EK Vrouwen: sportprestaties optimaal benutten net als de OranjeLeeuwinnen

Tips door sophie-koopmans

Wij houden van power vrouwen en die zetten we dan ook graag in het oranje zonnetje. Je hoort het goed ‘oranje’! De OranjeLeeuwinnen zijn weer flink aan het voorbereiden op het EK in Engeland dat in juli 2022 van start gaat. En dat is nog niet alles: ze mogen voor het eerst in de geschiedenis meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio 2021!  In dit blog vertellen we je wat handige tips om jouw sportprestaties optimaal te benutten.

Het Nederlandse vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren flink gegroeid wat betreft populariteit. Dit heeft voornamelijk te maken met de fantastische successen en resultaten die de dames behaald hebben. In de eerste EK-finale van 2017 voor vrouwen ooit werden ze Europees Kampioen na de winst op Denemarken. Deze winst heeft sterk bijgedragen aan de betere ontwikkeling van vrouwenvoetbal en het heeft gezorgd voor meer interesse. Wil je op de hoogte blijven van de OranjeLeeuwinnen en de Olympische Spelen? Hou dan de pagina van EK Vrouwen in de gaten!

Rolmodellen en plezier maken

Naast de prachtige sportprestaties zijn ze ook rolmodellen en een grote inspiratiebron voor jonge meisjes. Ze laten zien dat mannen en vrouwen hetzelfde kunnen bereiken en maken nieuwe kansen mogelijk.

De Leeuwinnen zijn een hecht team dat samen de strijd aangaat. Samen werken ze naar een doel en dit teamgevoel willen ze ook graag uitstralen naar de buitenwereld. Naast het presteren vinden ze het namelijk ook belangrijk om plezier te hebben. En dit hebben ze nog iedere dag en dat is voor jullie fitgirls ook belangrijk. Doe vooral dingen waar je je goed bij voelt en haal er plezier uit.

Tijd voor jezelf

De Leeuwinnen hebben maar een druk leven waarin alles draait om hun voetbalcarrière. Ze worden iedere dag getraind om het beste uit zichzelf te halen. Dit begint met een goede basis. Neem ook de tijd voor jezelf. De basis is heel simpel en dit begint al met een ochtend- en avondroutine. Op deze momenten neem je de tijd om de dag goed te beginnen en weer af te sluiten.

Een ochtend routine is voor iedereen anders, maar wij kunnen je met wat tips helpen om ook het beste uit jezelf te halen. Pak bijvoorbeeld niet meteen die telefoon erbij zodra je ogen open zijn. Het is verleidelijk om alle ‘gemiste berichten’ te bekijken, maar dit zet wel de toon voor jouw dag. En dit kan een negatieve impact hebben. Begin je dag met een frisse en positieve start door minimaal de eerste 30 minuten nadat je wakker bent niet je telefoon op te pakken. Zoveel heb je echt niet gemist, iedereen sliep toch?

Ga in plaats daarvan stretchen, lezen, schrijven in een journal en neem de tijd om te ontbijten. Zo begin je de dag productief en relaxed, waardoor de dag net wat soepeler verloopt. Die telefoon regel geldt ook voor de avondroutine: neem de tijd voor jezelf en laat de dag langzaam los. Geloof ons, je slaapt een stuk rustiger. En je loopt ook niet meer te tellen hoeveel uur je nog kan slapen, omdat je weer eens verdwaald was op Instagram.

Voldoende drinken? Check je urine!

Tijdens de wedstrijd leveren de dames een flinke inspanning waar bezweette hoofden aanwezig zijn. We focussen ons vaak op de juiste voeding maar vergeten vaak de belangrijke rol van drinken. Op de dagen dat je sport heb je namelijk meer vocht nodig om alle afvalstoffen af te voeren en jouw lichaamstemperatuur op peil te houden. Je wordt warm en gaat zweten. Het is misschien niet altijd even charmant dat zweten, maar het is onze ingebouwde airco. Het zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt, maar je raakt wel vocht kwijt.

Je kunt heel simpel testen of je voldoende hebt gedronken door te kijken naar je urine. Heeft jouw urine een gele of donkergele kleur dan heb je te weinig gedronken en ben je slecht gehydrateerd. Je kunt daardoor ook niet optimaal sporten. Wanneer de urine lichtgeel kleurt ben je voldoende gehydrateerd. Blijf dan wel nog drinken voor, tijdens en na de inspanning. Is de urine doorzichtig? Dan ben je ruim voldoende gehydrateerd en is het verstandig om niet te veel voor het sporten te drinken maar wel voldoende tijdens en na.

Drinken voor, tijdens en na het sporten

Wat drink je dan het beste tijdens, voor of na het sporten? Tijdens inspanningen korter dan 1,5 uur is water prima. Tijdens inspanningen langer dan 1,5 uur of tijdens hele warme omstandigheden dan kun je beter kiezen voor een drank met mineralen zoals natrium of een isotone sportdrank. Maar pas op met suiker. Al die energierijke sportdrankjes bevatten veel kcal en leveren onnodig veel energie. Dus dit is af te raden. Een isotone sportdrank is heel gemakkelijk zelf te maken met een beetje limonadesiroop, een mespuntje zout en water natuurlijk.

Oranje leg-challenge!

Als professioneel voetbalster heb je flinke beenspieren nodig. Wij gaan het je niet aandoen om te trainen als de Leeuwinnen, maar we hebben wel een pittige ‘leg-challenge’ voor je klaarstaan. Bekijk hier de ‘Booty Burner Challenge’!