Weg met de weegschaal! Stop met wegen!

Lifestyle & Tips door camella

We zitten in het begin van het nieuwe jaar wat betekent dat heeeeel veel onder ons zijn gestart met de goede voornemens. En bij heeeeel veel onder ons betekent dat (ieder jaar weer): afvallen. En daar is niets mis mee hè! Mensen gaan meer bewegen en gezonder eten. Super goed! Makes me happy :). Maar, waar ik minder blij van word, is dat iedereen de volle focus heeft op de weegschaal. Het gewicht op dat ding moet naar beneden iedere keer als je erop gaat staan. Het gewicht op de weegschaal laat je immers zien of datgene wat je aan het doen bent werkt. Toch? NEEEE!

Waarom het gewicht op de weegschaal niets zegt

Als je je gewicht checkt op de weegschaal zie je niet goed de verhouding tussen vet, spier en vocht. Op het moment dat je je iedere dag gaat wegen, ga je iedere dag een ander getalletje op de weegschaal zien. De ene dag houd je gewoon meer vocht vast dan de andere (denk aan als je ongesteld moet worden, als je veel zout hebt gegeten de avond ervoor, als het warm buiten is of als je zwaar hebt getraind). De ene dag is je gewicht dus ook (een stuk) hoger dan de andere dag. Ook kan het resultaat op de weegschaal tegenvallen omdat je meer spiermassa hebt opgebouwd, omdat je diehard aan het trainen bent geslagen. En, met meer spiermassa houd je ook weer wat meer vocht vast. Het kan dus dat je vet verloren bent, maar wel wat meer vocht vasthoudt, hierdoor zwaarder bent op de weegschaal, maar je wel vooruitgang hebt geboekt.

Het vervelende aan het schommelende getal op de weegschaal is vooral dat het je kan demotiveren in het goede werken aan je gezondheid. Want ‘ah, joh, het werkt toch niet’, hoor ik heel veel voorbijkomen. Gevolg is dat je weer in oude patronen valt, terwijl je juist super goed bezig was. Als je je weegt na een periode van 2 weken heb je nog steeds te maken met een fluctuerend getalletje (als je echt slim bent weeg je je 1 keer in de maand), maar dan is het al iets meer steady.

Maar hoe zie ik dan of ik goed bezig ben?

Om je lichamelijke vooruitgang bij te kunnen houden stel ik bij mijn persoonlijke voedingsplannen altijd voor om tijdens het proces progressiefoto’s van jezelf te maken. Je maakt aan het begin van je traject foto’s van jezelf (het liefst in bikini/zwembroek), waarbij je goed recht op gaat staan en de voor-, achter- en zijkant van jezelf vastlegt. Sla de foto’s op en bewaar ze voor jezelf. Na een periode zal je zien dat je lichaam echt aan het veranderen is wanneer je aan het afvallen bent.

Wat ook een belangrijke indicatie is als je wil checken of het afvallen goed gaat, is je kleding. Gaat het wat ruimer zitten? Dan weet je dat je goed bezig bent! Het wijder zitten van je broek en shirt geven je ook de goede motivatie.

En als je dan toch echt wel heel erg fijn vindt om jezelf te wegen, raad ik je aan om dit echt maximaal 1 keer in de 2 weken te doen. Let erop dat je jezelf weegt onder dezelfde condities (bijv. In de ochtend, nuchter, op een maandag) en met dezelfde weegschaal en ondergrond.

Heb jij hulp nodig bij het afvallen?

Heb jij jezelf ook voorgenomen om dit jaar aan je gezondheid te gaan werken? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Laat mij je helpen. Ik, Camella, ben afgestudeerd diëtiste en help mensen met het verbeteren van hun gezondheid en voedingspatroon door middel van een persoonlijk voedingsplan. Een plan waarin jij precies ziet wat JIJ kunt eten en wat goed is voor JOUW lichaam. Binnen het plan maak je altijd je eigen keuzes, waardoor je altijd kunt eten waar jij trek in hebt. Geen standaard schema of een dieet. Nee, een duidelijke leidraad om jouw manier van eten te optimaliseren.

Ben je benieuwd of een persoonlijk voedingsplan iets voor jou is? Vul dan hier de gratis intake in op mijn website en ontvang een gratis, vrijblijvend advies.

Enne, weet dat als je samen met mij start we de weegschaal geen hoofdrol meer laten spelen!

Liefs,

Camella Bot

Camella Bot Voedingsadvies

Instagram: @bijt.wijs