Ineens een hekel aan de kleur geel? Dan ben je waarschijnlijk gestrest (says science)

Food & Recipes door chrismuru

“Maar ik wil niet naar die supermarkt,” zei ik tegen mijn huisgenoot. Ik vertelde hem over de laatste keer dat ik in de Jumbo was. Er was iets met het pinapparaat bij de kassa en toen de vrouw in de rij achter me begon te klagen dat het zo lang duurde, had ik kribbig opgemerkt dat ze beter op haar kind kon letten. Ik, normaal de meest geduldige en kalme persoon, was uitgevallen tegen een vreemde. Op de een of andere manier werd ik zo opgefokt daar. “Dat was ook niet de eerste keer, je hebt het wel vaker daar,” merkte mijn huisgenoot op. Hij had gelijk. En laat één ding duidelijk zijn: de Jumbo is wat mij betreft net zo prima als elke andere supermarkt. Toen besefte ik dat het niet aan de supermarkt zelf lag; ik heb de laatste maanden een bloedhekel gekregen aan de kleur geel. Vreemd, want ik kan me nog herinneren dat dat mijn lievelingskleur was toen ik in groep 8 zat. Maar er is blijkbaar een hele goede wetenschappelijke verklaring voor die plotselinge afkeer van de kleur geel: stress.

De link tussen de kleur geel en je stemming

Volgens Deanna Minich, een functionele diëtiste die plant gebaseerde pigmenten bestudeert, kunnen de kleuren waar je je tot aangetrokken voelt (en de kleuren die je probeert te vermijden) je meer vertellen over je welzijn.

Je weet wel dat een zonnige, gele kleur over het algemeen wordt geassocieerd met geluk en vreugde. Dat is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Een aantal jaar geleden werd voor het zogeheten Manchester Color Wheel onderzoek aan de deelnemers gevraagd wat hun favoriete kleuren waren. Vervolgens werd hun stemming geëvalueerd. Wat bleek? De deelnemers die geel als favoriete kleur hadden, waren minder depressief of angstig en hadden over het algemeen een gezonde stemming. Maar als je de drang voelt om de kleur geel juist te vermijden, dan heb je wellicht wat Mininch ‘excessief geel’ noemt – iets dat zich kan manifesteren als stress en/of angst. “Wanneer mensen geel proberen te vermijden, denk ik, ‘Ah, het is te veel geweest.’” Je bent dan – vrij letterlijk – opgebrand. En dat was bij mij ook het geval. Ik zou er sceptisch over zijn, maar het klopte gewoon.

Kleuren en voeding

Als je het vanuit het perspectief van een voedingsdeskundige bekijkt, dan is de link tussen ‘excessief geel’ en stress ook wel te verklaren. In de hedendaagse maatschappij eten we veel gele producten. Dan heb ik het niet over bewuste voeding, zoals citroen of gember, maar over intensief bewerkt voedsel zoals chips, patat, mayonaise, cheddar, wit brood, zoete deegwaren… Dit soort producten kunnen je bloedsuikerspiegel omhoog laten schieten. En dat proces is weer verbonden met cortisol, het stresshormoon. Dus… minder geel eten als je gestrest bent? Wel, Mininch adviseert zelfs om je bord vooral te vullen met voedsel in koele blauwe en paarse tinten, zoals blauwe bessen, blauwe druiven, pruimen en aubergine. De blauwe en paarse pigmenten (proanthocyanidines), schijnen je stemming te balanceren.

Tot slot

Er is nog veel wat we niet weten over de wetenschap van kleuren en hoe ze je stemming beïnvloeden. En natuurlijk is er niet bij iedereen een link tussen een afkeer van de kleur geel en stress. Misschien vind je geel gewoon geen mooie kleur, en dat is helemaal prima. Maar als je net als ik een plotselinge afkeer hebt van geel, is het wel de moeite waard om eens te bekijken of je inderdaad zo gestrest bent.

Lees ook: Waar in je lijf hou jij stress vast?