Leer je lichaam kennen, hier kan je een preventieve bodyscan laten uitvoeren

Body & Health door jules-pruijn

We hebben ons vast allemaal wel eens afgevraagd of we niet iets onder de leden hebben dat we helemaal niet doorhebben. Als amateur hypochonder kan ik goed begrijpen dat er soms wat paniek ontstaat wanneer je op een onverklaarbare plek pijn hebt, en je na wat Googelen tot de conclusie komt dat het einde nabij is. Dit hoeft niet langer zo te zijn! Want middels preventief onderzoek kunnen eventuele aandoeningen vroegtijdig worden gesignaleerd. Wil jij de klachten ook graag voor zijn? Laat dan een preventieve bodyscan uitvoeren.

Krijg inzicht in je gezondheid

De medische wereld is in Nederland gericht op het genezen van lichamelijke aandoeningen. Een mooi gegeven, want als je ziek bent wil je natuurlijk graag weer beter worden. Maar eigenlijk is het zonde dat er geen preventieve onderzoeken worden uitgevoerd. Voor een auto wordt het heel normaal gevonden om deze jaarlijks te laten controleren op defecten. Maar als het om onze eigen gezondheid gaat, treedt men pas op bij bestaande defecten. Dit is eigenlijk een heel gek gegeven. Je gezondheid is immers het meest kostbare bezit dat je als mens hebt. Gelukkig heb je tegenwoordig de mogelijkheid om preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren. Hiermee krijg je snel een duidelijk beeld van jouw huidige gezondheid. Eventuele aandoeningen of risicofactoren kunnen worden gedetecteerd. Maar er kunnen mogelijk ook bepaalde aandoeningen worden uitgesloten en dat zorgt voor geruststelling. Wil jij ook graag een goed inzicht in jouw gezondheid krijgen? Dan bieden medische preventieve onderzoeken dus uitkomst.

Hersenscan: wat houdt het in?

Bij bijvoorbeeld een MRI scan hoofd wordt er een doorsnede gemaakt van je hoofd. Zo’n onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Tijdens de scan worden er door middel van een magneet en radiogolven signalen opgewekt die weer worden omgezet in beelden. Artsen kunnen vervolgens vaststellen of er iets alarmerends te zien is, zoals bijvoorbeeld tumoren, ontstekingen of vernauwingen van de bloedvaten. Het is fijn dat zo’n preventief onderzoek uitgevoerd kan worden zonder doorverwijzing. Zo kan het je een gerust gevoel geven wanneer er in je familie bijvoorbeeld een bepaalde (hersen)ziekte vaak voorkomt. In de reguliere gezondheidszorg zijn de wachttijden totdat je ergens terecht kunt vaak lang. Dan wil je graag zo snel mogelijk zo’n scan kunnen laten uitvoeren. Gelukkig is dat ook niet nodig. Je kunt een MRI scan dus snel en zonder doktersverwijzing laten uitvoeren. Ideaal als je snel antwoorden wilt hebben!

Andere mogelijke MRI scans

Het fijne aan MRI scans is dat er van verschillende delen van het lichaam scans gemaakt kunnen worden. Op die manier kan er gericht en grondig onderzoek gedaan worden. MRI scans die het meest uitgevoerd worden zijn onder andere van de schedel, longen, cervicale wervelkolom, knieën en de lever. Wanneer je dus zekerheid wil over je gezondheid en je maakt je zorgen om een specifiek deel van je lichaam dan kun je hier preventief onderzoek naar laten doen. Veel mensen vinden het ook prettig om eens per jaar een check-up te laten doen. Dit is bijvoorbeeld een fijne mogelijkheid voor mensen die al op leeftijd zijn. In dat geval zal er een volledige MRI scan van het gehele lichaam gemaakt worden.