Dit moet je doen als je altijd honger hebt
We herkennen ons hier vast allemaal wel eens in: Je hebt net je ontbijt achter je kiezen en gaat vol motivatie aan de slag, maar nog geen uur later begint je maag alweer flink te knorren. Hoe kan dat toch? Hoewel je misschien denkt dat je hier niets aan kunt doen en dat telkens blijven eten de oplossing is, is dit niet altijd waar. Met deze tips gaat dat blijvende hongergevoel weg.
Waarom heb je honger?
Voordat je kunt weten hoe het komt dat je altijd honger hebt, moet je eerst weten waar jouw honger vandaan komt. Want het zou zomaar kunnen zijn dat jouw lichaam helemaal geen honger heeft, maar dat je hoofd aangeeft dat dit wel zo is. Ook hangt honger niet altijd af van het aantal calorieën dat je hebt gegeten, dit is echter niet helemaal waar. Je hongergevoel wordt vooral bepaald door de macro's die je binnenkrijgt. Je verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten moet in balans zijn, anders blijf je honger houden. Ook moet je voldoende vocht binnenkrijgen. Het zou dus zomaar kunnen dat jij honger hebt omdat je te weinig hebt gedronken of omdat je lichaam behoefte heeft aan een bepaalde voedingsstof. Met de volgende tips heb jij nooit meer zoveel honger.
1. Ga niet eten uit verveling
Ben je aan het 'niksen' en heb je ineens enorm veel trek? Grote kans dat jij helemaal geen honger heb. Merk je dat je honger krijgt terwijl jij je aan het vervelen bent, ga dan even iets anders doen. Ga bij lekker weer de deur uit, ga even opruimen of bel een vriend(in). Je zult zien dat je hierna helemaal geen honger meer hebt.
2. Eet langzame koolhydraten
Ja, die bestaan echt. Snelle koolhydraten zijn onder andere wit brood, witte pasta en suiker. Zoals de naam al zegt worden deze koolhydraten veel sneller opgenomen door je lichaam en in je bloed. Wat er voor zorgt dat je pieken krijgt in je bloedsuikerspiegel. Die zorgen er weer voor dat je sneller trek krijgt of een dipje hebt. Langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld volkoren brood en pasta, zilvervliesrijst en havermout. Helemaal geen suiker of andere snelle koolhydraten eten is niet nodig, maar probeer een goede balans te vinden tussen deze twee koolhydraten.
3. Drink minstens 2 liter water
Zoals ik hierboven al benoemde, kan het zomaar zijn dat jij constant honger hebt omdat je te weinig vocht binnen krijgt. Drink gedurende de dag voldoende water en probeer jezelf hier aan te blijven herinneren. Met 2 liter water per dag zit je goed, dit kun je natuurlijk ook in de vorm van thee drinken.
4. Eet niet te snel
Vaak zijn we, wanneer we een hap in onze mond hebben, al bezig met de volgende hap. Met als resultaat dat we eigenlijk niet echt stil staan bij wat we nu precies aan het eten zijn. Als je te snel eet of niet stil staat bij wat je eet, is de kans groot dat je sneller honger krijgt na het eten. Door langzamer te eten en goed te kauwen bij elke hap, krijgen je hersenen meer signalen door dat jij aan het eten bent en heb je hierdoor ook meer een verzadigd gevoel. Mindful eten kan je hier goed bij helpen!
5. Begin de dag met een goed ontbijt
Er word weleens gezegd dat het ontbijt het belangrijkste ontbijt van de dag is en daar kunnen we ons best in vinden. Probeer je ontbijt nooit over te slaan en zorg dat je 's ochtends een eiwitrijk en vullend ontbijt eet, hier kan je lichaam een groot deel van de dag op bouwen. Als je de dag begint met een stevig ontbijt heeft je lichaam genoeg energie om op te starten en zal je ook minder snel honger krijgen. Begin de dag bijvoorbeeld met havermout, kwark met granola en fruit of met een lekkere omelet. Voeg eventueel wat proteïne poeder toe aan je havermout voor een extra verzadigd gevoel. Hiermee kun je zeker de hele ochtend door. Onze favoriet is die van FITSHE. Deze zijn 100% natuurlijk, vegetarisch en er zijn vegan varianten.
Door deze tips toe te passen kom jij hopelijk snel van dat hongergevoel af. We zijn benieuwd of jij nog goede tips hebt! Laat ze achter in de comments.
Blijf je maar honger hebben of heb je last van eetbuien? Dan gaan deze tips jou zeker helpen.