Dit kun je allemaal doen met spirulina
Je hebt er vast weleens van gehoord: spirulina. De groene alg staat al een tijdje in het lijstje superfoods en wordt regelmatig in Instagram-waardige smoothies verwerkt. Maar wat maar weinig mensen weten, is welke (wetenschappelijk bewezen!) voordelen de alg met zich meebrengt. Ben je nog goed bezig met je goede voornemens en ben je begonnen met een healthy lifestyle? Dan kan spirulina een hele goede toevoeging aan jouw eetschema zijn! Vandaag delen we alle ins & outs en geven we je een aantal heerlijke recepten die je kunt maken met spirulina.
Wat is Spirulina precies?
Even de feiten op een rij: spirulina is een alg die van nature meer voedingsstoffen bevat dan elk ander voedingsmiddel. Een eetlepel spirulina bevat: 4 gram eiwit, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, koper en ijzer. Verder bevat een eetlepel maar 20 calorieën en zitten er 1,7 gram koolhydraten in. Het is letterlijk het meest voedzame voedingsmiddel op aarde en het wordt zelfs door NASA gebruikt om astronauten te voeden in de ruimte! En als zij het zelfs nemen... ;) Al deze voedingsstoffen zitten al van nature in de alg en geven jou met slechts een kleine dosis al een groot deel van je dagelijkse vitamine-, ijzer- en eiwitbehoefte. Is dat even fijn hè?
Wat kun je doen met spirulina?
Nu heb je misschien al weleens foto’s voorbij zien komen van groene spirulinasmoothies en –shots. Het ziet er super healthy uit, maar misschien ben je helemaal niet zo’n fan van groene smoothies en ben je een beetje bang om het te proberen. No worries! Spirulina past ook heel erg goed door fruitsmoothies, zonder dat het de lekkere, zoete smaak van de vruchten verliest. En wist je al dat je nog veel meer lekkere recepten kunt maken met de superfood? Ik ben aan de slag gegaan met drie heerlijke Spirulina recepten, van pasta tot chocolademelk!
Spirulinapasta met courgettelinten en cherrytomaatjes uit de oven
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram tros cherrytomaatjes
- ½ courgette
- 150 gram spirulinapasta
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook
- 3 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl Italiaanse kruidenmix (peterselie, oregano, basilicum, bieslook)
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng ongeveer een liter water aan de kook.
- Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel hier de balsamicoazijn en 1 el olijfolie overheen. Bak de tomaatjes ongeveer 15 minuten in de oven. Check tussendoor even of ze niet te hard gaan, elke oven is anders.
- Was de courgette en schaaf dunne slierten met een dunschiller of kaasschaaf. Snijd de ui en pers de knoflook fijn.
- Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking.
- Doe de ui en knoflook in de wok en bak deze 2 minuten, voeg vervolgens de courgetteslierten, de kruiden en peper en zout toe. Wok nog 4-6 minuten.
- Meng, na het afgieten, de pasta en de courgetteslierten door elkaar en serveer met de tomaatjes bovenop de pasta.
Spirulinasmoothie met banaan, mango en ananas
Ingrediënten voor 1 smoothie:
- 1 el spirulinapoeder
- 1 banaan
- ½ mango
- 10 ananasstukjes
- 2 el magere yoghurt of kwark
- Water om te verdunnen
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een glad geheel.
- Maak de smoothie eventueel wat dunner door meer water toe te voegen.
Warme chocomelk met spirulina
Ingrediënten voor 2 kopjes:
- 2 kopje sojamelk
- 2 el cacaopoeder
- 1/2 tl spirulinapoeder
- 1 tl kaneel
- 2 el honing of kokosbloesemsuiker
Bereiding:
- Zet een pannetje met sojamelk op het vuur en verwarm op laag vuur.
- Voeg de cacao, spirulina en kaneel toe en roer met een garde tot alle klontjes weg zijn.
- Optioneel: schuim wat sojamelk met een melkopschuimer voor een romiger resultaat.
- Roer als laatste de honing of kokosbloesemsuiker door het geheel en schenk, wanneer warm, in twee mokken.
Met deze recepten haal je die goede voornemens binnen no time en heb jij geen enkele moeite om je macro’s en micro’s dagelijks te halen! Gebruik jij weleens spirulina en heb je nog een lekker recept? Laat het me weten in de reacties!