Help, welke verzekering heb ik nou eigenlijk nodig?

Body & Health door shelley

Ik denk dat we het allemaal wel herkennen: stress over je verzekering. Waar het voor sommige mensen misschien een fluitje van een cent is om dit te regelen, is het voor andere toch echt een hele opgave om je erin te verdiepen (us included ;)). Ieder jaar opnieuw bekijken of de dekking van je verzekering nog wel past bij wat je eigenlijk nodig hebt. Je moet het maar snappen! Omdat we er niet allemaal expert in zijn, vinden veel mensen het wel prima en laten ze hun verzekering lekker lopen zoals hij is. Wij begrijpen het, maar zijn erachter gekomen dat dit best wel risicovol is! Want weet jij hoe goed je verzekerd bent tegen medische kosten? En weet je ook welke kosten er vanuit de basisverzekering gedekt worden, en welke niet? Om deze zorgen uit je hoofd te krijgen (waar je zowel metaal als fysiek baat bij hebt), geven wij je meer informatie over verzekeringen.

De basisverzekering is verplicht

Als het goed is, heb je als het gaat om een ziektekostenverzekering in ieder geval een Basisverzekering afgesloten. Deze is namelijk verplicht. Iedere Nederlander boven de 18 is wettelijk verplicht om zichzelf te verzekeren via het basispakket, en kinderen onder de 18 zijn op deze manier gratis meeverzekerd via hun ouders.

De overheid bepaalt welke medische kosten er vanuit het basispakket precies gedekt worden. Deze zijn dus voor iedereen gelijk, bij welke verzekeraar je ook verzekerd bent. Zo zijn bijvoorbeeld kosten voor een huisartsenbezoek altijd gedekt, en kun je ook zonder een rekening gepresenteerd te krijgen een medisch specialist bezoeken. Een opname in het ziekenhuis is ook gedekt, en ook spoedeisende hulp valt onder deze verzekering. Kortom, de meest elementaire medische zorg, waar iedereen simpelweg de beschikking over zou moeten hebben, is op deze manier voor iedereen beschikbaar.

Is het basispakket voldoende?

Alhoewel het basispakket veel kosten dekt, kiezen veel mensen ervoor om zich hiernaast nog aanvullend te laten verzekeren. Het basispakket is in veel gevallen niet voldoende om geen zorgen te hebben over medische rekeningen.

Zo dekt de basisverzekering tandarts kosten niet, althans, niet voor volwassenen. En die kunnen, en dat gebeurt altijd onverwacht, soms flink oplopen. Heb je nooit iets aan je gebit, dan zou je het risico kunnen nemen en de controles die je tandarts uitvoert zelf betalen, in plaats van er een verzekering voor afsluiten. Houd er echter wel rekening mee dat, wanneer je dan een behandeling nodig hebt, de kosten onverwachts hoog kunnen worden.

Ook iets als fysiotherapie wordt door het basispakket in principe nauwelijks vergoed. Heb je nog nooit behandelingen nodig gehad, dan kan het onnodig zijn om je er aanvullend voor te laten verzekeren. Breng je de fysio echter regelmatig een bezoekje, dan ben je een stuk goedkoper uit wanneer je de kosten kunt opvoeren bij je verzekeraar.

Best goed om al deze info een keer goed op een rijtje te hebben, toch? Zeker in de fitwereld vinden wij het fijn om te weten dat we goed verzekerd zijn, mocht er een keer iets misgaan. Vanaf nu gaan we dus extra veilig én verzekerd door het leven ;)!