Dat een groentelade een groentelade heet is niet voor niks. Maar wist jij al dat elke deel van jouw koelkast specifiek voor een bepaald soort product is? Dit heeft alles te maken met de verdeling van de temperatuur. Om te zorgen dat jouw producten zo lang mogelijk goed blijven, kun je het beste zo je koelkast indelen! 

Voordat je de koelkast kan gaan indelen, is het belangrijk dat je de juiste temperatuur kiest, zodat er zo min mogelijk bacteriën groeien. Bij een temperatuur van 4°C groeien deze het minst snel. Daarnaast is het belangrijk om producten nooit open te laten in de koelkast. Dit kan niet alleen voor een vervelende geur zorgen, maar zorgt er ook voor dat het sneller bederft. Dek het daarom af met folie of doe het in een goed afsluitbaar bakje.

De bovenste plank

Wanneer je een koelkast hebt met drie planken, dan leg je op deze plank boter en kaas. Dit omdat wanneer je kaas te koud bewaard, deze kan uitdrogen en dat willen we natuurlijk niet. Echter wanneer je vier planken in de koelkast hebt, zoals ze bij de afbeelding van Gezondheidsnet aangeven, kun je kaas het beste op de één-na-hoogste plank leggen. Andere producten die je hier prima kan neerleggen zijn producten in pot of blik, maar ook salades voor op brood.

De middelste plank(en)

Deze plank heeft niet de hoogste en niet de laagste temperatuur, waardoor dit een perfecte plek is voor restjes van eerdere dagen en kazen bij een koelkast van vier planken. Let er bij restjes wel op dat je het eerst goed laat afkoelen, want wanneer je ze warm in de koelkast legt, zorgt het juist voor een sneller bederf. Ook sauzen zullen blij met je zijn wanneer je ze in dit gedeelte van de koelkast zet!

De onderste plank

De koudste plek in de koelkast is de onderste plank, welke boven de groentelade zit. Hier kan je dan ook het beste rauwe producten bewaren zoals vlees en vis. Op deze manier weet je zeker dat deze niet voor de houdbaarheidsdatum bederven.

De groentelade

Zoals de naam het ook al zegt bewaar je in deze lades je groenten, maar ook wanneer je fruit in de koelkast wilt bewaren, is dit een prima plek.

De deur

Mocht je planken in de deur hebben, dan kan je deze vullen met producten zoals je ze op de planken zou indelen. Wel is het goed om te weten dat producten in de deur net iets minder koel zijn dan wanneer ze op dezelfde hoogte op planken liggen. Dit heeft alles te maken met dat zodra je de deur opent, hier direct de warmte van buitenaf op komt. Ondanks dat je zuivel over het algemeen juist op de middelste plank legt, kan je deze prima in het onderste rekje in de koelkast zetten.

Wist jij al op welke manier je het beste je koelkast kan indelen, zodat je de producten zo lang mogelijk kan bewaren? 

Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum

Je koelkast is ideaal om je bakje vol eten voor de komende dagen in te bewaren. Leer hier hoe je start met mealpreppen

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me op Instagram op @resyvanrooijen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.