Hoe houd je je goede voornemens vol?

Lifestyle & Tips door jules-pruijn

Het nieuwe jaar is weer begonnen en we kunnen hopelijk een groot deel van 2020 achter ons laten! Sommige mensen vinden goede voornemens maar niks, maar wij vinden het juist een fijne stok achter de deur! Net dat extra zetje om dit jaar dingen te veranderen waarover je niet tevreden bent. Het is altijd leuk om goede voornemens te stellen, maar lukt het je ook om deze vol te houden?

Tips om je goede voornemens vol te houden

#1. Stel realistische doelen!

De reden dat het vaak niet lukt om je doel te behalen, is omdat het eigenlijk niet realistisch is. Als jij het voornemen hebt: nooit meer je favoriete voedsel eten, dan staat het al bijna vast dat je gaat falen. Je moet het dus haalbaar voor jezelf maken. Neem je voor om langzaam af te bouwen met eten, je sport langzaam op te bouwen, in stapjes aan je mindset te werken, etc.! Op die manier is het ook leuk om aan je goede voornemens te werken.

#2. Praat erover

Houd je voornemen niet geheim. Praat er juist over met familieleden en vrienden, zo kunnen zij jou ook helpen om jouw doel te bereiken. Het werkt goed als je een maatje hebt die hetzelfde voornemen heeft. Dan kan je elkaar motiveren en helpen!

#3. Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een tijd goed bezig bent. Beloon jezelf niet met ontmoedigend gedrag. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet gaan belonen met eten, als jouw voornemen is om af te vallen. Kies er dan voor om juist naar een film te gaan of om nieuwe fitnesskleding te kopen. Beloon jezelf dus juist met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat.

#4. Stel meerdere kleine doelen

Het is makkelijker om minder grote doelen te stellen, zo houd je het makkelijker vol. Ga bijvoorbeeld eerst voor 5 kilo eraf in plaats van 10 kilo. Op die manier kun je jezelf ook wat vaker belonen en dat is goed voor de motivatie om te werken aan jouw volgende doel.

#5. Maak jezelf niet gek

Het is goed om aan je voornemen te denken, maar je moet er niet in doordraaien. Je hebt maar 24 uur in 1 dag! Onthoud ook dat je je goede voornemens niet in een dag behaalt! Het is normaal dat je er een tijd over kunt doen.

#6. Houd vol!

Onderzoekers hebben aangetoond dat het 21 dagen duurt om een nieuwe activiteit een gewoonte te laten worden. Het duurt zelfs 6 maanden voordat het een deel van je persoonlijkheid is. Blijf dus geduldig, het wordt allemaal makkelijker, mits je volhoudt! En als je een keer een tegenslag hebt, is dat helemaal niet erg! Je kunt niet elke dag een top dag hebben.

#7. Blijf proberen

Is het je midden februari nog steeds niet gelukt om je voornemen goed vol te houden? Geen paniek! Denk er een dag goed over na en herpak jezelf.

#8. Schrijf je vooruitgang op

Als je het fijn vindt, kun je je vooruitgang bijhouden in een boekje! Dit zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met wat je doet en het zien van je resultaten is een fijne motivatie om vol te houden!