik zeg: doen waar je je goed bij voelt!

    • Ik snap je helemaal. En je hebt groot gelijk: Gewoon doen waar jij je goed bij voelt! 🙂


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.