Foodfoto’s door Kim Kers
Frisse en vullende Turkse linzensoep
De zwoele zomeravonden lopen op hun eind en sombere regenachtige avonden kom ervoor in de plaats. Zodra het weer wat kouder wordt krijg ik enorm veel zin om gezonde en vullende soepen op tafel neer te zetten. Soepen zijn niet alleen makkelijk maar ook in een handomdraai klaar te maken en hebben daarom een vaste plek in mijn eet routine. Bij het maken van dit recept heb ik mij laten inspireren door een Turkse vriendin, de combinatie van rode linzen, kruidige specerijen en koriander geven je een enorme boost aan warmte en energie.
Wat doet het voor mijn lichaam?
Linzen zijn er in onwijs veel verschillende soorten en hebben een hoog percentage aan eiwitten (21%), vezels en complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten geven in tegenstelling tot overige koolhydraten langdurig energie af en worden minder snel in vet omgezet. Daarnaast bevatten linzen ook ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen. Doordat er in een portie van 100 gram linzen maar liefst 16 gram pure vezels zitten is deze peulvrucht enorm bevorderd voor mensen met een moeilijke stoelgang. Ook hebben linzen een lage glycemische index en geven ze geen piek af in je bloedsuikerniveau waardoor ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Ook is gebleken dat het regelmatig eten van linzen de kans op een hartziekte met 82% verkleint, dus nog meer redenen om linzen te integreren in je voeding!
Ingrediënten:
- Olijfolie
- 1 grote ui of twee kleine uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 theelepel kukurma
- 1 theelepel komijnzaad
- Een snufje chilipoeder
- Een snufje zout
- 100 gram rode linzen
- Blikje tomaten puree van 70 gram
- Blik tomatenblokjes van 400 gram
- Koriander ter garnering
- Turkse yoghurt ter garnering
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
- Snij de knoflook en ui fijn. Als je ze te grof hebt gesneden is dat geen probleem, later wordt alles fijn gemalen met de staafmixer.
- Doe in een ruime pan een scheut olijfolie, genoeg om de knoflook en ui in te bakken zonder dat het aanbrandt.
- Zodra de uien glazig zijn geworden kun je de chilipoeder, zout, kukurma en komijnzaad toevoegen en dit voor een minuut of twee meebakken.
- Voeg de tomaten puree toe en laat het geheel al roerend nog eens 2 minuten doorbakken.
- Voeg uiteindelijk de tomatenblokjes toe en leng de soep aan met gekookt water. Gebruik geen koud water want dat neemt de smaken van de ui en knoflook weg!
- Voeg de rode linzen toe aan de soep en laat het geheel een kwartier doorkoken of totdat de linzen zacht zijn geworden.
- Zodra de linzen zacht zijn geworden en de soep is ingedikt kun je het geheel glad maken met de staafmixer. Als je meer van een grove structuur houdt in je soep dan kun je deze stap natuurlijk overslaan.
- Garneer de soep af met fijngesneden koriander en de turkse yoghurt en serveer het met stukjes spelt brood.
Ik ben benieuwd naar jullie kookverhalen en of deze frisse en vullende soep bij jullie in de smaak is gevallen! Laat mij het weten in een reactie of op instagram @kimantler.