Drie tips voor een sterke fysieke en geestelijke gesteldheid

Body & Health door shelley

We willen allemaal een sterk en fit lichaam. Een lijf dat bestand is tegen negatieve invloeden van buitenaf en dat gezond is van binnen én van buiten. Je fysieke en geestelijke gesteldheid werken altijd samen. Voel je je down, ben je druk in je hoofd? Dan voel je je ook moe en niet fit, je wilt het liefst de hele dag op bed liggen. Ben je ziek of heb je last van kleine lichamelijke kwaaltjes? Dan spoken die nare gedachten vaak ook sneller weer door je hoofd. Het is dus belangrijk om voor beide aspecten van je lichaam goed te zorgen. Soms is het goed om alles voor jezelf weer op een rijtje te zetten en te focussen op wat goed voor je is. Neem een stapje terug en neem de tijd om aan jezelf te denken. Met deze drie tips krijg je weer wat balans terug in je leven. 

Wees lief voor je lijf

Het draait altijd om balans in het leven. Ga helemaal los in de sportschool, ren je rot op het voetbalveld en maak je lijf soepel met een fijne yoga work-out. Maar neem daarnaast ook rust en laat je lichaam weer herstellen. Je spieren moeten zich weer klaar kunnen maken voor een volgende fysieke inspanning. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd voldoende in beweging blijft. Het is een feit dat beweging goed is voor je lichaam en voor je geest. Probeer dan ook iedere dag lekker naar buiten te gaan, te wandelen en beweging zoveel mogelijk is je leven toe te passen. Vind je het lastig om dit soort beweging in je dagelijks leven te integreren? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om je een beetje op weg te helpen. Installeer bijvoorbeeld een stappenteller op je telefoon, of schaf een speciaal horloge aan die dat voor je doet. Zo kun je gemakkelijker doelen stellen en je daar ook aan houden. Het kan ook best leuk zijn om de uitdaging met jezelf aan te gaan. 

Wees lief voor jezelf

Hoe belangrijk het ook is om goed voor je lichaam te zorgen, zo belangrijk is het ook om te zorgen voor je hoofd. Wat speelt zich daarbinnen af? We weten vaak maar al te goed dat het belangrijk is voldoende rust te pakken, goed aan jezelf te denken en niet te vaak over je grenzen heen te gaan. In de praktijk pakt dat soms helaas niet altijd zo goed uit. In de waan van de dag vergeet je nog wel eens een momentje voor jezelf vrij te maken. Toch blijft het belangrijk om stil te staan en bij jezelf te checken hoe je hoofd en je lijf ervoor staan. Tijd nemen voor jezelf betekent dat je om jezelf geeft en dat je jezelf belangrijk vindt. Je hoeft natuurlijk niet altijd direct een hele dag aan jezelf te besteden, andere dingen zijn nou eenmaal ook belangrijk, maar al is het 10 minuten per dag. Ga je lijf even na, check hoe het ervoor staat en of je blij bent. Zet een lekker muziekje op en kom tot rust. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op je geestelijke gesteldheid, maar uiteindelijk ook op je lijf. 

Je huid vertelt je hoe het ervoor staat

Je huid is een alleskunner. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf, maar het vertelt je ook hoe het er aan de binnenkant aan toegaat. Wanneer je een hele droge huid hebt, dan weet je dat je lichaam meer hydratatie nodig heeft. Dat doe je uiteraard door iedere dag genoeg water te drinken. Het is zo belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden. Daarnaast kan je huid zelf ook een fijne smeerbeurt gebruiken op z’n tijd. Dat doe je door je huid lekker in te smeren met een fijn product dat voedend is. Wanneer je huid erom vraagt, dan kan dit zeker elke dag. Het liefst gebruik je een zo natuurlijk mogelijk product, waar geen andere gekke stoffen aan toegevoegd zijn. Wel eens gedacht aan shea boter kopen? Dit is een extreem voedende en hydraterende crème, die je huid diep van binnen de hydratatie geeft die het nodig heeft. Het komt van de noten van de sheaboom. Het is helemaal natuurlijk en je hoeft dus niet bang te zijn dat je gekke dingen op je huid smeert. Het heeft veel goede eigenschappen die je huid in optimale conditie houden. Wees dus lief voor jezelf, je lijf en je huid. Blijf in balans en neem af en toe eens een stapje terug en let goed op jezelf.