Hardlopen en krachttraining combineren

Workout door nathalie

Sinds mijn blessure ligt bij mij de focus steeds meer op krachttraining. Mijn doel is niet meer het lopen van een marathon, maar het werken aan een sterker en strakker lichaam. Een summer body, maar dan ook na de zomer.. Het hele jaar door. Dit ga ik niet bereiken met hardlopen (hardlopen levert me alleen maar platte billen op), toch word ik ontzettend gelukkig van mijn rondjes rennen. Maar ja... Hardlopen en krachttraining combineren, is dat nu wel zo verstandig?

Juist nu het allemaal niet meer vanzelfsprekend is, geniet ik er des te meer van het hardlopen. Iets niet kunnen of mogen maakt misschien alleen maar dat ik het nog liever wil? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik deze twee sporten heel graag blijf combineren. Juist deze combi maakt mij gelukkig! Wat ik ook weet is dat ik veel vraag van mijn lichaam door deze combinatie! Gelukkig is alles mogelijk, mits je het juist aanpakt.

De voordelen

Je leest steeds vaker dat het juist goed is om als hardloper aan krachttraining te doen. Je bouwt meer spieren op, verbetert je lichaamshouding en je uithoudingsvermogen. Daarnaast vermindert krachttraining de kans op blessures, omdat je met krachttraining de door het hardlopen onderontwikkelde spiergroepen versterkt. Met name het trainen van je beenspieren en core moet zorgen voor betere loopprestaties op de langere termijn. Allemaal het krachthonk in dus! Maar hoe pas je dat nu toe in je volle hardloopschema?

Het ideale schema

Uit onderzoek is gebleken dat je na krachttraining beter geen pittige looptraining in kunt plannen. Doe zeker geen krachttraining binnen 24 uur voor een zeer intensieve looptraining, zoals bijvoorbeeld een wedstrijd. Ben je van plan een laag-intensieve training, zoals een duurloop of rustige intervaltraining, te doen, dan kan dit prima op dezelfde dag als je krachttraining. Het advies is om ‘s ochtends te beginnen met een rondje hardlopen en eind van de dag je krachttraining in te plannen. De dag erna ga je voor een herstelloop en geef je jouw lichaam de tijd om te rusten. Het is dus beter om de zwaardere looptraining op dezelfde dag te plannen als je krachttraining en niet op je hersteldag. Geef je lichaam die dag echt de tijd om te herstellen.

Wissel je hardlooptrainingen dus zeker eens af met een bezoekje aan de sportschool. Die afwisseling houd het training juist zo leuk! Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?